Κάτι που σημαίνει, ότι κατά την επιστροφή από αυτές τις χώρες, θα ισχύουν οι προ κορωνοϊού κανόνες, δηλαδή δεν θα υπάρχει υποχρέωση αρνητικού τεστ για κορωνοϊό ή για δεκατετραήμερη καραντίνα.
Σύμφωνα με το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, η απόφαση θα ληφθεί κατά την αυριανή συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» στη Βιέννη, ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ, Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, και την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Καρολίνα Έντσταντλερ.
Οι περιορισμοί εισόδου έναντι της Ιταλίας, που εδώ και εβδομάδες ασκεί πίεση στην Αυστρία για ένα γρήγορο άνοιγμα των συνόρων, αναμένεται να αρθούν, ενώ αποψινές πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται να παραταθούν οι περιορισμοί εισόδου για ταξιδιώτες από την Σουηδία. Η Ιταλία ιδίως, η οποία βασίζεται σε ξένους τουρίστες, άσκησε πίεση για γρήγορο άνοιγμα των συνόρων, με την αυστριακή κυβέρνηση να έχει προτείνει να υπάρχει διάκριση μεταξύ Περιφερειών στην Ιταλία. Το τελευταίο απορρίφθηκε τελικά, επειδή ο έλεγχος και η επαλήθευση του ποιος ταξιδεύει πού, στην Ιταλία, θα ήταν πολύ περίπλοκος στα σύνορα.
Όπως επισημαίνει απόψε στη διαδικτυακή της έκδοση, η μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung, «υπάρχουν καλά νέα για όλους όσοι, παρά τη σύσταση της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης (σ.σ. να παραμείνουν για διακοπές στη χώρα) θέλουν να περάσουν διακοπές που τους αξίζουν στις παραλίες της Αδριατικής και του Αιγαίου. Έπειτα από εβδομάδες αβεβαιότητας, τώρα είναι προφανώς σίγουρο ότι ήδη από τις 16 Ιουνίου θα ανοίξουν οι μπάρες προς τους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς μας, την Κροατία, την Ιταλία και την Ελλάδα».
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Είναι χαρακτηριστικό, πως μεγάλη μερίδα του αυστριακού Τύπου είχε χαιρετίσει το γεγονός, ότι στην Ελλάδα, πολλά ξενοδοχεία ανοίγουν και πάλι για παραθεριστές την 1η Ιουνίου, και από αυτή την ημερομηνία δεν υπάρχουν πλέον κανόνες καραντίνας για τους επιβάτες αεροπορικών πτήσεων όταν προσγειώνονται στην Ελλάδα – και «άρα από τις αρχές Ιουνίου δεν πρόκειται να υπάρξουν προβλήματα για Αυστριακούς που ταξιδεύουν στην Ελλάδα», όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, ασκούσαν κριτική στο παράδοξο γεγονός, όπως επισήμαιναν, ότι «για τους Αυστριακούς αυτή την στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι κατά την επιστροφή τους στη χώρα τους, θα πρέπει να υποβληθούν σε 14ήμερη καραντίνα».
Ο ίδιος ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, αναφερόμενος στη συζήτηση ως προς το άνοιγμα των συνόρων και τις προοπτικές της τουριστικής κίνησης το επόμενο χρονικό διάστημα, είχε επαινέσει ήδη στις αρχές του Μαΐου την Ελλάδα, «η οποία έχει κάνει πραγματικά πολύ καλή δουλειά στον αγώνα κατά του κορωνοϊού».
Ταυτόχρονα είχε προσθέσει πως, σε ό, τι αφορά άλλες χώρες, ενδιαφέρον έχουν, όχι μόνον οι χαμηλοί αριθμοί που καταγράφονται εκεί σε σχέση με την επιδημία, αλλά και το ποιος ταξιδεύει σε αυτές τις χώρες.
«Αρχικά, η ίδια η χώρα μπορεί να είναι ασφαλής, αλλά σε ένα δεύτερο επίπεδο τίθεται το ερώτημα: οι Αυστριακοί που ταξιδεύουν σε αυτές τις ασφαλείς χώρες, με ποιους ανθρώπους θα συναντηθούν εκεί, καθώς σε αυτές τις ασφαλείς χώρες μπορεί να έχουν ταξιδέψει και άνθρωποι από ανασφαλείς περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.