Το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι επισκέφθηκε την κατεχόμενη, περίκλειστη πόλη για να συμμετάσχει στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τα Βαρώσια, στο ξενοδοχείο Σάντι Μπιτς, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά το άνοιγμα της Αμμοχώστου κατά παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
«H Αμμόχωστος είναι έδαφος της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Είναι νόμιμο οι Τουρκοκύπριοι να κάνουν βήματα στα δικά τους εδάφη με στόχο την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη. Η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου είναι των Τουρκοκυπρίων και πρέπει να εξαλείψουμε τον όρο “κλειστή”», ανέφερε ο ίδιος στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. O Oκτάι στη συνάντηση με τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, και άλλους Τουρκοκύπριους αξιωματούχους δήλωσε πως «περιμέναμε μισό αιώνα. Συγγνώμη αλλά βιαζόμαστε. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο τόσο».
Στην ίδια διάσκεψη, συνεχίζοντας τους σχεδιασμούς για διάνοιξη της πόλης-φάντασμα (η οποία εγκαταλείφθηκε ατάκτως από τον πληθυσμό της στον δεύτερο «Αττίλα» τον Αύγουστο του 1974, χωρίς οι Τούρκοι να σκοπεύουν να την καταλάβουν), ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίντ Γκιουλ, επανέλαβε την τουρκική επιχειρηματολογία, ότι η περίκλειστη πόλη ανήκει στους Τουρκοκύπριους βάσει… τίτλων και αρχείων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Σε σχέση μάλιστα με τα ψηφίσματα του Σ. Ασφαλείας του ΟΗΕ, στα οποία γίνεται ρητή αναφορά στην επιστροφή των Βαρωσίων υπό τον έλεγχο της UNFICYP, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης ισχυρίστηκε ότι τα ψηφίσματα αυτά δεν αναφέρουν ότι το Βαρώσι πρέπει να παραμείνει κλειστό!
Να σημειωθεί ότι ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος, Μουσταφά Ακιντζί (την ήττα του οποίου επιδιώκει η Αγκυρα στις εκλογές του Απριλίου στο ψευδοκράτος), εξέφρασε την αντίθεσή του στις πρωτοβουλίες της Τουρκίας, που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Ο Ακιντζί όχι μόνο δεν παρέστη στην εκδήλωση του Σάντι Μπιτς, αλλά ενίσχυσε την εκδήλωση διαμαρτυρίας τουρκοκυπριακών οργανώσεων, που προσπάθησαν να εισέλθουν στην περίκλειστη πόλη.
Στην εκδήλωση παρέστησαν και πολλοί Ελληνοκύπριοι πρώην κάτοικοι της πόλης, που εκδιώχθηκαν το 1974 από τον τουρκικό στρατό. Μάλιστα ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Σίμος Ιωάννου, εκτίμησε πως ο εποικισμός των Βαρωσίων θα αποτελέσει την ταφόπλακα του Κυπριακού, καθώς θα βάλει βόμβα στις προοπτικές διαπραγμάτευσης, βοηθώντας στην αντικατάσταση του «απείθαρχου» Ακιντζί από έναν από τους εκλεκτούς της Αγκυρας, Ερσίν Τατάρ ή Κουντρέτ Οζερσάι («πρωθυπουργός» και «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους», αντίστοιχα).
Να σημειωθεί πως το ψήφισμα του Σ. Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πόλη της Αμμοχώστου προβλέπει ότι η περίκλειστη πόλη μπορεί να κατοικηθεί μόνο από τους «πραγματικούς κατοίκους της». Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεση να την ανοίξει, η Λευκωσία έσπευσε τον Οκτώβριο να προκαλέσει νέο, επιβεβαιωτικό ψήφισμα από τον ΟΗΕ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα σήμερα στην Αθήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Οι επιτροπές των δύο χωρών θα συνεχίσουν τις προσπάθειες καταγραφής των Μέτρων και τον τρόπο εφαρμογής τους, με προοπτική να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους στις 21 Φεβρουαρίου.
Από την έντυπη έκδοση