Στο παραθεριστικό θέρετρο Μοντ Πελεράν, όπου προ δύο εβδομάδων συναντήθηκαν οι δυο τους για συνομιλίες οι οποίες διήρκεσαν μια εβδομάδα, τώρα επανέρχονται, αλλά για επαφές-αστραπή μόλις δύο ημερών (Κυριακή, Δευτέρα), σύμφωνα με την πρόταση του ΟΗΕ. Εκτός απροόπτου, λοιπόν, την Τρίτη, εφόσον δεν παραταθούν οι διαπραγματεύσεις, ενδέχεται να ανακοινωθεί συμφωνία, με την οποία θα ανοίξει ο δρόμος για διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό.
Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, ερώτημα είναι ποια στάση θα τηρήσει η Αθήνα, δεδομένου ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αξέξης Τσίπρας, τις προηγούμενες ημέρες, μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Νίκο Αναστασιάδη, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μετάσχει σε διεθνή διάσκεψη εάν προηγουμένως δεν συμφωνηθεί η κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων στη Μεγαλόνησο και δεν υπάρξει αυστηρά προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.
Πάντως, ο Μάθιου Κιντ, ύπατος αρμοστής της Βρετανίας, της χώρας η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην επίλυση του ζητήματος, δίνοντας το στίγμα των «επιθυμιών» του Λονδίνου, σε συνάντησή του με τον Ν. Αναστασιάδη δήλωσε πως αυτή τη φορά υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για κατάληξη, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για πολυμερή διάσκεψη «που όλοι ελπίζουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί εντός αυτού του έτους». Ως γνωστόν, η Βρετανία, μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο.
Βρετανία: Σαρώνει τα πάντα η φονική καταιγίδα Μπερτ - Ένας νεκρός από πτώση δέντρου
Στην πολυμερή διάσκεψη, εφόσον γίνει, θα λάβουν μέρος οι εγγυήτριες δυνάμεις, ο ΟΗΕ, η Λευκωσία και τα κατεχόμενα, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Αγκυρα, όμως, έως τώρα πρότεινε πενταμερή διάσκεψη (ΟΗΕ, Λευκωσία, κατεχόμενα, τρεις εγγυήτριες δυνάμεις), αλλά κάτι τέτοιο αρνούνται κατηγορηματικά Αθήνα και Λευκωσία.
Αμερικανική παρέμβαση
Κατά την -προ ημερών- επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, τον Αμερικανό πρόεδρο συνόδευε και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, η οποία συναντήθηκε με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Η κ. Νούλαντ και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχουν αναλάβει «εργολαβικά» εκ μέρους της Ουάσιγκτον το Κυπριακό, ενώ εκτιμάται ότι σφοδρή είναι η επιθυμία της κυβέρνησης Ομπάμα να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά μέσα στο 2016 και πάντως προτού παραδοθεί η προεδρία στον Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου 2017.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής