Τώρα πλέον εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο δοκιμών, αποτυχιών, που αποτελεί ένα τεράστιο πείραμα σε πραγματικό χρόνο που θα μας οδηγήσει στη… μεγάλη έξοδο από τη δίνη της πανδημίας, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.
Είναι κοινή πεποίθηση μεταξύ πολιτικών, οργανισμών και επιστημόνων ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν αυτό το διάστημα θα καθορίσουν αν οι οικονομίες θα επιβιώσουν και αν θα υπάρξουν νέα κύματα εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ακόμη και χώρες που έχουν ήδη ξεκινήσει τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων το κάνουν με σκεπτικισμό, με προσεκτικά βήματα, με στρατηγικό πλάνο, καθώς θέλουν να αποφύγουν τα πισωγυρίσματα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει κριτήρια «εξόδου», ωστόσο η κάθε χώρα φαίνεται να ακολουθεί τον δικό της δρόμο, όπως έγινε και στην περίπτωση επιβολής μέτρων. Η «κανονικότητα» όπως την ξέραμε φαίνεται πως δεν θα έρθει σύντομα.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι κοινωνικές αποστάσεις, η αποφυγή συγκεντρώσεων και η χρήση μάσκας προστασίας θα μας ακολουθούν για αρκετό καιρό. Η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για «έξυπνες λύσεις», που θα μας βοηθήσουν να βγούμε από την καραντίνα και οι πρώτες τέτοιες λύσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τον σχεδιασμό για τη μετα-Covid-19 εποχή.
Προτάσεις
Ηδη γίνονται προτάσεις από ιδιώτες για τον σχεδιασμό της νέας πραγματικότητας εν μέσω πανδημίας. Ευφάνταστες λύσεις προτείνονται για τις διακοπές των Ιταλών, όπως υποχρεωτικές προστατευτικές μάσκες για τους λουομένους και τοποθέτηση στις οργανωμένες πλαζ διάφανων παραβάν από πλεξιγκλάς που θα χωρίζουν τους κολυμβητές, τουλάχιστον κατά την ηλιοθεραπεία. Τα παραβάν είναι μια ιδέα της «Nuova Neon Group», η οποία διατείνεται ότι έχει ήδη παραγγελίες από το εξωτερικό. Το διάφανο παραβάν φαίνεται πως θα γίνει της… μόδας. Στο βήμα της ελληνικής Βουλής έχει ήδη τοποθετηθεί πλεξιγκλάς παραβάν, το οποίο απολυμαίνεται έπειτα από κάθε ομιλητή. Το ξενοδοχείο «Lido Bacino Grande» στην Πούλια της Ιταλίας προτείνει απλώς οριοθετημένους με σχοινάκι χώρους 10 τ.μ. για κάθε ομπρέλα.
Στην Ισπανία, επιχειρηματίες ξενοδοχειακών μονάδων καταστρώνουν τα σχέδιά τους, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Οι πελάτες προτού εισέλθουν στα ξενοδοχεία θα υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ, θα μπαίνουν στην υποδοχή για να λάβουν το κιτ προστασίας (μάσκα, γάντια, αντισηπτικό) και ύστερα θα ανεβαίνουν στο δωμάτιό τους. Στο εστιατόριο θα καταργηθεί ο μπουφές του πρωινού και θα υπάρχουν καλάθια πικνίκ με πρωινό. Επιπλέον τα τραπεζοκαθίσματα θα «αραιώσουν», ώστε να υπάρχει αρκετή απόσταση μεταξύ των πελατών. Φυσικά, τα αντισηπτικά θα βρίσκονται σε όλα τα κομβικά σημεία.
