Οι οδηγίες για τη χρήση της μάσκας από τον γενικό πληθυσμό αλλάζουν σταδιακά σε όλες τις ηπείρους και η Κίνα έχει πουλήσει σχεδόν 4 δισεκατομμύρια μάσκες, αξίας 1,33 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε περισσότερες από 50 ξένες χώρες, προτρέποντας τα εργοστάσια να αυξήσουν την παραγωγή τους.
«Οι μάσκες αξίζουν το βάρος τους σε χρυσάφι», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, δίνοντας το στίγμα της κατάστασης που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου ότι οι χώρες δεν είχαν προετοιμαστεί και δεν ήταν έτοιμες να παράγουν τον όγκο προστατευτικού εξοπλισμού που απαιτεί η πανδημία του κορονοϊού.
Είχε προηγηθεί ευθεία επίθεση της Γερμανίας κατά των ΗΠΑ, κατηγορώντας τες για «σύγχρονη πειρατεία», αφού κατέσχεσαν στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης αεροσκάφος με 400.000 μάσκες τύπου FFP2 και FFP3 που προορίζονταν για τη Γερμανία. Το φορτίο είχε σταλεί από την αμερικανική 3M στην Κίνα. Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Βερολίνου, Αντρέας Γκέισελ, σημείωσε σε αυστηρό τόνο πως «αυτός δεν είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζονται συμμαχικές χώρες και εταίροι», περιγράφοντας την παγκόσμια αγορά μάσκας ως «σενάριο βγαλμένο από την Αγρια Δύση».
Νωρίτερα, Γάλλοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν Αμερικανούς που εξαγόρασαν φορτίο με μάσκες από την Κίνα, το οποίο προοριζόταν για τη Γαλλία. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι Αμερικανοί πλήρωσαν τα τριπλάσια χρήματα από αυτά που είχαν συμφωνήσει οι Γάλλοι με τους Κινέζους κατασκευαστές. Προ ημερών, φορτίο με 10.000 μάσκες που προοριζόταν για το Μόντρεαλ του Καναδά έφτασε στο Οχάιο των ΗΠΑ και η μεταφορική εταιρία υποστήριξε ότι υπήρξε «σφάλμα στον υπολογιστή».
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται πως δεν κάνει καμία προσπάθεια να κρύψει τις ενέργειες που κάνει η χώρα του να υπερέχει στην εισαγωγή εξοπλισμού, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα «πρώτα η Αμερική» στις αμερικανικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα ώστε να δώσουν προτεραιότητα στις ΗΠΑ.
Ρωσική αεροπορική υπηρεσία για την συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν: Εξετράπη λόγω ομίχλης και επίθεσης drone
Αν και στο επίκεντρο βρίσκονται οι ΗΠΑ, δεν είναι η μόνη χώρα που δείχνει να καταπατά τους κανόνες. Η Ισπανία εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» προς την Τουρκία ότι δεν αφήνει φορτίο με αναπνευστήρες να φτάσει στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου. Σύμφωνα με πληροφορία του γαλλικού περιοδικού «L’ Express», η Γαλλία κατέσχεσε στις 5 Μαρτίου στο έδαφός της μάσκες που προορίζονταν για την Ισπανία και την Ιταλία. Η Τσεχία κατέσχεσε επίσης μάσκες ένα μέρος των οποίων επρόκειτο να παραδοθεί στην Ιταλία, επικαλούμενη «υποψία δόλιας συμπεριφοράς και εγκληματικής δραστηριότητας». Στις 15 Μαρτίου, ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι υποστήριξε πως η χώρα του είχε κάνει κράτηση για εκατομμύρια μάσκες στην Ουκρανία, οι οποίες θα πληρώνονταν με μετρητά, όμως ένας Γερμανός μεσάζοντας πλειοδότησε με περισσότερα χρήματα.
Στην προσπάθεια απόκτησης προστατευτικού εξοπλισμού, στη μάχη ρίχνονται και οι μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», η ισραηλινή Μοσάντ (Υπηρεσία Πληροφοριών και Ειδικών Αποστολών του Ισραήλ) πραγματοποίησε στη διάρκεια του Μαρτίου μυστική επιχείρηση σε άγνωστη χώρα για να πάρει διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό, ενώ η «Guardian» σημειώνει πως οργανώνει δεκάδες κατασκοπικές αποστολές για να φέρει στη χώρα τεστ ανίχνευσης. Επιπλέον, έχει προχωρήσει στην αγορά 10 εκατομμυρίων μασκών, δεκάδων αναπνευστήρων και δεκάδων χιλιάδων διαγνωστικών τεστ.
Διπλωματικό παιχνίδι από Τουρκία
Η Τουρκία, χώρα που μέσα σε λίγες μέρες έφθασε από τη χαλαρότητα στην κινητοποίηση για τον κορονοϊό, καθώς αντιμετωπίζει μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας, κινδυνεύει να βυθιστεί σε πολύ μεγάλη οικονομική κρίση – ήδη η νομισματική κρίση είναι παρούσα, καθώς το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί σε επίπεδα του 2018. Μέσα σε ένα κλίμα εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης και κριτικής για τα ελλιπή και καθυστερημένα μέτρα που έλαβε η τουρκική ηγεσία, ξεκίνησε κι ένας ιδιότυπος διπλωματικός πόλεμος, καθώς η χώρα προσπαθεί να επωφεληθεί γεωπολιτικά από την ανάγκη πολλών χωρών για υγειονομικό υλικό.
Η Αγκυρα ανέλαβε, μετά από συνεννόηση με το Κατάρ, την αποστολή μεγάλης βοήθειας σε υγειονομικό υλικό και μάσκες προς τη Λωρίδα της Γάζας και την Υεμένη, που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του κορονοϊού. Κι ενώ ουδείς δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει την Τουρκία για τη βοήθεια σε φτωχές και σπαρασσόμενες από πολέμους χώρες, την ίδια ώρα η Αγκυρα δείχνει άλλο πρόσωπο απέναντι στην πλειονότητα χωρών της Ε.Ε. Είναι γνωστός ο σάλος που δημιουργήθηκε προ ημερών με την απαγόρευση εξαγωγών υγειονομικού υλικού στην Ιταλία και την Ισπανία -κατέσχεσε στα τελωνεία, την περασμένη εβδομάδα, πληρωμένες παραγγελίες με μάσκες και αναπνευστήρες προς την Ιταλία. Το ίδιο έκανε και με υλικό που είχε παραγγελθεί από την Ισπανία. Το τελευταίο επεισόδιο αυτού του είδους αφορούσε την Ισπανία. Κι ενώ η Αγκυρα μπλόκαρε το υλικό για αυτές τις δύο χώρες που υποφέρουν περισσότερο από κάθε άλλη στον κόσμο, θρηνώντας δεκάδες χιλιάδες νεκρούς από τον κορονοϊό, η τουρκική διπλωματία αντιμετωπίζει διαφορετικά τις «φίλες χώρες» ακόμη κι εντός της Ε.Ε. Η Βουλγαρία αγόρασε από την Τουρκία 50.000 μάσκες και 100.000 προστατευτικές στολές και η Ουγγαρία έλαβε οκτώ τόνους υλικού. Οι δύο αυτές χώρες, που δεν αποτελούν τα «αγαπημένα παιδιά» των Βρυξελλών, προσεγγίζονται από την Αγκυρα με ιδιοτελείς σκοπούς.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου