«Η εκτίμησή μας για τον κίνδυνο παραμένει ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης του Ebola στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στην περιοχή παραμένει πολύ υψηλός και ο κίνδυνος εξάπλωσης εκτός της περιοχής παραμένει χαμηλός», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Η επιδημία στο Κονγκό συνεχίζεται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, με 2.418 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και 1.676 θανάτους. Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι 12 νέες περιπτώσεις αναφέρονται καθημερινά. Είναι η δεύτερη πιο θανατηφόρα επιδημία Ebola που έχει υπάρξει ποτέ.
Ο ΠΟΥ ανέφερε την Τετάρτη και ένα νέο κρούσμα του Έμπολα στην Ουγκάντα προκαλώντας ανησυχίες ότι ο ιός μπορεί να εξαπλώνεται και πέρα από την ΛΔ Κονγκό την ώρα που μια επιτροπή ειδικών εξετάζει το ενδεχόμενο να σημάνει συναγερμό παγκοσμίως.
Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι μια κονγκολέζα ιχθυοπώλης είχε περάσει τα σύνορα για να πουλήσει ψάρια στην αγορά Μποντγουέ της Ουγκάντας στις 11 Ιουλίου όπου έκανε τέσσερις φορές εμετό προτού επιστρέψει στο Κονγκό και πεθάνει τελικά από Έμπολα.
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Έκθεση του ΠΟΥ αναφέρει ότι άλλοι 19 ιχθυοπώλες πιθανόν να ήρθαν σε επαφή με το θύμα. Στην έκθεση προστίθεται ότι 44 εργαζόμενοι σε ανταλλακτήρια νομισμάτων προσφέρθηκαν εθελοντικά να εμβολιαστούν, ενώ άλλοι 590 ιχθυοπώλες πιθανόν να εντοπιστούν για να εμβολιαστούν.
Εργαζόμενοι στον τομέα υγείας δεν έχουν επιβεβαιώσει σε ποιο μέρος διέμεινε η γυναίκα, με ποιον τρόπο ταξίδεψε και ποιος μετέφερε το εμπόρευμά της.
Η είδηση του περιστατικού αυτού έγινε γνωστή την ώρα που η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ που απαρτίζεται από ειδικούς από όλον τον κόσμο συναντήθηκε για τέταρτη φορά για να αποφασίσει αν το ξέσπασμα της νόσου που διαρκεί 11 μήνες συνιστά “επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία”.
Ο ‘Εμπολα είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος που εξαπλώνεται μέσω των σωματικών υγρών. Η παρούσα επιδημία, η οποία φαίνεται να είναι γεωγραφικά περιορισμένη στο Κονγκό πέραν από τρεις θανάτους στην Ουγκάντα τον περασμένο μήνα, στοίχισε τον περασμένο χρόνο τη ζωή σε 1.676 ανθρώπους – πάνω από δύο τρίτα από όσους προσβλήθηκαν.
Η αντιμετώπιση συνίσταται στον εντοπισμό ανθρώπων που πιθανόν να έχουν προσβληθεί από τον ιό και στον εμβολιασμό εκείνων και όσων είχαν επαφή μαζί τους.