Η ισπανική πρωτεύουσα είναι αγαπημένος «προορισμός» των ναρκωτικών. Όπως έγραφε δε πρόσφατα η Ντόιτσε Βέλε, η Μαδρίτη είναι πύλη εισόδου για τα ναρκωτικά και χαρακτηρίζεται συχνά ως η «πρωτεύουσα της κοκαΐνης». Η χρήση του συγκεκριμένου ναρκωτικού στην Ισπανία έχει λάβει διαστάσεις ακριβού χόμπι, με τα ποσοστά στους νέους να προκαλούν ανησυχία, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει από το 2006 εκστρατεία σε όλες τις περιοχές της χώρας για την ενημέρωση των πολιτών με στόχο τη μείωση της χρήσης ναρκωτικών.
Ο Ισπανός δικαστής Αντόνιο Βάσκεζ Ταΐν από τη δεκαετία του 1990 επιχειρεί να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και το εμπόριο ναρκωτικών στην περιφέρεια Κάμπο ντε Γκιμπράλταρ, στο νότιο άκρο της Ισπανίας. Οπως επισημαίνει στη γερμανική Deutsche Welle, στις περιοχές του Νότου επικρατεί μία σειρά οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών παραγόντων που ευνοούν την εδραίωση των καρτέλ. Επίσης, βασικός λόγος είναι ότι το Μαρόκο, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χασίς παγκοσμίως, απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από τα ισπανικά παράλια. Αν και η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης απαγορεύεται στο Μαρόκο, οι Αρχές κάνουν τα στραβά μάτια, καθώς χιλιάδες οικογένειες ζουν από την καλλιέργεια του συγκεκριμένου ναρκωτικού.
Η Ισπανία είναι πρώτη στην κόσμο στις κατασχέσεις χασίς, καθώς η ισπανική αστυνομία εντοπίζει και κατάσχει το 50% του χασίς που κυκλοφορεί σε όλον τον κόσμο. Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και το λιμάνι Αλγκεσίρα, το οποίο λειτουργεί ως τράνζιτ σταθμός, αφού έρχονται πλοία -συχνά από χώρες που παράγουν κοκαΐνη- για να ξεφορτώσουν κοντέινερ, τα οποία φορτώνονται σε άλλα πλοία για να συνεχίσουν το ταξίδι τους ανά τον κόσμο. Επιπλέον, ο δικαστής Ταΐν επισημαίνει πως το Γιβραλτάρ αποτελεί ορμητήριο για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, αφού προσφέρει μια πολύ ελκυστική φορολογική νομοθεσία που διευκολύνει την ίδρυση εταιριών offshore και παρέχει τεράστια φορολογικά πλεονεκτήματα.
Oπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ένας από τους λόγους της επιτυχίας των καρτέλ που δραστηριοποιούνται στη Nότια Ισπανία είναι η ευελιξία που επιδεικνύουν, καθώς δεν διαθέτουν την αυστηρή ή παγιωμένη ιεραρχία που είχαν τη δεκαετία του 1980. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις των Aρχών έχουν εντατικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν καταγραφεί σημαντικές επιτυχίες. Τον Απρίλιο του 2018 στο λιμάνι, η ισπανική αστυνομία κατέσχεσε 8,7 τόνους κοκαΐνης σε πλοίο που προερχόταν από την Κολομβία και υποτίθεται μετέφερε μπανάνες – το μεγαλύτερο φορτίο που κατασχέθηκε ποτέ την Ευρώπη.
Το πρόβλημα ναρκωτικών στη «γηραιά ήπειρο» καταδεικνύεται με πολλούς τρόπους, όπως με τις πρόσφατες επιχειρήσεις των γαλλικών αρχών για να καθαρίσουν τις παραλίες της Nοτιοδυτικής Γαλλίας από τα πακέτα κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών που ξεβράζονταν στις ακτές. Οι αρμόδιοι συνέλεξαν περίπου 900 κιλά ναρκωτικών σε διάστημα ενός μήνα από τα γαλλικά παράλια. Οι Γάλλοι ερευνητές συνεργάζονται με Eυρωπαίους ομολόγους και με την Αμερικανική Υπηρεσία για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών ώστε να προσδιορίσουν το «φαινόμενο» των πακέτων ναρκωτικών στις ακτές. Σημειώνεται πως πάνω στα πακέτα της κοκαΐνης είναι γραμμένο «diamante» ή «brillante», σημάνσεις που όπως έγινε γνωστό υπήρχαν επίσης σε αντίστοιχα πακέτα που ξεβράστηκαν στις ακτές της Φλόριντα των ΗΠΑ μετά το πέρασμα του τυφώνα Ντόριαν τον Σεπτέμβριο. Οι ειδικοί εκτιμούν πως πρόκειται για θαλάσσια δρομολόγια διακίνησης ναρκωτικών, που λόγω έκτακτων συνθηκών εγκαταλείφθηκαν και τελικώς ξεβράστηκαν στις ακτές.
Οι Βρυξέλλες παρουσίασαν προ ημερών, σε συνεργασία με τη Europol, στοιχεία που σοκάρουν για την αγορά ναρκωτικών στην Ευρώπη. Στην ετήσια έρευνα για το 2019 που εκπόνησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Εξάρτησης είναι ξεκάθαρο πως οι ουσίες φτάνουν στην αγορά ολοένα πιο καθαρές και ισχυρές, κάτι που οδηγεί σε περισσότερους θανάτους από υπερβολική δόση, σε αυξημένα περιστατικά βίας και εγκληματικότητας και περισσότερους ανθρώπους που ζητούν βοήθεια από τους αρμόδιους φορείς.
Η κάνναβη είναι η μεγαλύτερη αγορά ναρκωτικών στην Ευρώπη, με την αξία της να εκτιμάται στα 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι περίπου 25 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (ηλικίας 15-64 ετών) χρησιμοποίησαν το ναρκωτικό κατά τη διάρκεια του προηγούμενο έτους. Σε ό,τι αφορά την ηρωίνη και αλλά οπιοειδή, εξακολουθούν να ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό βλαβών, περιλαμβανομένων των θανάτων, που σχετίζονται με την κατανάλωση παράνομων ουσιών στην Ε.Ε. Στην Ευρώπη καταγράφονται 1,3 εκατομμύρια χρήστες οπιοειδών, με την αξία της λιανικής αγοράς να εκτιμάται σε 7,4 δισ. ευρώ, και η βαλκανική οδός παραμένει ο βασικός διάδρομος εισόδου της ηρωίνης στην Ε.Ε. Η κοκαΐνη αποτελεί τη δεύτερη πιο ευρέως διαδεδομένη παράνομη ουσία στην Ε.Ε., με την αξία της λιανικής αγοράς να εκτιμάται στα 9,1 δισ. ευρώ. Περίπου τέσσερα εκατομμύρια Ευρωπαίοι (ηλικίας 15-64 ετών) ανέφεραν ότι έκαναν χρήση της ουσίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
Από την έντυπη έκδοση