ΙΤΑΛΙΑ
Βιβλιοπωλεία, καθαριστήρια, συνεργεία, μαγαζιά παιδικών ρούχων ξεκίνησαν να λειτουργούν σε κάποιες περιοχές. Τα μέτρα θα αρχίσουν να χαλαρώνουν σταδιακά από την 4η Μαΐου, οπότε και θα ξεκινήσει η έναρξη της «Φάσης 2», που συνδέεται με τη μείωση των θανάτων και της εξάπλωσης του ιού. Η επιστροφή στην καθημερινότητα θα συνοδευτεί με αυστηρά μέτρα όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και για τα καταστήματα. Στην αρχή δεν θα ανοίξουν τα καφέ-μπαρ και τα εστιατόρια, ενώ στα καταστήματα ενδυμάτων τα ρούχα θα απολυμαίνονται μετά από κάθε δοκιμή των πελατών. Θα ισχύουν μέτρα ασφαλείας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μάσκες, γάντια) και στους χώρους εργασίας, όπου μάλλον θα εφαρμοστούν, όπου γίνεται, οι εκ περιτροπής βάρδιες. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα σε εργαζομένους, όπου γίνεται, να συνεχίσουν να εργάζονται με τηλεργασία. Μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν θα επιτρέπεται η διεξαγωγή συνεδρίων σε κλειστούς χώρους, ενώ από τις αρχές Μαΐου αναμένεται να επιτραπεί στους Ιταλούς ποδοσφαιριστές να ξαναρχίσουν ατομικές προπονήσεις.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
ΓΑΛΛΙΑ
Δεν αναμένεται καμία άρση μέτρων έως τις 11 Μαΐου, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού στη χώρα, να χαλαρώσει η πίεση που δέχονται κλινικές και νοσοκομεία και η κυβέρνηση να έχει αρκετό χρόνο να αποκτήσει αποθέματα σε διαγνωστικά τεστ και τεστ ανοσίας, καθώς και σε ιατρικό υλικό. Τα μπαρ, καφέ και εστιατόρια δεν θα ανοίξουν πριν από τα μέσα Ιουνίου, ενώ θα παραμείνουν σε ισχύ τα μέτρα μετακίνησης μεταξύ περιοχών.
Ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, είπε ότι θα προβλεφθούν πρωτόκολλα για την προστασία των πελατών και των εργαζομένων, ενώ δεν έχει αποφασιστεί αν θα γίνει πανεθνικά η επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων ή θα γίνει κατά περιοχή. Από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι οι περιοχές της Ανατολικής Γαλλίας και η περιοχή του
Παρισιού θα βγουν πιο αργά από την καραντίνα. Πάντως, δεν θα χρειάζονται την ειδική γραπτή άδεια για να βγουν να περπατήσουν ή να κάνουν τζόκινγκ.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανοιχτά από τις 20 Απριλίου μικρά καταστήματα (κάτω των 800 τ.μ.), αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, βιβλιοπωλεία, συνεργεία. 4 Μαΐου τα κέντρα ομορφιάς, κομμωτήρια. Τα εστιατόρια, ίσως, προς το τέλος Μαΐου. Οι μαθητές θα επιστρέψουν σταδιακά, με προτεραιότητα σε όσους δίνουν εξετάσεις. Εκδηλώσεις και θρησκευτικές λειτουργίες απαγορεύονται έως τις 31 Αυγούστου. Η καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, έχει επισημάνει το πόσο σημαντικό είναι να μη γίνουν βιαστικές κινήσεις στην άρση μέτρων, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται στην αρχή της προσπάθειάς της. Η ίδια διαφώνησε ανοιχτά με τις αποφάσεις κρατιδίων να άρουν τα μέτρα νωρίτερα από τις συστάσεις που δόθηκαν.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Επιτρέπει σήμερα τα παιδιά να βγουν έξω μετά την επιβολή αυστηρών μέτρων και τον περιορισμό πέντε εβδομάδων. Τα δρακόντεια μέτρα παραμένουν για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Επετράπη σε υπαλλήλους εργοστασίων και κατασκευαστικών εταιριών να πάνε για δουλειά.
ΑΥΣΤΡΙΑ
Αυστηρά μέτρα αποστασιοποίησης και μάσκες μετά το άνοιγμα πάρκων, μικρών καταστημάτων, φυτωρίων. Τα μεγαλύτερα καταστήματα και τα κομμωτήρια θα ανοίξουν την 1η Μαΐου. Μπαρ, εστιατόρια και εκκλησίες προγραμματίζεται να ανοίξουν στις 15 Μαΐου. Σε κάθε μέτρο θα δίνεται περιθώριο δύο εβδομάδων για να εξεταστεί ο αντίκτυπός του.
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Τα νηπιαγωγεία υποδέχτηκαν τα παιδιά την 20ή Απριλίου και σήμερα ξεκινά η σταδιακή λειτουργία κομμωτηρίων, κέντρων ομορφιάς, σχολείων και πανεπιστημίων.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Καμία άρση μέτρων σε Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Βρετανία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής