Νωρίτερα, όπως είχε ανακοινώσει από την NASA, ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές στην Σιβηρία έχει φθάσει στην Αλάσκα και στις δυτικές όχθες του Καναδά, όπου αναμείχθηκε με τον καπνό που προέρχεται από τις τοπικές δασικές πυρκαγιές
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι δασικές πυρκαγιές μαίνονται σε μια έκταση 30.000.000 στρεμμάτων. Το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών έχει καταγράψει 50 εστίες φωτιάς, ενώ σύμφωνα με τον πρώτο αναπληρωτή υπουργό Εκτάκτων Αναγκών, τον Αλεξάντρ Τσουπριάνιν, η έκταση που μαίνονται οι πυρκαγιές εξακολουθεί προς το παρόν να επεκτείνεται.
Έτοιμη να ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ η Ρωσία για τις καταστροφικές πυρκαγιές
Οι πυρκαγιές που συνήθως κατακαίνε ζωές και περιουσίες στον ευρωπαϊκό νότο, στις ΗΠΑ και σε άλλες ζεστές περιοχές του πλανήτη το καλοκαίρι απειλούν πλέον και την περιοχή της Αρκτικής, με ολέθριες συνέπειες για την ποιότητα του αέρα και για το κλίμα.
Φέτος είναι η χρονιά που έχει αποδειχθεί περισσότερο από κάθε άλλη, πως η κλιματική αλλαγή είναι μη αναστρέψιμη. Περισσότερες από 250 πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη σε τεράστιες περιοχές του Αρκτικού Κύκλου, από τη βόρεια Σιβηρία, τη βόρεια Σκανδιναβία, την Αλάσκα έως τη Γροιλανδία. Οι δορυφόροι της ΝΑΣΑ καταγράφουν την εκδήλωση περίπου 50 εστιών την ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Ρωσία μπορεί να δεχθεί την βοήθεια των ΗΠΑ στον τομέα της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή της Σιβηρίας και της ρωσικής Άπω Ανατολής, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών.
«Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς συναδέλφους για την πρότασή τους να βοηθήσουν στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην Σιβηρία αυτή την στιγμή έχει δημιουργηθεί ένας ισχυρός στόλος αεροσκαφών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ωστόσο δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να αξιοποιήσουμε αυτή την πρόταση», φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης διεθνών δραστηριοτήτων του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών Βλαντίμιρ Σολοβιόφ.
Ο Νετανιάχου επιβεβαιώνει ότι το Ισραήλ έπληξε μυστική πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν
Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ρωσία επανειλημμένα κατά το παρελθόν είχε προτείνει βοήθεια στις ΗΠΑ στον τομέα της κατάσβεσης των πυρκαγιών στις πολιτείες του Νέου Μεξικού και της Καλιφόρνιας, αλλά η αμερικανική πλευρά δεν την είχε δεχθεί. Ωστόσο το 2005 και το 2012 οι ΗΠΑ δέχθηκαν την ρωσική βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών που είχαν προκαλέσει οι τυφώνες «Κατρίνα» και «Σάντυ».
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε διαταγή στον στρατό να συνδράμει το έργο των πυροσβεστών που προσπαθούν να σβήσουν τις τεράστιες πυρκαγιές στη βόρεια Σιβηρία. Στην περιοχή του Ιρκούτσκ και του Κρασνογιάρσκ επιχειρούν 20 αεροσκάφη και ελικόπτερα. Περίπου 30.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν γίνει στάχτη και οι πυρκαγιές δυναμώνουν συνεχώς. Η «Greenpeace» μιλάει για τεράστια οικολογική καταστροφή στην Αρκτική. Μεγάλες πόλεις της Σιβηρίας έχουν πνιγεί στον τοξικό καπνό, που κατευθύνεται στα Ουράλια. Οι πυρκαγιές στη Ρωσία καίνε επί πολλές εβδομάδες, καθώς ενισχύονται συνεχώς από τις υψηλές θερμοκρασίες.
