Στη Βενεζουέλα κλιμακώνεται χωρίς ορατό νικητή η αντιπαράθεση Μαδούρο-Γκουαϊδό, με την κατάσταση να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα για τον λαό της χώρας, εξαιτίας του αμερικανικού εμπάργκο. Στο μεταξύ η επιθετική στάση της γειτονικής Κολομβίας, που ζητά κλιμάκωση των διεθνών κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας και παραπομπή του Μαδούρο σε διεθνή δίκη αλά Μιλόσεβιτς, δημιουργεί κίνδυνο πραγματικής στρατιωτικής αναμέτρησης των δύο χωρών. Ο Κολομβιανός πρόεδρος, Ιβάν Ντούκε, κατηγορεί τον Μαδούρο ότι υποθάλπει τους αριστερούς αντάρτες του FARC, που απείλησαν να ξαναπάρουν τα όπλα τερματίζοντας την ανακωχή του 52χρονου εμφυλίου και από την άλλη πλευρά ο Μαδούρο καταγγέλλει προετοιμασία αμερικανικής εισβολής στη χώρα του από την Κολομβία. Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της Κολομβίας στις 27 Οκτωβρίου έχουν ήδη βαφτεί με το αίμα δεκάδων υποψηφίων και ίσως αποτελέσουν αφορμή για άτυπη επανέναρξη του εμφυλίου. Σε κάποιες επαρχίες το κενό που άφησαν οι αντάρτες του FARC καλύφθηκε από συμμορίες ναρκωτικών.
Στο μεταξύ η Νικαράγουα των Σαντινίστας μεταμορφώθηκε σε μια «μίνι» Βενεζουέλα, καθώς η πολιτική αναταραχή τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και η καταστολή του καθεστώτος Ορτέγκα έχουν αναγκάσει τουλάχιστον 70.000 κατοίκους της να καταφύγουν σε άλλες χώρες, ιδίως στην Κόστα Ρίκα.
Μεγάλη πολιτική κρίση με εξωτερικά χαρακτηριστικά Βενεζουέλας συγκλονίζει όμως και το Περού, που βρέθηκε κι αυτό με… δύο προέδρους, η μία εκ των οποίων υποστηρίζεται από τη Βουλή, που διέλυσε ο εν ενεργεία πρόεδρος, Μαρτίν Βισκάρα.
Αργεντινή: Σε ανοιχτό πόλεμο με τις αγορές
Η Αργεντινή ετοιμάζεται για νέο πόλεμο με τις αγορές, καθώς ο σχεδόν βέβαιος νικητής των εκλογών της 27ης Οκτωβρίου, Αλμπέρτο Φερνάντες (φωτό), απείλησε τους δανειστές της χώρας με μονομερή παράταση της αποπληρωμής του χρέους, και μάλιστα με ρήτρα ανάπτυξης, κατά το προηγούμενο της Ουρουγουάης το 2003. Υπενθυμίζεται ότι εν όψει της επιστροφής των περονιστών στην εξουσία, το ΔΝΤ αρνήθηκε στο Μπουένος Αϊρες την εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης 5,4 δισ. δολαρίων.
Βενεζουέλα: Βαθαίνει το… σκοτάδι, αλλά ο Μαδούρο δεν παραιτείται από την εξουσία
Σε κλίμα γενοκτονίας του λαού της Βενεζουέλας -εξαιτίας του ολοκληρωτικού εμπάργκο των ΗΠΑ σε βασικά φάρμακα, αλλά και της δέσμης ευρωπαϊκών κυρώσεων, όπως επισήμανε σε καταγγελτικούς τόνους η «Deutsche Welle»- συνεχίζεται η αναμέτρηση Μαδούρο-Γκουαϊδό για την εξουσία.
Δείγμα της συνεχιζόμενης εδώ και 10 μήνες πολιτικής ανωμαλίας, η εκπροσώπηση της Βενεζουέλας στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τόσο από τον υπουργό Εξωτερικών, Χόρχε Αρεάσα, όσο και από τον υπεύθυνο διεθνών σχέσεων του Γκουαϊδό, Χούλιο Μπόρχες. Κρατώντας τις ισορροπίες ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών της E.E., Γιόζεπ Μπορέλ, συναντήθηκε και με τους δύο.
Η επιβίωση του Νικολάς Μαδούρο χάρις στην στήριξη Ρωσίας και Κίνας (πρόσφατα επισκέφθηκε τον Πούτιν στο Κρεμλίνο) τον έχει γεμίσει αυτοπεποίθηση. Αλλωστε, εκ μέρους της Βενεζουέλας μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η αντιπρόεδρός του, Ντέλσι Ροδρίγκες, ενώ πολλές από τις 50 χώρες που αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο αναγκάστηκαν να ανοίξουν και πάλι διπλωματικούς διαύλους με τους τσαβιστές του Καράκας.
