Από το Σαββατοκύριακο η Κίνα θα κλείσει τα σύνορά της σε κάθε επισκέπτη, ακόμη και στους επαναπατρισθέντες. Καθώς αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα του κορωνοϊού σε Ευρώπη και Αμερική, η κινεζική ηγεσία μελετά το ενδεχόμενο να επιτραπεί μόνο μία πτήση από το εξωτερικό, μία φορά την εβδομάδα, όσο η πανδημία εξαπλώνεται.
Η απόφαση ελήφθη καθώς οι ειδικοί στην Κίνα προειδοποιούν ότι αν επανέλθει η ζωή στην κανονικότητα, ενώ όλος ο πλανήτης νοσεί, θα υπάρξει νέα έξαρση της ασθένειας.
Εν τω μεταξύ, η μικρή αισιοδοξία που εξέφρασαν χθες αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, με βάση τα στοιχεία των τριών προηγούμενων ημερών στην Ιταλία, εξανεμίστηκε γρήγορα από την αμείλικτη πραγματικότητα των αριθμών, που παγώνει το αίμα.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά δέκα φορές ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου. Στην Ισπανία, 655 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός, ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική. Στην Ιταλία, ξαφνικά, τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν, ενώ είχε παρατηρηθεί μια μικρή μείωση επί τρεις ημέρες. Μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι όλα αυτά και δείχνουν ότι ο κορωνοϊός ακόμη δείχνει τα δόντια του στην Ευρώπη και πιθανότατα θα περάσουν πολλές μέρες μέχρι να γίνει οριζόντια η καμπύλη της επίθεσής του και στη συνέχεια να αρχίσει την κάθοδο.
Κατά γενική ομολογία, στην Ισπανία η κατάσταση ξέφυγε πολύ καθώς η κυβέρνηση Σάντσεθ άργησε να λάβει αυστηρά μέτρα παρά το γεγονός ότι στην Ιταλία είχε ήδη ξεσπάσει το κακό. Η καθημερινή μακάβρια λίστα με τα θύματα συνεχώς μεγαλώνει τις τελευταίες ημέρες -τα θύματα στη χώρα είναι πια 4.089- και η παγκόσμια ιατρική κοινότητα αντιμετωπίζει τη Μαδρίτη ως ένα από τα κέντρα της πανδημίας, όπως τη Λομβαρδία και το Λονδίνο. Αντίθετα, στη Γερμανία, που γίνονται εκατοντάδες χιλιάδες τεστ ανίχνευσης του ιού, διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα ο αριθμός των νεκρών, όπως εκτιμούν ειδικοί – αν κι η κατάσταση δεν μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως από τώρα.
Η καθυστέρηση πάντως στη λήψη περιοριστικών μέτρων από την ισπανική κυβέρνηση θεωρείται από την εφημερίδα «Γκάρντιαν» ως ο καθοριστικός παράγοντας για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ενδεικτικά, αναφέρει ότι στις 7 Μαρτίου, ενώ είχαν ήδη εντοπιστεί πάνω από 400 κρούσματα, μόνο στη βόρεια περιοχή Λα Ριόχα τέθηκαν σε καραντίνα κάποιες περιοχές, ενώ οι διαδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας και οι πολιτικές και αθλητικές συγκεντρώσεις συνεχίστηκαν κανονικά στην υπόλοιπη Ισπανία. Λόγω αυτών των εκδηλώσεων, η κυβερνητική απόφαση για μερική απαγόρευση λειτουργίας σχολείων και επιχειρήσεων ήρθε μετά τις 11 Μαρτίου, όταν είχαν ήδη αρχίσει να αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη.
Στην Ιταλία, η μικρή αισιοδοξία της πτώσης των νέων κρουσμάτων επί τρεις ημέρες, έδωσε τη θέση της σε μεγάλη απαισιοδοξία, καθώς χθες εκτινάχθηκαν και πάλι οι αριθμοί της εξάπλωσης: 662 νεκροί ανακοινώθηκαν χθες και 4.492 επιπλέον κρούσματα σε ένα 24ωρο. Μόνο στη Λομβαρδία, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 2.500. «Οι αριθμοί δεν είναι καλοί, δυστυχώς. Υπήρξε κατακόρυφη άνοδος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο περιφερειάρχης Ατίλιο Φοντάνα. Ενώ οι ειδικοί αναζητούν την αιτία της απότομης αύξησης στην καμπύλη μετάδοσης του κορωνοϊού, ο ιταλικός Τύπος αναφέρει πως ορισμένοι επιστήμονες επανεξετάζουν μια «επιδημία» ισχυρής πνευμονίας που είχε εμφανιστεί στο Μιλάνο και σε ορισμένες άλλες περιοχές της Λομβαρδίας, τον περασμένο Οκτώβριο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου