Σύμφωνα με διαβαθμισμένη αστυνομική έκθεση που συγκέντρωσε δεδομένα από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, μέλη της κοινότητας Γκιουλέν που επικρίνουν τον Ερντογάν αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην Ελλάδα προκειμένου να γλιτώσουν από τα πρωτοφανή μέτρα καταστολής εναντίον τους.
Το έγγραφο που δημοσιοποιεί το δίκτυο Nordic Monitor και ο δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt σφραγίστηκε ηλεκτρονικά με ημερομηνία 29 Ιουνίου 2019, όταν και κοινοποιήθηκε ως εσωτερικό έγγραφο σε άλλους κλάδους της κυβέρνησης μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Διαχείρισης Πληροφοριών.
Η επεξηγηματική σημείωση για μία γυναίκα που ονομάζεται Hilal Bilim, η οποία είναι καταζητούμενη με κατηγορίες που συνδέονται με τον Γκιουλέν, αναφέρει πως «είναι μία από αυτές που εγκατέλειψαν την Τουρκία, μετά από την (στημένη) απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.
Ως αποτέλεσμα της εργασίας πληροφοριών, εντοπίστηκε πως πρόκειται για μία εκ των Γκιουλενιστών που έμεινε σε κέντρο προσφύγων στην Ελλάδα», σημειώνοντας πως ορισμένα μέλη που πρόσκεινται στον Γκιουλέν είχαν περάσει παράνομα στην Ελλάδα και μερικά από αυτά παρέμειναν υποβάλλοντας αίτηση ασύλου, ενώ άλλα προωθήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και κυρίως στη Γερμανία.
Η συλλογή των πληροφοριών που στοχεύει Γκιουλενιστές στην Ελλάδα βρισκόταν ένα φύλλο εργασίας σε μορφή excel με μία επεξηγηματική σημείωση που επισυνάπτεται δίπλα στο όνομα της Βilim.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Όπως αποκαλύπτεται, το όνομά της αναφέρθηκε σε κατάθεση που έδωσε εναγόμενος και τότε ο εισαγγελέας Ακιντζί στις 20 Νοεμβρίου 2018 διέταξε την αστυνομία της Άγκυρας να ερευνήσει σχετικά με την Bilim και άλλους που αναφέρονταν στην κατάθεση.
Στις 7 Ιανουαρίου 2019, ο Ιμπραήμ Μποζκούρτ, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής, έστειλε στο γραφείο του εισαγγελέα την πλήρη έκθεση για την δασκάλα και τους άλλους. Η έκθεση περιελάμβανε πληροφορίες που ελήφθησαν από διάφορες πηγές. Στην περίπτωση της δασκάλας όμως, ήταν σαφές ότι οι πληροφορίες προέρχονταν από υπηρεσίες πληροφοριών της κυβέρνησης Ερντογάν.
Η Bilim περιγράφεται ως δασκάλα που δούλεψε σε σχολείο του Γκιουλέν στην Τουρκία, με το ένταλμά της να έχει εκδοθεί από το 2ο Κακουργιοδικείο Ικονίου.
Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Ελευθερίας της Στοκχόλμης, 96.719 δάσκαλοι και ακαδημαϊκοί εκδιώχθηκαν από δημόσια κι ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Ερντογάν κατά την περίοδο 2016-2017 φυλάκισε περίπου 20.000 εκπαιδευτικούς, απέλυσε παράνομα άλλους 34.185 και 5.719 ακαδημαϊκούς, συμπεριλαμβανομένων καθηγητών από κρατικά πανεπιστήμια.
Το κίνημα του Γκιουλέν, με επικεφαλής τον τούρκο μουσουλμάνο μελετητή Φετουλάχ Γκιουέν, με έδρα τις ΗΠΑ, επικρίνει ιδιαίτερα την κυβέρνηση Ερντογάν για μια σειρά ζητημάτων, από τη διαφθορά έως τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση ριζοσπαστικών τζιχαντιστικών ομάδων στη Συρία και τη Λιβύη.
Όπως αναφέρει το Nordic Monitor, η Ελλάδα λόγω των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία αποτελεί σημαντικό προορισμό για επικριτές του καθεστώτος Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων και των Γκιουλενιστών.
«Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, που ήδη λειτουργούν για τη συλλογή πληροφοριών χρησιμοποιώντας ομάδες μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Ελλάδα, έχουν εντείνει τις δραστηριότητές τους στο γειτονικό μέλος του ΝΑΤΟ. Το απόρρητο έγγραφο δείχνει ότι η Τουρκία παρακολουθεί τους επικριτές της, ακόμη και αν αυτοί καταφέρουν να περάσουν στην Ελλάδα και ζητήσουν άσυλο βάσει των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα» καταλήγει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Nordic Monitor.