Καθώς τα δύο στρατόπεδα της Βενεζουέλας συνεχίζουν τον διάλογο στα Μπαρμπάδος, έστω και χωρίς χειροπιαστά αποτελέσματα, το σοβαρότερο πρόβλημα προέρχεται από τη γειτονική Κολομβία, που δρα αποσταθεροποιητικά. Η Μπογκοτά κάλεσε τις χώρες του Διαμερικανικού Συμφώνου Αμοιβαίας Βοήθειας (TIAR) να ετοιμάζονται ακόμη και για στρατιωτικά αντίποινα κατά της Βενεζουέλας, αν αποδειχθεί ορμητήριο Κολομβιανών ανταρτών και εμπόρων ναρκωτικών! Μάλιστα, ο πρόεδρος Ντούκε παρουσίασε στον ΟΗΕ «αδιάσειστα στοιχεία» για την ενοχή του Καράκας στην υπόθεση, που αποδείχθηκαν όμως ελάχιστης αξιοπιστίας, με αποτέλεσμα να την πληρώσει ο επικεφαλής της στρατιωτικής αντικατασκοπίας, στρατηγός Οσβάλντο Πένια.
Ο φιλοαμερικανός πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, κατηγόρησε τον Μαδούρο ότι υποθάλπει τους Κολομβιανούς αντάρτες των αριστερών οργανώσεων FARC και ELN, παρομοιάζοντάς τον με τον Σέρβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που δικάστηκε στη Χάγη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας! «Ο κομαντάντε Παμπλίτο, μαζί με άλλους ηγέτες του ELN και του FARC φιλοξενούνται με ασφάλεια στη Βενεζουέλα. Διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς, ξεπλένουν χρήματα, κάνουν τουρισμό κι έχουν ακίνητα χωρίς οι Αρχές να τους ενοχλούν», κατήγγειλε ο υπουργός Αμυνας της Κολομβίας, Γκιγιέρμο Μποτέρο. Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών, Κάρλος Ολμες Τρουχίγιο, ισχυρίστηκε ότι το καθεστώς Μαδούρο συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κολομβία και σε όλη την περιοχή.
Φυσικά, ο Μαδούρο χαρακτήρισε όλα αυτά προφάσεις για εισβολή στη χώρα του, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση.
Κολομβία: Επέστρεψε το φάντασμα του εμφύλιου πολέμου
Το φάντασμα του 52ετούς εμφυλίου που (υποτίθεται ότι) τερματίστηκε το 2016, αφήνοντας πίσω του 220.000 νεκρούς και 7 εκατομμύρια εκτοπισμένους, επέστρεψε για τα καλά. Εδώ και δύο μήνες ο υποδιοικητής του FARC, Ιβάν Μάρκες (φωτό), ανακοίνωσε σε βινετοσκοπημένο μήνυμα ότι ξαναπαίρνει τα όπλα για να αγωνιστεί για την «προδομένη ειρήνη, που κουρέλιασε η κυβέρνηση της Μπογκοτά» (στην πραγματικότητα η ειρηνευτική συμφωνία απορρίφθηκε οριακά από τον λαό της Κολομβίας σε δημοψήφισμα).
Η ηγεσία της αντάρτικης οργάνωσης, που στηριζόταν ανοιχτά από τη Βενεζουέλα του Τσάβες, συμφώνησε πριν από τρία χρόνια να καταθέσει τα όπλα με αντάλλαγμα την αμνήστευση των μελών της και τη μετατροπή της σε πολιτικό κόμμα. Παρά το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η ηγεσία του FARC εξακολουθεί να στηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία -πλην ελάχιστων οπαδών του Μάρκες- αλλά η συμφωνία δεν δεσμεύει την οργάνωση ELN, που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα με τη στήριξη της Βενεζουέλας.
Οπως οι εκλογές του 1946 στάθηκαν αφορμή για την έναρξη του ελληνικού εμφυλίου, πολλοί φοβούνται ότι η Ιστορία μπορεί να επαναληφθεί στην Κολομβία, στις 27 Οκτωβρίου. Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές σε τρεις εβδομάδες έχουν πυροδοτήσει κύμα πολιτικών δολοφονιών στη χώρα με δράστες παρακρατικές ακροδεξιές ομάδες, συμμορίες του καρτέλ ναρκωτικών ή αντάρτικες ομάδες – συχνά με συμπλεκόμενες ιδιότητες.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Κολομβία συγκλονίστηκε από την άγρια δολοφονία της 32χρονης υποψήφιας δημάρχου της αγροτικής πόλης Σουάρες, Καρίνα Γκαρσία, η οποία είχε πράγματι δηλώσει ότι φοβόταν για τη ζωή της. Στην ίδια επίθεση, στην ταραγμένη επαρχία Καούκα, όπου ο αφοπλισμός του FARC έδωσε φτερά στις ναρκοσυμμορίες, το παρακλάδι της αντάρτικης οργάνωσης, που ακολουθεί τον κομαντάντε Μάρκες, αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για το έγκλημα. Την τύχη της Γκαρσία ακολούθησαν μέχρι στιγμής δεκάδες υποψήφιοι, δείγμα του χάους που δημιούργησε η κατάρρευση της ειρηνευτικής συμφωνίας.
