«Υπάρχει μια ευκαιρία για ειρήνη, όμως απέχουμε πολύ. Η ανάγκη είναι επείγουσα. Η καταιγίδα του Covid-19 σαρώνει τώρα όλα τα θέατρα συγκρούσεων» συμπλήρωσε, παρουσιάζοντας την έκθεση για την πρόοδο που επιτεύχθηκε μετά την έκκληση που απηύθυνε στις 23 Μαρτίου.
«Ο ιός έχει δείξει σε ποιο βαθμό μπορεί να διασχίσει ταχέως τα σύνορα, να καταστρέψει χώρες και να διαλύσει ζωές. Τα χειρότερα έπονται» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον Γκουτέρες, «σημαντικός αριθμός των εμπόλεμων μερών» έχει συμφωνήσει στην παύση των εχθροπραξιών, ιδίως στο «Καμερούν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Κολομβία, τη Λιβύη, τη Μιανμάρ, τις Φιλιππίνες, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν, τη Συρία, την Ουκρανία και την Υεμένη».
Ντόναλντ Τραμπ: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση - Πρόσωπα... φωτιά σε θέσεις κλειδιά
«Όμως, παραμένει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των δηλώσεων και της πράξης, το να μετατρέψουν τις λέξεις σε ειρήνη στο μέτωπο και τη ζωή των ανθρώπων» σημείωσε, ενώ ανέφερε και περιπτώσεις όπου οι «εχθροπραξίες έχουν ενταθεί».
Χαιρετώντας τη στήριξη στην έκκλησή του από περίπου 70 χώρες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και θρησκευτικούς ηγέτες, ο Αντόνιο Γκουτέρες έκρινε πως χρειάζονται ακόμη «σταθερές διπλωματικές προσπάθειες».
«Για να κάνουμε τα όπλα να σιγήσουν, πρέπει να υψώσουμε τις φωνές για την ειρήνη», είπε, χωρίς να αναφερθεί στο Συμβύλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που παραμένει εγκλωβισμένο στις διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Από την έναρξη της κρίσης, το Συμβούλιο δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά για τον Covid-19 ούτε έχει εκδώσει κάποια διακήρυξη ή κοινό ψήφισμα.
«Σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, απευθύνω έκκληση ειδικά σε όλες τις χώρες που ασκούν επιρροπή στις εμπόλεμες πλευρές, προκειμένου να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε η εκεχειρία να γίνει πραγματικότητα» είπε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.