Κάθε κίνηση της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες έχει στόχο να γίνει ακόμη πιο τουριστική η περιοχή, και στο πλαίσιο αυτό οι Αρχές ανακοίνωσαν πως θα ανοίξουν για πρώτη φορά την αίθουσα ελέγχου στη Μονάδα 4 στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, παρότι οι μετρήσεις ραδιενέργειας είναι 40.000 φορές (!) πάνω από το φυσιολογικό.
Φαίνεται πως η επιθυμία των Αρχών να «εξαργυρώσουν» την τουριστική τρέλα με το Τσέρνομπιλ οδηγεί σε αποφάσεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή όσων το επισκέπτονται, αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν πως θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Μόνο 150 ηλικιωμένοι ζουν μέσα στην 30 χιλιομέτρων «αποκλειστική απαγορευμένη ζώνη», αγνοώντας τις Αρχές, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως θα είναι ασφαλές για τους ανθρώπους να ζήσουν εκεί σε 24.000 χρόνια…
Οπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι, οι τουρίστες θα φορούν προστατευτική στολή, μάσκες και ειδικές μπότες για να εισέλθουν στο δωμάτιο ελέγχου, εκεί όπου ξεκίνησε όλη η καταστροφή, καθώς οι αρμόδιοι πήραν μερικές πολύ λανθασμένες αποφάσεις που οδήγησαν στον πυρηνικό όλεθρο. Η συγκεκριμένη αίθουσα βρίσκεται στη Μονάδα 4, εκεί όπου ο αντιδραστήρας ανατινάχθηκε. Θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το δωμάτιο και ό,τι υπάρχει εκεί μόνο για πέντε λεπτά, δεδομένης της τεράστιας συγκέντρωσης ραδιενέργειας, που φυσικά είναι θανατηφόρα.
Στα πλάνα για την εκμετάλλευση της περιοχής συνέβαλε η σειρά «Τσέρνομπιλ» που προβλήθηκε από το HBO και κινητοποίησε τους τουρίστες να επισκεφθούν την «απαγορευμένη ζώνη» του Τσέρνομπιλ στην πόλη Πρίπιατ στη σημερινή Ουκρανία (πρώην ΕΣΣΔ), καθιστώντας την ως μία από τις πιο επισκέψιμες περιοχές στον κόσμο.
Ο Βίταλι Πετρούκ, επικεφαλής της διαχειρίστριας εταιρίας της «απαγορευμένης ζώνης», δήλωσε: «Η σειρά του ΗΒΟ ενίσχυσε το ενδιαφέρον για το Τσέρνομπιλ, όλοι θέλουν να δουν περισσότερα και εμείς πρόκειται να ικανοποιήσουμε την απαίτηση. Ενδεικτικό είναι πως φέτος 85.00 άνθρωποι επισκέφθηκαν το Τσέρνομπιλ, με τα τοπικά ταξιδιωτικά γραφεία να καταγράφουν άνοδο 30%-40% της επισκεψιμότητας.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Η διαχειρίστρια εταιρία έχει σχεδιάσει 21 νέες τουριστικές διαδρομές για να «ταΐσει» το αυξανόμενο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με το προσωπικό του Τσέρνομπιλ, η ατμόσφαιρα μέσα στην αίθουσα είναι ανατριχιαστική και ακόμη πέντε λεπτά είναι αρκετά για να το θυμάται κανείς μια ζωή. Το έδαφος στο Τσέρνομπιλ είναι εμποτισμένο με πλουτώνιο, καίσιο, στρόντιο και αμερίκιο, άτομα που εκπέμπουν ακτινοβολία και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν δυνητικούς σοβαρούς κινδύνους για την υγεία σε όσους τους αγγίζουν ή καταπιούν.
Ο πρόεδρος της χώρας Βολόντιμιρ Ζελένσκι υπέγραψε το καλοκαίρι διάταγμα για να γίνει τουριστικό το σημείο, λέγοντας: «Πρέπει να δώσουμε νέα ζωή σε αυτή την περιοχή της Ουκρανίας. Μέχρι τώρα το Τσέρνομπιλ ήταν ένα αρνητικό σημείο του ουκρανικού “μπραντ”, είναι ώρα να το αλλάξουμε». Ο πρόεδρος ελπίζει, πάντως, πως με τις νέες κινήσεις πιθανότατα μπει ένα τέλος στις πρακτικές διαφθοράς, καθώς η μαύρη αγορά ανθεί εδώ και χρόνια, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους. Το Τσέρνομπιλ αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα του φαινομένου του «μαύρου τουρισμού» -ένας όρος που χρησιμοποιείται για τις τοποθεσίες που συνδέονται με θανάτους και τραγωδίες-, όπως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί στην Ευρώπη ή το μνημείο στο Σημείο Μηδέν για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου.
ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ: Καθημερινό «δελτίο ραδιενέργειας»
Τα καθημερινά ποσοστά ραδιενέργειας στην περιοχή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία αναρτά στην ιστοσελίδα της η πρεσβεία της χώρας στη Σεούλ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τη Νότια Κορέα σχετικά με τις επιπτώσεις της πυρηνικής καταστροφής του 2011. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την πρεσβεία, το επίπεδο ραδιενέργειας που καταγράφηκε στην πόλη της Φουκουσίμα, 70 χιλιόμετρα από το πυρηνικό εργοστάσιο, ήταν 0,315 μικροσιβέρτ την ώρα, ενώ στη Σεούλ έφταναν τα 0,120.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών βρίσκονται σε κρίση τον τελευταίο καιρό, κυρίως εξαιτίας της διαμάχης τους για τις πολεμικές αποζημιώσεις που ζητεί η Σεούλ για τους Κορεάτες που ωθήθηκαν σε αναγκαστική εργασία από τους Ιάπωνες στη διάρκεια της κατοχής της χερσονήσου (1910-1945). Κάποιοι Νοτιοκορεάτες βουλευτές έχουν, επίσης, ζητήσει την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε κάποιες περιοχές της Ιαπωνίας, αλλά και το μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν το 2020 στο Τόκιο, κάνοντας λόγο για κινδύνους από τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας, τα οποία ωστόσο δεν δικαιολογούνται από το καθημερινό «δελτίο ραδιενέργειας».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου