Το σκάνδαλο αυτό προκάλεσε τη διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του πρώην καγκελαρίου, Σεμπάστιαν Κουρτς, και του ακροδεξιού κόμματος των Ελευθέρων. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων το κόμμα του Κουρτς είναι σταθερά στην πρώτη θέση. Στην τελευταία, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, συγκεντρώνει 34%, μεγαλύτερο από το 31,5% που έλαβε στις τελευταίες εκλογές στην Αυστρία. Οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν 23% και στην τρίτη θέση είναι το κόμμα των Ελευθέρων (21%), σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Το σκάνδαλο Ιμπιζα που έριξε την κυβέρνηση στην Αυστρία
Για σκάνδαλο Ιμπιζα, εξαιτίας του οποίου έπεσε η κυβέρνηση διενεργεί έρευνα για απιστία η γενική εισαγγελία. Πρωταγωνιστής της υπόθεσης είναι ο πρώην αντικαγκελάριος και αρχηγός του κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί από όλα τα αξιώματά του μετά τις αποκαλύψεις της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung και του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.
Στο βίντεο που αποκάλυψαν τα γερμανικά ΜΜΕ, ο Στράχε υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία συμβάσεις για αναθέσεις δημόσιων έργων στην Αυστρία, λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της στο Κόμμα των Ελευθέρων οικονομικά και επικοινωνιακά, με την αγορά αυστριακών ΜΜΕ, όπως της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας Kronen Zeitung.
ΗΠΑ: Ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ παρά λίγο θα σκότωνε άνθρωπο με τσεκούρι - Τι τατουάζ έχει [βίντεο]
Αυτή την εβδομάδα έγιναν νέες αποκαλύψεις, σύμφωνα με τις οποίες ο Στράχε έκανε χρήση τεράστιων χρηματικών ποσών (10.000 ευρώ μηνιαίως, πέραν του επιδόματος ενοικίου, ύψους 2.500 ευρώ μηνιαίως, και άλλων παροχών) ως αρχηγός του κόμματος και κατόπιν ως αντικαγκελάριος, μέσω ειδικών λογαριασμών που ήταν στην διάθεση του, για την κάλυψη εξόδων παράστασης και προσωπικών εξόδων του ιδίου και της συζύγου του.
Τα σενάρια για την επόμενη κυβέρνηση
Με βάση τις δημοσκοπήσεις, αναλυτές στην Αυστρία εκτιμούν πως χωρίς τη συμμετοχή του Λαϊκού Κόμματος δεν θα είναι δυνατός ο σχηματισμός μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού, για τον οποίο, με την προϋπόθεση πως θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο σύνολο των 183 εδρών, προκύπτουν μόνον τρεις δυνατότητες.
Ένας τέτοιος συνασπισμός, υπό την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος ως ισχυρότερου κόμματος, μπορεί να υπάρξει, είτε με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, όπως συνέβαινε μέχρι τέλη Μαΐου όταν διαλύθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, είτε με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, είτε με συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος με τα δύο μικρότερα κόμματα, τους Πράσινους και το ΝΕΟΣ.
Το Λαϊκό και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχαν για τελευταία φορά κυβερνητική συνεργασία όταν είχαν συγκροτήσει τον συνασπισμό που κυβέρνησε μεταξύ του Ιανουαρίου του 2007 και του Δεκεμβρίου του 2017, υπό τους Σοσιαλδημοκράτες ως πρώτο κόμμα, ωστόσο η συνεργασία τους εκ νέου θεωρείται από δύσκολη ως απίθανη.