Υπάρχει όμως και μια ειδική κατηγορία «ασθενών» που πήρε ως αφορμή την Covid-19 για να… ξεσαλώσει. Πρόκειται για πελάτες πλαστικών χειρουργών σε ΗΠΑ, Απω Ανατολή και Αυστραλία, που άδραξαν την ευκαιρία να διορθώσουν τα «ελαττώματα» στην εμφάνισή τους, επειδή είχαν περισσότερο χρόνο να αναρρώσουν στο σπίτι, «κρυμμένοι» από φίλους, συγγενείς και τον υπόλοιπο κόσμο.
Σύμφωνα με το BBC, ένας μεγάλος αριθμός εξειδικευμένων κλινικών ανέφερε αύξηση των ατόμων που ζήτησαν να υποβληθούν σε αισθητική επέμβαση εν μέσω της πανδημίας, με το σκεπτικό ότι μπορούν να κρύψουν το νέο τους πρόσωπο πίσω από μια μάσκα είτε ότι εργάζονται από το σπίτι.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Μολονότι οι περισσότερες επιχειρήσεις έκλεισαν στη διάρκεια των lockdown, πολλές κλινικές αισθητικής χειρουργικής συνέχισαν να λειτουργούν με αυστηρότερους κανόνες (συχνά τεστ για κορονοϊό και συνεχείς απολυμάνσεις). Ετσι σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία -ενδεχομένως και άλλες χώρες- αυξήθηκε ο αριθμός των πελατών -κυρίως από το γυναικείο φύλο- που έκαναν εισαγωγή για προσθετική χειλιών, μπότοξ, λίφτινγκ προσώπου, ανορθωτική στήθους ή ζυγωματικών, ρινοπλαστική κ.λπ.
Ο Τεξανός πλαστικός χειρουργός, Ροντ Ρόριτς, αποκάλυψε ότι βλέπει πολύ περισσότερους ασθενείς από πριν. «Ισως περισσότερους από το κανονικό, θα μπορούσα να πω. προσήλθε τόσος κόσμος, ώστε αν θέλαμε θα μπορούσαμε να χειρουργούμε έξι μέρες την εβδομάδα. Είναι εκπληκτικό», δήλωσε στο BBC.
Το αποδίδει στο γεγονός ότι πολλοί μπορούν να αναρρώσουν στο σπίτι, όπου επιδίδονται σε τηλεργασία, ενώ η μάσκα για τον κορονοϊό σε δημόσιους χώρους τους προστατεύει από τα αδιάκριτα βλέμματα.
Το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικά αμερικανικό.
Η Νότια Κορέα, διάσημη για το υψηλό επίπεδο αισθητικών επεμβάσεων αλλά και από τις πρώτες εστίες του κορονοϊού παγκοσμίως, αντιμετώπισε αρχικά μείωση των αλλοδαπών επισκεπτών στις κλινικές πλαστικής χειρουργικής. Ομως το κενό κάλυψαν με το παραπάνω οι ντόπιοι, που δελεάστηκαν από τις εκπτωτικές προσφορές των κλινικών.
«Ολες οι κλινικές που επισκέφθηκα ήταν γεμάτες κόσμο», δήλωσε στην «Joongang Daily» ένας 54χρονος καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, που υποβλήθηκε σε βλεφαροπλαστική. Το νοσοκομείο ΒΚ στη Σεούλ παραδέχθηκε ότι τον πρώτο καιρό ο κόσμος ήταν φοβισμένος, αλλά στην πορεία άρχισε να νιώθει ασφαλής. Ετσι οι πλαστικές επεμβάσεις έφτασαν να είναι 50% αυξημένες στη χώρα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο!
Ανάλογο φαινόμενο παρατηρήθηκε στην Ιαπωνία, όπου η Ενωση Αισθητικής Ιατρικής αναγκάστηκε να αποτρέψει τον κόσμο από «περιττές πλαστικές επεμβάσεις», καλώντας τους πολίτες να αποφύγουν «μη απαραίτητες εγχειρήσεις, που κινδυνεύουν να τους εκθέσουν στον κορονοϊό».