https://www.youtube.com/watch?v=ugJo_lHtYcg
Το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες περιοχές του Αρκτικού κύκλου. Οι καλοκαιρινές πυρκαγιές δεν είναι ασυνήθιστες στην Αρκτική, αλλά φέτος έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ενώ έχουν εκδηλωθεί πολύ πιο βόρεια από ό,τι συνήθως. Ο Μαρκ Πάριγκτον, επιστήμονας του ευρωπαϊκού προγράμματος «Κοπέρνικος» για την Παρακολούθηση της Ατμόσφαιρας, χαρακτήρισε τις δασικές αυτές πυρκαγιές ως «πρωτοφανείς». Αφενός εισχωρούν βαθιά στο υπέδαφος και καίνε τύρφη, δηλαδή αποθέματα άνθρακα που εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου, αφετέρου έχουν διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα από κάθε άλλη φορά. Οι πυρκαγιές στον Αρκτικό Κύκλο ξεκίνησαν τον Ιούνιο -που χαρακτηρίστηκε ο πιο ζεστός της ιστορίας- και συνεχίστηκαν τον Ιούλιο, στη διάρκεια του οποίου σημειώθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συνθήκες επέκτασης των πυρκαγιών.
Τον Ιούνιο οι πυρκαγιές απελευθέρωσαν 50 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα –ποσότητα ισοδύναμη με την ετήσια κατανάλωση της Σουηδίας. Εως τις 25 Ιουλίου είχαν απελευθερώσει περίπου 100 μεγατόνους (100 εκατομμύρια μετρικούς τόνους) διοξειδίου του άνθρακα, μια ποσότητα που είχε καταγραφεί από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές στον Αρκτικό Κύκλο, σε 8 χρόνια -από το 2010 έως το 2018. Και, δυστυχώς, η έκλυση διοξειδίου αυξάνεται συνεχώς, καθώς οι πυρκαγιές εξαπλώνονται με ταχύτητα. Τα αέρια που εκλύονται από τις πυρκαγιές επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που με τη σειρά του θα προκαλέσει ακόμη περισσότερες πυρκαγιές, καθώς οι θερμοκρασίες στις περιοχές των δασικών πυρκαγιών αυξάνονται. Οι πυρκαγιές στη Σιβηρία έχουν δημιουργήσει ένα σύννεφο καπνού που εκτείνεται σε 4,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πάνω από την κεντρική βόρεια Ασία. Οι ρύποι που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα δημιουργούν ένα τοξικό νέφος, πολύ επικίνδυνο για την υγεία, που μεταφέρεται πολύ μακριά από τις περιοχές των πυρκαγιών και επηρεάζει την ποιότητα του αέρα σε όλο τον πλανήτη.
https://youtu.be/mTMfeL6FwFU
Στον Καναδά οι αρκτικές πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συχνές όπως και στην Αλάσκα που φέτος ήταν μια «πολυάσχολη» χρονιά καθώς ξέσπασαν πάνω από 400 πυρκαγιές. Στην Αλμπέρτα του Καναδά μια πυρκαγιά ήταν μεγαλύτερη από 300.000 γήπεδα ποδοσφαίρου.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτό που συμβαίνει στον Αρκτικό κύκλο είναι το αποτέλεσμα ενός «πιο θερμού πλανήτη» λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου. Ο Νταν Τόμσον, επιστήμονας που ασχολείται με τις δασικές πυρκαγιές στην υπηρεσία Φυσικών Πόρων του Καναδά, τονίζει ότι οι συνέπειες από τις φετινές πυρκαγιές στην Αρκτική θα είναι παγκόσμιες.
Τα βλαβερά αέρια του θερμοκηπίου, τα οποία προκαλούν τοξικές συγκεντρώσεις ρύπων στην ατμόσφαιρα, σκοτώνουν! Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ρύπανση της ατμόσφαιρας σκοτώνει 800 ανθρώπους την ώρα ή 13 το λεπτό, δηλαδή τρεις φορές περισσότερους από τον ετήσιο αριθμό των θυμάτων της φυματίωσης, της ελονοσίας και του AIDS μαζί!