Ο Νετανιάχου πρόβαλε τον ισχυρισμό αυτό προχθές Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στην Ιερουσαλήμ με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επιχείρηση που είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Τόσο η τοποθέτηση του πρωθυπουργού όσο και δηλώσεις ισραηλινών κυβερνητικών πηγών χθες αφήνουν να εννοηθεί ότι η εμπόλεμη Υεμένη ενδέχεται να μετατραπεί στον στόχο προληπτικών ισραηλινών πληγμάτων.
Οι μεγάλες δυνάμεις κάλεσαν να συνεχιστεί «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας» μετά τον θάνατο του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.
Ο Νετανιάχου άδραξε την ευκαιρία για να ζητήσει να επιβληθούν «πολλές περισσότερες» κυρώσεις σε βάρος του Ιράν — του εχθρού υπ’ αριθμόν ένα της κυβέρνησής του, που κατηγορεί ότι αναπτύσσει πυραύλους ακριβείας για να πλήξει το Ισραήλ.
«Το Ιράν αναπτύσσει πυραύλους ικανούς να πλήξουν στόχους οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή με ακρίβεια 5-10 μέτρων», είπε ο δεξιός υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ισραήλ στη συνάντησή του με τον Μνούτσιν.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Η Τεχεράνη θέλει «να αναπτύξει αυτούς τους πυραύλους στο Ιράκ και στη Συρία και να μετατρέψει σε πυραύλους ακριβείας τις 130.000 ρουκέτες» που κατά ισραηλινές εκτιμήσεις διαθέτει η Χεζμπολάχ, πρόσθεσε. Έχει εξάλλου «αρχίσει να τους εγκαθιστά στην Υεμένη με στόχο να επιτεθεί επίσης στο Ισραήλ», υποστήριξε ο Νετανιάχου. Για να ενισχύσει το επιχείρημά του, ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στις επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν. Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε για τις επιθέσεις άμεσα την Τεχεράνη, η οποία διέψευσε πως είχε οποιαδήποτε εμπλοκή.
Ο Μνούτσιν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «μοιράζονται τις απόψεις [του Ισραήλ] για την απειλή που εγείρει το Ιράν για την περιοχή και τον κόσμο» και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να κάνουμε περισσότερα (…), όπως είπατε».
Οι Χούθι χρησιμοποιούν βαλλιστικούς πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στον πόλεμο που διεξάγουν με μια συμμαχία υπό την ηγεσία του γειτονικού βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, αλλά δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως διαθέτουν οπλικά συστήματα ικανά να διανύσουν τα 2.000 χιλιόμετρα που χωρίζουν την επικράτεια της φτωχότερης χώρας του αραβικού κόσμου από το Ισραήλ.
Ισραηλινή κυβερνητική πηγή άφησε να εννοηθεί πως η ισραηλινή κυβέρνηση σκοπεύει να αναλάβει δράση.
Με το Ισραήλ σε πολιτικό αδιέξοδο μετά τις πρόωρες εκλογές του περασμένου μήνα, ο Νετανιάχου αναφέρεται ολοένα πιο συχνά σε απειλές για την ασφάλεια της χώρας, πιέζοντας τον αντίπαλό του — τον στρατηγό ε.α. Μπένι Γκαντς, εντολοδόχο πρωθυπουργό — να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS