Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Επιστρέφοντας στην Αγκυρα «άλλαξε τόνο» και προανήγγειλε την επιστροφή στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μέσα στον Αύγουστο, με την παρουσία ελληνικής ομάδας επιτελών στην Αγκυρα για τον 4ο γύρο των διμερών επαφών, αν και μέχρι τώρα οι τρεις γύροι σε Αθήνα και Αγκυρα δεν έχουν αποδώσει κάποια αποτελέσματα. Προφανώς η χαμηλών τόνων δήλωσή του είναι στο «πνεύμα του διπρόσωπου Ιανού» της πολιτικο-στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας, που από την μια απειλεί με στρατιωτικά μέτρα και από την άλλη προτείνει διάλογο.
Στην Αδριανούπολη-όπως και στα Κατεχόμενα- συνοδευόταν από τον αρχηγό των Ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Γιασάρ Γκιουρέλ, τον αρχηγό των χερσαίων δυνάμεων, στρατηγό Ουμίτ Ντουμτάρ, τον αρχηγό των αεροπορικών δυνάμεων, πτέραρχο Χασάν Κουτσουκαγιούζ, τον αρχηγό των ναυτικών δυνάμεων, ναύαρχο Αντνάν Οζμπάλ, τον διοικητή της 1ης στρατιάς (Κωνσταντινούπολη), στρατηγό Μουσά Αβσεβέρ, και τον διοικητή του 5ου σώματος στρατού που εδρεύει κυρίως σε περιοχές Κορλού-Τεκιρντάγκ, αντιστράτηγο Τεφλίκ Αλγκάν.
Στην Αδριανούπολη ενημερώθηκε για 50 λεπτά από τον διοικητή της ταξιαρχίας, ενώ πραγματοποίησε επίσκεψη στο τριεθνές Τουρκίας-Βουλγαρίας-Ελλάδος και είπε ότι στην περιοχή θα επιστρέψει σύντομα (ο Ακάρ έχει διατελέσει ως διοικητής της 1ης στρατιάς στην Κωνσταντινούπολη). Από την Ανατολική Θράκη και τη ζώνη ευθύνης της 1ης στρατιάς η Τουρκία μετέφερε στη Λιβύη αυτοκινητούμενα πυροβόλα FIRTINA εγχώριας κατασκευής. Πέραν της στρατιωτικής ενημέρωσης, είχε μία σύντομη ενημέρωση από ειδικό σχετικά με τα φράγματα και τα νερά του ποταμού Αρδα επί βουλγαρικού εδάφους.
Ολοι μαζί μετέβησαν για προσευχή στο γνωστό Σελιμίγιε τέμενος της Αδριανούπολης, ενώ στον τοπικό Τύπο αναφέρθηκε στη συνεχή υποστήριξη της Αγκυρας στη Λιβύη, στην οποία πρόσθεσε «επιθυμούμε σταθερότητα και θα παραμείνουμε εκεί», ενώ σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ (που μεταδόθηκε χθες) επέκρινε σφοδρότατα το ρόλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που έχουν «βρόμικη παρουσία σε Συρία-Λιβύη-Υεμένη, υποστηρίζουν Κούρδους τρομοκράτες και το άθλιο καθεστώς του Ασαντ στην Δαμασκό». Αναφέρθηκε σε fake news που ασύστολα διαχέονται, με τα Εμιράτα να ευθύνονται για αυτά, όπως «το ότι έχασε τη ζωή του στη Λιβύη ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γκιουρέλ, τον οποίο βλέπετε να στέκεται δίπλα μου!!!».
Σοκ στην πίστα Γκραν Πρι του Λας Βέγκας - «Λιποθύμησε» ο Μπραντ Πιτ
Αίσθηση και προβληματισμό πάντως έχουν προκαλέσει αναφορές από κάποια ΜΜΕ αλλά και από μέσα κοινωνικής δικτύωσης εδώ στη χώρα μας ότι ο Ακάρ επισκέφθηκε την ελληνο-βουλγαρική μεθόριο από την πλευρά της Βουλγαρίας. Τέτοιες αναφορές δεν έχουν επιβεβαιωθεί και προκαλούν εύλογο προβληματισμό για τους λόγους που διασπείρονται. Στα λεγόμενα δεν υπήρξε από πλευράς Σόφιας κάποια σχετική αντίδραση και δεν φαίνονται να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Tην ίδια ώρα, έντονη κριτική ασκούν στον Ταγίπ Ερντογάν και στην επεκτατική σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου πολιτική του στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο σε άρθρο τους στο «Newsweek» ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα Ερικ Έντελμαν και ο πρώην υποδιοικητής της Αμερικανικής Διοίκησης Ευρώπης αλλά και της αντίστοιχης Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, πτέραρχος ε.α. Τσαρλς Ουόλντ. Αμφότεροι θεωρούν ότι η συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου είναι αντισυμμαχική και ζητάνε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει μέτρα κατά της Αγκυρας.
Σε μία άλλη εξέλιξη, μισθοφόροι από την Υεμένη που διάκεινται θετικά προς την Τουρκία έχουν στρατολογηθεί και μεταφερθεί μετά από εκπαίδευση από Τούρκους στρατιωτικούς στην Τρίπολη της Λιβύης σε υποστήριξη της κυβέρνησης Σάρατζ. Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα, ανήκουν στη λεγόμενη «Λαϊκή Αντίσταση» και συνδέονται με την οργάνωση ISLAH που έχει άμεσες σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Η οργάνωση ISLAH έχει ως κυρια βάση την πόλη Τάτζι της Υεμένης, στην οποία μαίνεται εμφύλιος πόλεμος από το 2015 με τραγικές συνέπειες για το λαό της πιο φτωχής αραβικής χώρας. Εκτιμάται ότι 200 Υεμένιοι έχουν μεταφερθεί από Τούρκους στη Λιβύη.
Ο γνωστός Αραβας αναλυτής Ομάρ Αχμέτ σε πρόσφατο και σημαντικό άρθρο του υποστηρίζει ότι «για την καρδιά και την ψυχή του σουνιτικού Ισλάμ η Τουρκία έχει αρχίσει να υπερτερεί της Σαουδικής Αραβίας, και η πρόσφατη τεμενοποίηση της Αγίας Σοφίας την έχει εξυψώσει αρκετά μέσα στον μουσουλμανικό κόσμο».
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός ΑναλυτήςΑπό την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr