Οι Αρχές της Γερμανίας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να συλλάβουν τους δράστες της κλοπής των ανεκτίμητης αξίας κοσμημάτων από το Μουσείο του Πράσινου Θόλου στη Δρέσδη. Η ζημία που υπέστη το μουσείο είναι ανυπολόγιστη, καθώς όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι του μουσείου, τα σετ κοσμημάτων, με διαμάντια και πολύτιμες πέτρες, που κλάπηκαν έχουν πολύ μεγάλη αξία.
Υπάρχει δε φόβος να προσπαθήσουν οι ληστές να τα πωλήσουν στην αγορά, γεγονός που σημαίνει ότι θα τα διαλύσουν, καταστρέφοντας τα αντικείμενα αυτά. Σύμφωνα με την υπεύθυνη των Μουσείων της Δρεσδης, Μάριον Ακερμαν, τρία από τα δέκα σετ των διαμαντένιων κοσμημάτων που φιλοξενούσε ο Πράσινος Θόλος έκαναν φτερά.
Οι δράστες, χθες το πρωί, έκοψαν το ρεύμα στον Πράσινο Θόλο (Green Vault) -ένα μουσείο μεγάλης ασφαλείας- και μπήκαν ανενόχλητοι στο κτίριο. Στις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας διακρίνονται δύο άνδρες να μπαίνουν από ένα παράθυρο, να σπάζουν τρεις προθήκες και να αφαιρούν τα κοσμήματα. Ερευνάται αν συνδέεται με την κλοπή μια πυρκαγιά που κατέστρεψε κοντά στο μουσείο έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή, που φέρεται να προκάλεσε πρόβλημα στο σύστημα συναγερμού.
Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=o_ZlWREdIzE&feature=emb_logo
Το Μουσείο του Πράσινο Θόλου, που χρονολογείται από το 16ο αιώνα, διαθέτει μία από τις σημαντικότερες συλλογές παλαιών κοσμημάτων στην Ευρώπη. Το μουσείο είχε υποστεί ζημιές στη διάρκεια του συμμαχικού βομβαρδισμού το 1945. Μετά τον πόλεμο, άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασής του.
Ο Κόκκινος Στρατός είχε πάρει στη Σοβιετική Ενωση ένα μέρος των έργων, τα οποία όμως επαναπατρίσθηκαν το 1958 στη Δρέσδη. Ονομάζεται Μουσείο του Πράσινου Θόλου επειδή αρκετές αίθουσες του είναι διακοσμημένες με μαλαχίτη, ένα ημιπολύτιμο ορυκτό.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Πρόκειται για ένα μουσείο απίστευτης αξίας με περισσότερα από 3.000 κοσμήματα και αντικείμενα από χρυσό, ασήμι, πολύτιμες πέτρες, πέρλες και ελεφαντόδοντο. Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνεται ένα μεγάλο γλυπτό ινδικής βασιλικής αυλής του 18ου αιώνα κι ένα χρυσό σερβίτσιο του 1701. Ενα από τα πιο σπάνια αντικείμενα της συλλογής του μουσείου είναι το περίφημο πράσινο διαμάντι 41 καρατίων, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε έκθεση στη Νέα Υόρκη.
Οι μεγαλύτερες ληστείες κοσμημάτων και έργων τέχνης
– Μουσείο της Βοστόνης: 300 εκατ. δολάρια. 18 Μαρτίου 1990. Η μέχρι πρόσφατα, μεγαλύτερη ληστεία στο χώρο της τέχνης. Δύο άντρες ντυμένοι αστυνομικοί μπήκαν στο μουσείο, πέρασαν χειροπέδες στους φρουρούς και έκλεψαν 12 πίνακες αξίας πάνω από 300 εκατομμύρια.
– Κέντρο κοπής διαμαντιών Αμβέρσας: Φεβρουάριος 2003. Οι ληστές τόλμησαν μια κινηματογραφική κλοπή. Η σημερινή αξία των διαμαντιών που κλάπηκαν υπολογίζεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ.
– 2005, Αεροδρόμιο Αμστερνταμ: Διαμάντια αξίας 88 εκατομμυρίων δολαρίων, που μεταφέρονταν με φορτηγό, έκλεψαν ληστές.
– 2013, Κάννες: Ενας ένοπλος έκλεψε κοσμήματα από το κοσμηματοπωλείο ξενοδοχείου, αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ.
– 2018, αεροδρόμιο Γκουαρούλος του Σάο Πάολο, από τα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη κίνηση στη Νότια Αμερική, ομάδα ληστών έκλεψε 750 κιλά χρυσού και πολύτιμα μέταλλα, αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου