«Το απόγευμα, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Αλωσης που διοργανώνει το υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, στην Αγία Σοφία θα αναγνωστεί η προσευχή της Αλωσης και θα διαβαστούν προσευχές», δήλωσε ο Ερντογάν.
Η δήλωση του Τούρκου προέδρου είναι λίγο γενικόλογη και αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα. Ωστόσο, το σίγουρο είναι πως αύριο δεν θα γίνει προσκύνημα της Παρασκευής, που είναι η ιερή ημέρα και προσκύνημα των μουσουλμάνων. Πιθανότατα θα διαβαστεί κάποιο σημείο από το Κοράνι μέσα από την Αγία Σοφία, όπως και διάφορες προσευχές, χωρίς να υπάρχουν πιστοί εντός του χώρου.
Αυτός είναι και ο λόγος που στήθηκε φιέστα μπροστά στην Αγία Σοφία με αφορμή την επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης. Η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (ΤRT) έστησε ένα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από το χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας και το βράδυ αναμένεται να γίνει ένα τηλεοπτικό σόου αναπαράστασης της 29ης Μαΐου του 1453. Πάντως, στην περιοχή αυτή δεν θα υπάρχει κοινό λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας του κορονοϊού, ωστόσο όλη η Τουρκία θα παρακολουθήσει το τηλεοπτικό σόου, με τα τείχη της Πόλης να πέφτουν με φόντο την Αγία Σοφία.
Από το 1955 και μετά, σχεδόν κάθε χρόνο γίνονται εορτασμοί στην Τουρκία για την Αλωση της Κωνσταντινούπολης. Τα τελευταία χρόνια όμως τα θεάματα γιγαντώθηκαν και έγιναν ολόκληρες φιέστες με γενίτσαρους, με ηχητικά, με τρισδιάστατες εικόνες.
Φέτος λόγω του κορονοϊού δεν θα γίνουν φιέστες τέτοιας έκτασης, όμως τηλεοπτικά οι Τούρκοι δεν θα καταλάβουν μεγάλη διαφορά.
Η Νομαρχία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε τη λίστα των τζαμιών που θα ανοίξουν τις πύλες τους την 29η Μαΐου, πρώτη προσευχή μετά την πανδημία.
Στη λίστα υπάρχουν όλα τα τζαμιά αναλυτικά και φυσικά δεν υπάρχει η Αγία Σοφία, η οποία παραμένει να λειτουργεί ως μουσείο.
Κάποιοι φανατικοί κύκλοι στην Τουρκία σχεδόν κάθε χρόνο ζητούν τη λειτουργία της ως τζαμί, όμως η κυβέρνηση Ερντογάν, που από το 2002 κυβερνάει τη χώρα, δεν έχει λάβει ποτέ τέτοια απόφαση. Φέτος, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, δεν έγινε και η ανάγνωση του Κορανιού κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, κάτι που δεν έχει σχέση με τον κορονοϊό, αφού στην τηλεοπτική μετάδοση μέσα από την Αγία Σοφία ήταν ένας ιμάμης και κάποιοι τεχνικοί της τηλεόρασης.
Και η προσευχή στην πλατεία Σουλταναχμέτ, μεταξύ μπλε τζαμιού και Αγίας Σοφίας που είχαν προαναγγείλει οι Αρχές, φαίνεται πως ματαιώθηκε σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς. Δεν αποκλείεται να συγκεντρωθούν κάποιοι λίγοι φανατικοί, όπως κάθε χρόνο, με το αίτημα της μετατροπής του χώρου σε τζαμί. Ο Eρμπάς πριν από δύο ημέρες είχε δηλώσει στη φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα «Γενί Σαφάκ» ότι είχε φτάσει η ώρα «την Παρασκευή 29 Μαΐου, την ημέρα που αποτελεί το σύμβολο της κατάκτησης, να κατακτήσουμε -πρώτα ο Αλλάχ- κι εκείνα τα τζαμιά».
Η Αγία Σοφία μετατράπηκε από εκκλησία σε τζαμί το 1453. Και έγινε μουσείο το 1934 με απόφαση του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ.
Στην πλατεία του Σουλτάναχμετ ο κόσμος κυκλοφορεί ανέμελος και απολαμβάνει τον καιρό, όμως προετοιμάζεται ψυχολογικά και πάλι την ολική καραντίνα του ερχόμενου Σαββατοκύριακου. Το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ υπό την προεδρία του Ερντογάν και πραγματοποιείται με τηλεδιάσκεψη αναμένεται να πάρει τα νέα μέτρα χαλάρωσης στη χώρα, όμως τα Σαββατοκύριακα οι καραντίνες αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου