Παράλληλα, περίπου δέκα άτομα έχουν τραυματισθεί ελαφρά, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, εθελοντές ανέφεραν ότι ένα παιδί έχει τραυματισθεί εξαιτίας κατάρρευσης κτίσματος στην κωμόπολη Καμερίνο.
Οι διασώστες στην κεντρική Ιταλία ψάχνουν υπό καταρρακτώδη βροχή και μέσα στο σκοτάδι για τυχόν εγκλωβισμένους το τριπλό χτύπημα του Εγκέλαδου ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται σε πανικό και απόγνωση. «Μιλάμε για σκηνές αποκάλυψης. Η πόλη μας τελείωσε. Κτίρια κατέρρευσαν και ζούμε μέσα στον πανικό και τον φόβο», λένε οι κάτοικοι που δεν πιστεύουν ότι μέσα σε λίγες ώρες η πόλη τους εξαφανίστηκε από τον χάρτη.
Οι τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις μεγέθους 5,4, 5,9 και 5,6 Ρίχτερ σημειώθηκαν με διαφορά λίγων ωρών και «χόρεψαν» την κεντρική Ιταλία και συγκεκριμένα τις πόλεις Visso, Ussita και Castel Santangelo Sul Nera.
Σήμερα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε δεκαοκτώ πόλεις και κωμοπόλεις της Ιταλίας για να γίνουν προσεκτικές αυτοψίες με εκτίμηση των ζημιών.
Μέχρι τις 11 το βράδυ, τοπική ώρα, οι μετασεισμικές δονήσεις στις περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια είχαν ξεπεράσει τις εξήντα.
Στο έλεος του Εγκέλαδου η κεντρική Ιταλία
Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 22:18 ώρα Ελλάδος στην κεντρική Ιταλία, ακολουθώντας τον σεισμό των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα στο ίδιο ρήγμα. Το μέγεθος δόθηκε στα 5,9 Ρίχτερ, ενώ άλλα ινστιτούτα δίνουν το σεισμό στα 6,4 Ρίχτερ και κάποια άλλα 6,3 Ρίχτερ, γεγονός που έχει προκαλέσει σύγχυση.
Όπως αποδείχθηκε, ο πρώτος σεισμός δεν ήταν ο κύριος, καθώς με διαφορά δύο μόλις ωρών και ελάχιστων λεπτών, σημειώθηκε η νέα δόνηση, αρκετά πιο ισχυρή. Δευτερόλεπτα μετά, σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός, μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε άλλη περιοχή και συγκεκριμένα ανάμεσα στο Μπάρι και τη Φότζια, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Οι ιταλικές αρχές εκφράζουν φόβους για ενεργοποίηση μεγαλύτερων ρηγμάτων και ήδη έχουν κινητοποιηθεί μεγάλες δυνάμεις, προκειμένου να προσφέρουν την απαιτούμενη βοήθεια στους κατοίκους.
Τραμπ: διαμηνύει ότι δεν σκοπεύει να αφήσει τη διώρυγα του Παναμά σε «λάθος χέρια»
Σύμφωνα με πληροφορίες, κτίρια έχουν καταρρεύσει σε τρεις πόλεις της Ιταλίας, ωστόσο λόγω των καιρικών συνθηκών και της νύχτας, είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει αξιόπιστη εκτίμηση των συνεπειών στην παρούσα φάση.
https://www.youtube.com/watch?v=6dgBILnwS0s
Στις περιοχές που επλήγησαν έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες για τη δημιουργία χώρων, οι οποίοι θα είναι ικανοί να φιλοξενήσουν όσους κατοίκους φοβούνται να κοιμηθούν στα σπίτια τους, τα οποία ενδεχομένως να έχουν υποστεί ζημιές. Ο Δήμαρχος της Ουσίτα δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ, ότι πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει, ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές για άλλους τραυματίες – εκτός των δύο που είχαν καταγραφεί το απόγευμα – ή ακόμη και για νεκρούς. Για λόγους ασφαλείας, δόθηκε εντολή να μην λειτουργήσουν τα σχολεία στην ευρύτερη περιοχή και οπωσδήποτε πριν ελεγχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Νωρίτερα, ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή στο κέντρο της Ιταλίας, με συνέπεια τον τραυματισμό δύο πολιτών. Αργά το βράδυ, ανακοινώθηκε ότι ο ένας από τους πολίτες δεν τραυματίστηκε, αλλά μεταφέρθηκε με κρίση πανικού στο νοσοκομείο.
Tο επίκεντρο βρίσκεται στην περιοχή Βίσο της Ματσεράτα στις Μάρκε, ενώ η δόνηση έγινε αισθητή στις περιοχές της Ρώμης, της Άκουιλα και της Περούτζια.
Με δήλωσή του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντζι, θέλησε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που δουλεύουν με αυταπάρνηση μέσα στη βροχή προκειμένου να βοηθήσουν τους πολίτες που ενδεχομένως να έχουν ανάγκη μετακίνησης ή και στήριξης.
Στις 24:42 ώρα Ελλάδος, καταγράφηκε νέος ισχυρός μετασεισμός στην περιοχή, μεγέθους 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ συνεχώς σημειώνονται σεισμοί από 3 έως 3,5 Ρίχτερ στην περιοχή, αλλά και νοτιότερα.
Ευθύμης Λέκκας: Θα έχουμε και νέο σεισμό
Ως μια αλληλουχία ρηγμάτων που έσπασε απόψε στην περιοχή της Ουσίτα εξηγεί τη σεισμική δραστηριότητα στην Ιταλία, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Όπως είπε στο protothema.gr οι σημερινοί σεισμοί συνδέονται ως κρίκοι της ίδιας αλυσίδας με τους σεισμούς στο Καστελάνο το 1997, στην Ακουιλα το 2009 και στο Αματρίτσε, τον περασμένο Αύγουστο. «Αυτοί οι τρεις σεισμοί είχαν μεταξύ τους δύο κενά, που περιμέναμε ότι θα έσπαζαν», εξηγεί ο κ.Λέκκας. «Σήμερα έσπασε το “κενό” βόρεια του Αματρίτσε. Το πιο πιθανό είναι ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα έχουμε και νέο σεισμό νότια, μεταξύ Αματρίτσε και Άκουιλα».
Όπως πρόσθεσε ο κ.Λέκκας μιλώντας στο protothema.gr ο πρώτος σεισμός των 5,4 Ρίχτερ αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ότι δεν ήταν ο κύριος και μένει τώρα να αποδειχθεί αν η ισχυρότερη δόνηση που ακολούθησε δύο ώρες αργότερα θα είναι η κύρια δόνηση. Ωστόσο, αυτό που επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται σε περιοχή με ιδιαίτερα παλαιά και καταπονημένα κτίρια.