Πέρα από τη βασίλισσα και τον δούκα του Σάσεξ, που θα ταξιδέψει από το Ουίνδσορ, στη σύσκεψη θα παραβρεθούν ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, που βρίσκεται αυτή την περίοδο στο κτήμα του στη Σκωτία, καθώς και ο δούκας του Κέμπριτζ Oυίλιαμ, ο οποίος θα ταξιδέψει από το Παλάτι του Κένσινγκτον στο Λονδίνο.
Στο μεταξύ, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ εξέφρασε τη θλίψη του δημόσια, για τη ρήξη στη σχέση του με τον αδελφό του, πρίγκιπα Χάρι.
Σύμφωνα με προσωπικό φίλο του Δούκα που επικαλούνται οι κυριακάτικοι Times του Λονδίνου, ο William είπε επί λέξει: «Όλη μας τη ζωή αγκάλιαζα τον αδερφό μου αλλά δεν μπορώ να το κάνω πια. Είμαστε ξεχωριστές οντότητες. Θλίβομαι για αυτό». «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, το μόνο που μπορώ να κάνω προσωπικά, είναι να προσπαθήσω να τους υποστηρίξω, με την ελπίδα ότι όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή θα είμαστε πάλι όλοι στο “ίδιο μήκος κύματος”. Θέλω να παίζουμε στην ίδια ομάδα».
Μπορέλ: Δεν έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές οι πύραυλοι για τους οποίους έδωσαν το πράσινο φως οι ΗΠΑ
Το 2020 έκανε ποδαρικό στο Μπάκιγχαμ με μια «θύελλα»… Το όνομα αυτής, «Μέγκαν»! Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει περάσει πολλά στην 67χρονη βασιλεία της, έχει αντιμετωπίσει σκάνδαλα και αδιέξοδα, αλλά ο νέος της δυνατός πονοκέφαλος, που ακούει στο όνομα Μέγκαν Μαρκλ, δεν περνά ούτε με τα πιο ισχυρά παυσίπονα.
Μόλις τελείωσαν οι γιορτές και οι εστεμμένοι της Βρετανίας επέστρεψαν στα καθήκοντά τους, το ζεύγος Χάρι – Μέγκαν έριξε τη βόμβα: ανακοίνωσε διαδικτυακά, μέσα από το Instagram, ότι εγκαταλείπει το παλάτι, τα βασιλικά καθήκοντα και ό,τι απορρέει από αυτά, για να ζήσει ελεύθερα. Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ (ο τίτλος απονεμήθηκε από τη βασίλισσα μετά τον γάμο του πρίγκιπα Χάρι με την Αμερικανίδα ηθοποιό) θα μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ Βρετανίας και Καναδά.
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα εγκαταλείψουν τα οικονομικά τους προνόμια που απορρέουν από τον τίτλο και από τη συμμετοχή τους στις βασιλικές υποχρεώσεις. Το ίδιο ερώτημα είχε διατυπωθεί όταν η ίδια η βασίλισσα απομάκρυνε τον γιο της δούκα Αντριου από το παλάτι, επειδή είχε αναμιχθεί στο σκάνδαλο Επστάιν με τις ανήλικες.
Γεγονός είναι ότι οι εστεμμένοι της Ευρώπης και οι οικογένειές τους απολαμβάνουν πολλών οικονομικών προνομίων, που προέρχονται κυρίως από τα κρατικά κονδύλια. Σε περίπτωση λοιπόν, «παραστρατήματος» υπόκεινται στην κριτική και τη χλεύη των μέσων ενημέρωσης και των πολιτών (σε άλλες εποχές, θα λέγαμε «υπηκόων» και ουδεμία κριτική θα εκστόμιζε κανείς).
«Οι Σάσεξ» -όπως ονομάζουν τον Χάρι και τη Μέγκαν από τον τίτλο τους- θέλουν να πετάξουν από πάνω τους το βάρος του βασιλικού πρωτοκόλλου που τους περιορίζει την προσωπική ζωή.
Δήλωσαν ότι θα ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά και την επομένη, όλος ο βρετανικός Τύπος ανακοίνωσε τα περιουσιακά τους στοιχεία και τον προϋπολογισμό του «νοικοκυριού» τους. Πάνε οι εποχές που κανείς δεν ήξερε πόσα ξόδευε ο μονάρχης. Οι Ουίνδσορ, όπως και οι άλλοι ευρωπαϊκοί βασιλικοί οίκοι, δίνουν λογαριασμό και λογοδοτούν – μια πρακτική που θα φαινόταν μέχρι πρότινος αδιανόητη. Τα σκάνδαλα δεν περνούν απαρατήρητα και ενίοτε, ακόμη και οι βασιλείς «παραιτούνται» του θρόνου – όπως ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας.
Είχαν προηγηθεί ο βασιλιάς Αλβέρτος του Βελγίου που παραιτήθηκε υπέρ του γιου του Φίλιππου και η Βεατρίκη της Ολλανδίας υπέρ του γιου της Βίλεμ-Αλεξάντερ.