Σύμφωνα με την διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, ένα από αυτά, είναι ότι «ξαναμετατρέποντας τη βασιλική αυτή εκκλησία σε τζαμί, πλήττεται ένας συμβολικός χώρος και διακόπτεται ο διάλογος, όχι μόνο ανάμεσα σε Ισλάμ και Χριστιανοσύνη, αλλά και στην Ευρώπη και την Τουρκία».
«Μπορεί τα λόγια του πάπα να μην ήταν πολλά, αλλά, εν δυνάμει, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολλές συνέπειες», τονίζει η εφημερίδα Il Foglio.
Προσθέτει, δε, πως όταν ο Φραγκίσκος, το 2015, έκανε αναφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων «η όλη κατάσταση μετατράπηκε σε κόλαση», με την ανάκληση του Τούρκου πρέσβη στο Βατικανό, ενώ ο νούντσιος της Αγίας Έδρας στην Τουρκία κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις», ο δε Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε τότε να χαρακτηρίσει τον Ποντίφικα «έναν άνθρωπο που διαστρεβλώνει την ιστορία».
NYT: Ο Μπάιντεν άναψε το πράσινο φως στην Ουκρανία για να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
Παράλληλα, η Il Foglio προσθέτει ότι και το 2018, όταν ο Ερντογάν επισκέφθηκε τον Φραγκίσκο, ο πάπας δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες του Τούρκου προέδρου σε ό,τι αφορά τις βλέψεις του στην Εγγύς Ανατολή και στην Ιερουσαλήμ.
Η ειδησεογραφική πύλη Fanpage, υπογραμμίζει, από την μεριά της, ότι η σημερινή παρέμβαση του πάπα έγινε εκτός του επίσημου κειμένου που είχε δοθεί στους δημοσιογράφους, ότι η παύση του μετά το τέλος της συγκεκριμένης φράσης δεν ήταν σίγουρα τυχαία, και πως « ο Φραγκίσκος δεν έκρυψε τον θυμό του».
Και η ειδησεογραφική πύλη Open, εκτιμά ότι «ο ποντίφικας θέλησε να πάρει επίσημα θέση επί της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Μια παρέμβαση που είναι και η πρώτη εντός του Βατικανού, σε ό,τι αφορά το σημαντικό αυτό θέμα».
Η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, τέλος, γράφει στην διαδικτυακή της έκδοση ότι «ο πάπας αποφάσισε να σπάσει, επιτέλους τη σιωπή του, με μια σύντομη παρέμβαση, για την οποία, όμως, υπήρχε μεγάλη προσμονή». Η εφημερίδα δεν παραλείπει να θυμίσει πως, όταν ο Αργεντινός πάπας μετέβη στην Τουρκία, το 2014, θέλησε να απευθύνει έκκληση υπέρ της αλληλεγγύης, μεταξύ όλων των πιστών, καταδικάζοντας τον φανατισμό, τον φονταμενταλισμό, και τους αβάσιμους φόβους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