«Καταδικάζουμε αυτές τις δόλιες επιθέσεις εναντίον εκείνων που επιτελούν ένα ζωτικής σημασίας έργο για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του NCSC, Πολ Τσιτσέστερ.
Την προειδοποίηση δημοσιοποίησαν από κοινού οι υπηρεσίες ασφαλείας του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ των οποίων είναι το NCSC Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.
Οι χάκερς της ομάδας APT29 (γνωστή και με το όνομα «Οι Δούκες» και «Ζεστή Αρκούδα») εκμεταλλεύτηκαν προβλήματα στο λογισμικό υπολογιστών, καταφέρνοντας έτσι να εισέλθουν σε υπολογιστικά συστήματα και με τη χρήση κακόβουλων λογισμικών, να «κατεβάσουν» αρχεία από τους προσβεβλημένους υπολογιστές.
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Η ίδια ομάδα θεωρείται ύποπτη για τις κυβερνοεπιθέσεις κατά του Δημοκρατικού Κόμματος, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, το 2016.
Ακόμη, κάνοντας χρήση της μεθόδου του spear-phishing, υποδυόμενοι δηλαδή αξιόπιστα πρόσωπα και οντότητες με αποστολές e-mail και άλλους τρόπους επικοινωνίας, κατάφεραν να εξαπατήσουν εργαζομένους στις έρευνες για το εμβόλιο, αποσπώντας τους σημαντικούς κωδικούς και στοιχεία.
Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει τον Μάιο, ότι δίκτυα χάκερς πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς που είναι αρμόδιοι για την πανδημία του κορωνοϊού. Εντούτοις, τέτοιου είδους διαδικτυακές επιθέσεις που να συνδέονται απροκάλυπτα με το ρωσικό κράτος δεν είχαν συμβεί κατά το παρελθόν.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες του Λονδίνου ότι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να κλέψουν δεδομένα από τις έρευνες για το εμβόλιο του νέου κορωνοϊού.
«Δεν διαθέτουμε πληροφορίες, για το ποιος μπόρεσε να πραγματοποιήσει κυβερνοπεπιθέσεις σε φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα στην Βρετανία.