Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εξασφάλισε την υποστήριξη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο πλέον συμπλέει στην παρούσα κρίση και αναμένει ένα θετικό βήμα από τη διάσκεψη – στην οποία, περιέργως, δεν έχει προσκληθεί επισήμως η Ελλάδα! Η Γερμανία επιδιώκει να αναλάβει σημαντικό ρόλο ανάμεσα στους «παίκτες» της περιοχής της Μεσογείου, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση -αν και εκπροσωπείται στη διάσκεψη- είναι ουσιαστικά απούσα ως ενιαία δύναμη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας, στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Εθνη, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Πρόσκληση για να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου έχουν λάβει, φυσικά, οι δύο Λίβυοι αντίπαλοι: ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ αλ-Σάρατζ και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του κυπριακού δικτύου Sigmalive, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δεν θα συμμετάσχει ο ίδιος στη διάσκεψη της Κυριακής αν δεν δει θετικά αποτελέσματα για την ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη μέχρι το Σάββατο (θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών σε αυτή την περίπτωση). Ο Πούτιν αναμένει την υπογραφή της συμφωνίας εκεχειρίας, ύστερα από την αποτυχία να βρεθεί λύση στο λιβυκό αδιέξοδο κατά τη συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα, στη Μόσχα.
ΗΠΑ: Ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ παρά λίγο θα σκότωνε άνθρωπο με τσεκούρι - Τι τατουάζ έχει [βίντεο]
Οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία και την Τουρκία συνομιλίες για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη κατέρρευσαν μετά την αποχώρηση από τη Μόσχα του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την αποκαλούμενη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Φαγέζ αλ-Σάρατζ.
Η τουρκική προεδρία αντέδρασε με οργή στην άρνηση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ να υπογράψει τη συμφωνία για τη διευθέτηση της κρίσης στη βορειοαφρικανική χώρα, με τρόπο που συμφέρει την Αγκυρα και, δευτερευόντως, τη Μόσχα. Οσο για τη Ρωσία, το αδιέξοδο περιορίζει τον καταλυτικό ρόλο που θέλει να έχει στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Τη συμφωνία εκεχειρίας στη Λιβύη -που όριζε, μεταξύ άλλων, πως θα έπρεπε να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Χαφτάρ από τα περίχωρα της Τρίπολης- υπέγραψε αμέσως ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία, Αλ Σάρατζ. Αν και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο στρατάρχης Χαφτάρ θα υπογράψει την εκεχειρία με τον Σάρατζ, ο αρχηγός του Λιβυκού Στρατού έφυγε από τη Μόσχα μάλλον δυσαρεστημένος χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «προδοσία». Ο Χαφτάρ ζήτησε δύο ημέρες προθεσμία για να συζητήσει τη συμφωνία με τους αρχηγούς των ομάδων και των φυλών που υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ), του οποίου προΐσταται. Το περιβάλλον του Χαφτάρ διεμήνυσε ότι η συμφωνία δεν ήταν δυνατό να γίνει δεκτή επειδή η Τουρκία επιχειρεί με αυτή να νομιμοποιήσει το ρόλο της στη Λιβύη, με το παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε με την Τρίπολη. Ο Χαφτάρ είναι αποφασισμένος να μην παραδώσει όσα κατέκτησε το τελευταίο διάστημα προελαύνοντας προς τα δυτικά. Γι’ αυτό αντέδρασε στο σχέδιο συμφωνίας που ζητούσε την αποχώρηση του λιβυκού στρατού από τα νότια προάστια της Τρίπολης. Επίσης, ο Λίβυος στρατηγός συνομιλεί και με άλλες δυνάμεις – τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο αλλά και με Αμερικανούς. Αλλωστε, ο Χαφτάρ έχει μείνει αρκετό καιρό στις ΗΠΑ, υπό την προστασία των μυστικών υπηρεσιών.
Το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε πως ο στρατάρχης Χαφτάρ έγινε δεκτός με πανηγυρισμούς από τους υποστηρικτές του στην Ανατολική Λιβύη ενώ ο λιβυκός εθνικός στρατός ανακοίνωσε πως είναι «αποφασισμένος να επιτύχει τη νίκη». Τις πρωινές ώρες χθες ξανάρχισαν οι εχθροπραξίες στα νότια της Τρίπολης, που είχαν διακοπεί από το Σάββατο, μετά την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.
Από την έντυπη έκδοση