Νικαράγουα: Κύματα μετανάστευσης λόγω… λιτότητας
Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, περισσότεροι από 70.000 Νικαραγουανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους τελευταίους 18 μήνες, με κύριο προορισμό την ευημερούσα και ασφαλή Κόστα Ρίκα. Η σκληρή καταστολή των Σαντινίστας και του ιστορικού τους ηγέτη, Ντανιέλ Ορτέγα (φωτό), ο οποίος χαρακτηρίζεται πλέον «δικτάτορας», οδήγησε στην έξοδο πολλούς φοιτητές, ακτιβιστές και αγρότες, που ξεκίνησαν μαζικές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας και των κοινωνικών περικοπών τον Απρίλιο του 2018.
Η εφαρμογή φιλελεύθερων, περιοριστικών μέτρων από μια μαρξιστική, επαναστατική και αντι-ιμπεριαλιστική παράταξη, όπως οι Σαντινίστας -που ανέτρεψαν το 1979 τον δικτάτορα Σομόζα-, ήταν κάτι που δεν μπόρεσε να χωνέψει ο πληθυσμός της κεντροαμερικανικής χώρας.
Πλέον οι Σαντινίστας καταγγέλλονται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φίμωση του Τύπου και για μεθόδους ανάλογες με εκείνες των αμερικανοκίνητων δικτατοριών της περιοχής. Τοπικές πηγές κάνουν λόγο για 328 νεκρούς, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Το βέβαιο είναι ότι εδώ κι έναν μήνα παράλληλα με τις διαδηλώσεις ξεκίνησαν ένοπλα σαμποτάζ από τη νεοφανή «Πατριωτική Συμμαχία», μια οργάνωση που δυναμίτισε μια γέφυρα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, προαναγγέλλοντας κι άλλες στρατιωτικές ενέργειες «ως την πτώση της δικτατορίας».
Ο Ορτέγα επανήλθε στην εξουσία το 2007 κι έκτοτε δεν την έχει αφήσει, αναγορεύοντας σε αντιπρόεδρο τη σύζυγό του, Ροζάριο Μουρίγιο. Το καθεστώς του καταγγέλλεται για εκτεταμένη διαφθορά, όπως και του πολιτικού φίλου του, Νικολάς Μαδούρο.
Αποστάσεις από το προεδρικό ζεύγος της Νικαράγουα πήρε η βραβευμένη με Νόμπελ, ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Γουατεμάλα, Ριγκομπέρτα Μεντσού, που το 2015 παρομοίαζε τον Ορτέγα και τη σύζυγό του με «φως της ελπίδας για τον απλό λαό».
Περού: Πόλεμος… εξουσίας μεταξύ Βισκάρα-Βουλής
Και οι τέσσερις προηγούμενοι πρόεδροι του Περού (Τολέδο, Γκαρσία, Ουμάλα και Πάμπλο Κουτσίνσκι) είναι φυλακισμένοι ή υπόδικοι για μίζες εκατομμυρίων δολαρίων από τον βραζιλιάνικο ενεργειακό κολοσσό Odebrecht.
Την Τρίτη ο σημερινός πρόεδρος της χώρας των Ανδεων, Μαρτίν Βισκάρα (φωτό), πρώτα διέλυσε αυθαίρετα τη Βουλή και ύστερα εκείνη τον… καθαίρεσε διορίζοντας προσωρινά στη θέση του την αντιπρόεδρο Μερσέντες Αράος. Οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας δήλωσαν τη στήριξή τους στον Βισκάρα -που δείχνει να απολαμβάνει και τη λαϊκή υποστήριξη-, παρότι η πλειονότητα των βουλευτών τον αποκαλεί «δικτάτορα και πραξικοπηματία».
Ο πόλεμος εξουσίας του προέδρου με τη Βουλή είχε αφορμή τον έλεγχο του Συνταγματικού Δικαστηρίου και την αντιμετώπιση σκανδάλων διαφθοράς. Ο Βισκάρα θεωρεί τη Βουλή διαβρωμένη από οπαδούς του πρώην προέδρου, που θέλουν κουκούλωμα του σκανδάλου Odebrecht και προκήρυξε βουλευτικές εκλογές για τον Ιανουάριο του 2020. Πάντως, λατινοαμερικανικοί και διεθνείς οργανισμοί εκφράζουν ανησυχία για την τύχη της δημοκρατίας στο Περού, εξαιτίας των ανορθόδοξων και εξόφθαλμα αντισυνταγματικών μεθόδων του προέδρου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής