Η ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών αποτελεί συνέχεια και της πολιτικής αλληλεγγύης που είχαν εκφράσει στη χώρα μας προχθές από τον ακριτικό Εβρο οι πρόεδροι των τριών κορυφαίων θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. (Ευρωβουλή-Ευρωπαϊκό Συμβούλιο-Κομισιόν).
Τα μέτρα που ενέκριναν οι υπουργοί Εσωτερικών κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης, την οποία συγκάλεσε η κροατική προεδρία, βασίζονται σε προτάσεις της Κομισιόν, που παρουσίασαν ο αρμόδιος αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον. Ειδικότερα τα μέτρα στήριξης της Ελλάδας που αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων είναι τα εξής:
– Χορήγηση χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 350 εκατομμύρια θα δοθούν άμεσα και τα υπόλοιπα αφού μεσολαβήσει διορθωτικός προϋπολογισμός από την Κομισιόν. Τα χρήματα θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση τη βελτίωση των συνθηκών στα 5 κέντρα υποδοχής, τις υποδομές υγείας και ασφάλειας, τις επιχειρήσεις του Frontex και το πρόγραμμα επιστροφών των παράνομων μεταναστών στις χώρες τους.
– Παροχή από τα κράτη μέλη των μέσων που απαιτούνται ώστε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) να ξεκινήσει δύο επιχειρήσεις ταχείας επέμβασης στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μεταξύ των μέτρων είναι η ενίσχυση του Frontex με 100 συνοριοφύλακες πέραν των 530 που επιχειρούν ήδη στην Ελλάδα, ενώ βρίσκονται καθ’ οδόν επίσης περιπολικά σκάφη, ένα πλοίο ανοικτής θάλασσας, δύο ελικόπτερα, ένα αεροπλάνο και τρία οχήματα εξοπλισμένα με θερμοκάμερες.
– Συντονισμός από τον Frontex ενός νέου προγράμματος για την ταχεία επιστροφή από την Ελλάδα στις χώρες προέλευσης προσώπων που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής. Πρόκειται για υπηκόους χωρών με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει διμερείς συμφωνίες, όπως το Αφγανιστάν ή χώρες της Αφρικής.
– Ανταπόκριση των κρατών μελών στην έκκληση που απηύθυνε η Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την παροχή ιατρικού εξοπλισμού, καταφυγίων, σκηνών, κουβερτών και άλλων αναγκαίων εφοδίων.
– Ανταπόκριση των κρατών μελών στην έκκληση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο για την αποστολή και ανάπτυξη στην Ελλάδα 160 ειδικών εμπειρογνωμόνων.
– Περαιτέρω ενίσχυση της περιφερειακής και επιχειρησιακής συνεργασίας με τους εταίρους μας της περιοχής. Η Ε.Ε. θα αναπτύξει έναν μηχανισμό συντονισμού με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, βασικός στόχος του οποίου θα είναι η ενίσχυση της καταπολέμησης της λαθραίας διακίνησης προσώπων από τον διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων.
–
Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, σε αυτές τις έκτακτες περιστάσεις πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της τάξης στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και αυτό το δύσκολο έργο, όπως είπε, δεν μπορεί να βαρύνει μόνο την Ελλάδα, αλλά αποτελεί ευθύνη ολόκληρης της Ευρώπης.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε επίσης ότι η Τουρκία δεν είναι εχθρός της Ε.Ε. και πως η δήλωση του 2016 αποτελεί πλαίσιο αναφοράς που βοήθησε την κατάσταση και θα συνεχίσει να βοηθάει εάν η τουρκική πλευρά επιδείξει βούληση. Διευκρίνισε επίσης ότι κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα και τις συναντήσεις που είχε με υψηλούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Ερντογάν, δεν διαπίστωσε ότι η Αγκυρα θέλει να αποδεσμευθεί από τη συμφωνία του 2016.
Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. εξέφρασαν χθες την ισχυρή αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα, ενώ στήριξαν πολιτικά όλες τις ενέργειες των ελληνικών αρχών για την προστασία των εξωτερικών συνόρων. Τόνισαν επίσης ότι θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Τη χώρα μας στη χθεσινή συνεδρίαση εκπροσώπησαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος. Μάλιστα, πριν από τη σύνοδο των υπουργών, τα τρία μέλη της κυβέρνησης παραχώρησαν διεθνή συνέντευξη Τύπου όπου και με την προβολή βίντεο διέψευσαν κατηγορηματικά τις κατασκευασμένες ειδήσεις που διοχετεύει η τουρκική κυβέρνηση περί δήθεν τραυματιών από ελληνικά πυρά.
Από την έντυπη έκδοση