Η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι, του λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), κήρυξε σήμερα την έναρξη αυτής της διήμερης συνάντησης κάνοντας λόγο για «μια επείγουσα κατάσταση ανθρωπιστικού χαρακτήρα», αλλά και για «ένα ηθικό καθήκον αλληλεγγύης».
«Οφείλουμε να βρούμε λύσεις μέσω μιας ριζικής αλλαγής των πολιτικών και των οικονομικών επιλογών», δήλωσε προσθέτοντας πως οι δυτικές κοινωνίες είναι αυτές «που υποχρέωσαν κάπως τους πρόσφυγες να φύγουν».
Η δήμαρχος της Μαδρίτης, η Μανουέλα Καρμένα, προσκείμενη στο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos, κατήγγειλε από την πλευρά της το γεγονός ότι οι πρόσφυγες βρίσκονται συχνά στις χώρες υποδοχής τους αντιμέτωποι με την απαγόρευση να εργασθούν. «Είναι μια τεράστια αντίφαση», τόνισε, «εκπαιδεύουμε ανθρώπους για να μην εργάζονται και χάνουμε έτσι τα ταλέντα προσώπων που αντιμετώπισαν τόσες δυσκολίες για να φθάσουν σ’ αυτόν τον παράδεισο!»
Η Άντα Κολάου, πρώην ακτιβίστρια κατά των απελάσεων που εξελέγη δήμαρχος της Βαρκελώνης επικεφαλής μιας κίνησης πολιτών, έδωσε από την πλευρά της το σήμα της επίθεσης εναντίον της ΕΕ, αγανακτισμένη από τη θέση περί ενίσχυσης των συνόρων την οποία χαρακτήρισε «ρατσιστική» και «ξενοφοβική».
«Η Ευρώπη λέει στον κόσμο ότι δεν μπορεί να υποδεχθεί, αυτό είναι ασυγχώρητο», τόνισε η δήμαρχος της Βαρκελώνης, για την οποία τα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα, όπως η Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία ή το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, είναι αυτά θα διαλύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι οι ροές των μεταναστών.
Πολλοί δήμαρχοι μεγάλων γερμανικών πόλεων είναι παρόντες σ’ αυτό το ραντεβού που τιτλοφορήθηκε από το Βατικανό «Ευρώπη: οι πρόσφυγες είναι αδελφοί μας και αδελφές μας». Όπως η δήμαρχος της Κολωνίας Χενριέτε Ρέκερ, η πόλη της οποίας βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όλου του κόσμου την τελευταία Πρωτοχρονιά, έπειτα από κύμα σεξουαλικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν από ξένους υπηκόους. Το 2015 η δήμαρχος, η οποία δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, είχε δεχθεί επίθεση με μαχαίρι και είχε τραυματισθεί σε μια αγορά από έναν άνδρα που ήταν αντίθετος στην έλευση προσφύγων.
Η Γαλλία αντιπροσωπεύεται ουσιαστικά από τη σοσιαλιστή δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό, η οποία θα πάρει τον λόγο αύριο το πρωί, ενώ ο πάπας θα επισκεφθεί το συνέδριο το απόγευμα. Θα ξαναβρεί εκεί τον δήμαρχο της Λέσβου Σπύρο Γαληνό, ο οποίος τον είχε υποδεχθεί τον Απρίλιο. «Είμαστε όλοι μετανάστες», είχε δηλώσει τότε ο ποντίφικας στο ελληνικό νησί, πριν επιστρέψει στο Βατικανό παίρνοντας μαζί του στο παπικό αεροπλάνο 12 σύρους μουσουλμάνους πρόσφυγες.