«Πολύ συχνά σήμερα» η στάση της Γαλλίας «εκλαμβάνεται» σαν να συνδέεται με μια προσπάθεια επανεπιβολής της «ηγεμονίας» της, σαν να ξαναφοράει τα ξέφτια της «αποικιοκρατίας», που ήταν «βαρύ σφάλμα, ολίσθημα της Δημοκρατίας» της χώρας του, είπε ο Μακρόν, απευθύνοντας έκκληση να ανοίξει «νέα σελίδα» στις σχέσεις του Παρισιού με τα κράτη της Αφρικής.
«Ανήκω σε μια γενιά που δεν είναι αυτή του αποικισμού. Η αφρικανική ήπειρος είναι νέα ήπειρος. Τα τρία τέταρτα των πολιτών της χώρας μου δεν γνώρισαν ποτέ την αποικιοκρατία», επέμεινε ο γάλλος πρόεδρος.
Telegraph: Η Άσμα αλ Άσαντ νοσηλεύεται με λευχαιμία σε κρίσιμη κατάσταση
«Ενίοτε οι νέοι προσάπτουν στη Γαλλία προβλήματα, δυσκολίες που βιώνουν» χωρίς καμιά γαλλικη εμπλοκή. «Το κατανοώ, η Γαλλία είναι μερικές φορές εύκολος στόχος για τους πάντες, είναι απλούστερο (…) Όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, κάποιοι αποφαίνονται “ η Γαλλία φταίει”», συνέχισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.
Ο Εμανουέλ Μακρόν συμπλήρωσε πως ελπίζει «η νέα Αφρική να δεχθεί να οικοδομήσει με τη νέα Γαλλία μια εταιρική σχέση φιλίας (…) πολύ πιο καρποφόρα».
Τον Φεβρουάριο του 2017, ο Μακρόν, ακόμη τότε υποψήφιος για την προεδρία της χώρας του, είχε δηλώσει σε αλγερινό τηλεοπτικό δίκτυο ότι «η αποικιοκρατία είναι μέρος της γαλλικής ιστορίας» πριν προσθέσει ότι ήταν «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». «Είναι απαράδεκτη η εξύμνηση της αποικιοκρατίας», είχε συμπληρώσει, τονίζοντας πως προσωπικά «πάντα την καταδίκαζε». Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κεντροδεξιού πολιτικού είχε προκαλέσει τότε πολεμική στη Γαλλία.