«Ως νεοεκλεγμένοι ηγέτες, αμφότεροι οι πολιτικοί αμφισβήτησαν τις συμφωνίες των προκατόχων τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατέφυγαν στον λαϊκισμό, προσπαθώντας να αποφύγουν έναν δυσάρεστο συμβιβασμό και ένα υπερισχύον τελεσίγραφο», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.
Όπως σημειώνει ο Independent, για την Ελλάδα του Τσίπρα, η ημερομηνία χωρίς επιστροφή ήταν η 30η Ιουνίου 2015 όταν έληξε το πρόγραμμα διάσωσης για τη χώρα. Χωρίς τη χρηματοδοτική συνδρομή που έλαβε στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης με τους πιστωτές της (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), η Ελλάδα δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει την εκκρεμή δόση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και έτσι θα έμπαινε σε κατάσταση χρεωκοπίας, όπως και συνέβη.
Αντίστοιχα, για τον Μπόρις Τζόνσον, το σενάριο της μη αναστρέψιμης καταστροφής είναι η μη-συμφωνία Brexit στις 31 Οκτωβρίου.
«Yπερήφανοι διαπραγματευτές» εναντίον των «συνεργατών» των Βρυξελλών
Στη συνέχεια του άρθρου αναφέρεται: «Ο Τσίπρας εκλέχτηκε τον Ιανουάριο του 2015. Για πέντε μήνες η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα προσπάθησε να πείσει τις Βρυξέλλες να συναινέσουν σε ένα νέο σχέδιο οικονομικής βοήθειας βάσει όρων ευνοϊκά ευνοϊκών για την Ελλάδα. Αυτές οι τακτικές οδήγησαν σε μια συνολική και προβλέψιμη καταστροφή. Η ΕΕ δεν υποχώρησε. Ακόμα και σήμερα, οι Έλληνες μιλούν ειρωνικά για τους πρώτους πέντε μήνες του ΣΥΡΙΖΑ ως μια “περήφανη διαπραγμάτευση”.
Από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον καταφεύγει στο Μανιχαϊσμό για να εξηγήσει τη δική του “υπερήφανη διαπραγμάτευση”. Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε τους βουλευτές που αντιτίθενται στα σχέδιά του “συνεργάτες” της ΕΕ. Όπως και οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μπόρις αναφέρθηκε στην ΕΕ ως σούπερ-κράτος».
Βρετανία: Σαρώνει τα πάντα η φονική καταιγίδα Μπερτ - Ένας νεκρός από πτώση δέντρου
Μια ονειρική συμφωνία
«Η ρητορική του Τζόνσον μπορεί να είναι πολιτικά χρήσιμη γι ‘αυτόν, αλλά οι Βρυξέλλες ελάχιστα συγκινούνται. Το 2015 η ΕΕ χρησιμοποίησε τον ίδιο ψυχρό και μονότονο τρόπο αγνοώντας τη ρητορική του Τσίπρα. Αναγνώρισε μόνο μία συμφωνία, αυτή που έχει ήδη υπογράψει η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνη», τονίζει ο Independent και συμπληρώνει:
«Επίσης, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, έτσι και ο Μπορις Τζόνσον επιχειρεί ακριβώς το ίδιο: υπόσχεται μια ιδανική ευρωπαϊκή συμφωνία με οφέλη για τους Βρετανούς, χωρίς τις υποχρεώσεις της προηγούμενης συμφωνίας. Επιπλέον, όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την βοήθεια του λαού με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2015 ως όπλο στις διαπραγματεύσεις, έτσι και ο Τζόνσον επιδιώκει τη λαϊκή συγκατάθεσή για την προώθηση αυτής της ουτοπικής συμφωνίας, προκειμένου να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση ενάντια στους “αδέσποτους γραφειοκράτε”» στις Βρυξέλλες.
Τελικά, στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα, υπερίσχυσε το «δόγμα Ντάισελμπλουμ»: αυστηρή δημοσιονομική πολιτική ως απάντηση στο επιχείρημα του Έλληνα πρωθυπουργού για δημοκρατική νομιμοποίηση.
Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στην περίπτωση της Βρετανίας.
Η ΕΕ δεν πρόκειται να παραβλέψει την βούληση των 27 κρατών-μελών προκειμένου να επιδοθεί στις ιδιοτροπίες ενός λαϊκιστή ηγέτη»
«Αυτό είναι το πιο πολύτιμο μάθημα που η εμπειρία του Τσίπρα μπορεί να διδάξει στον Τζόνσον» συμπεραίνει ο Independent.