Παράλληλα, ως ένα επιπλέον μέτρο πίεσης της Αγκύρας προς την Κύπρο, το «κοινοβούλιο» του ψευδοκράτους αποφάσισε να ανοίξει η Αμμόχωστος, η οποία παραμένει κλειστή από το 1974. Οι Τουρκοκύπριοι ανακοίνωσαν πως θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με την Άγκυρα. Αν εφαρμοστεί η απόφαση αυτή, η Αμμόχωστος θα προσαρτηθεί επίσημα πια στο καθεστώς του ψευδοκράτους.
Οι γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, που κατά την Τουρκία εκτείνεται η δική της υφαλοκρηπίδα, ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Με δηλώσεις του στο πρακτορείο «Ανατολή», τόνισε πως το πλοίο Φατίχ (Πορθητής) ξεκίνησε τις έρευνες δυτικά της Πάφου. Επίσης είπε ότι το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο πλέει προς την Κύπρο για να ξεκινήσει έρευνες στα βορειοανατολικά της Μεγαλονήσου.
Εντύπωση προκάλεσε πως ο υπουργός έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το έργο της γεώτρησης: «Το Φατίχ κάνει τη γεώτρηση στο «οικόπεδο Finike-1» (δυτικά της Πάφου). Το βάθος του νερού εκεί είναι περίπου 2.300 μέτρα και αυτή τη στιγμή το γεωτρύπανό μας έχει ξεπεράσει τα 3.000 μέτρα, βρισκόμαστε τώρα περίπου στα 3.100 μέτρα. Στόχος μας είναι να κατέβουμε στα 5.000 ή 5.500 μέτρα. Εκτιμώ ότι στο τέλος Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στον στόχο μας. Όσοι θέλουν να μας βγάλουν έξω από τον ενεργειακό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου δεν έχουν καταλάβει πως δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση δίχως την Τουρκία», δήλωσε ο Ντονμέζ και συμπλήρωσε πως το δεύτερο γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ» ολοκληρώνει τις ετοιμασίες. «Ελπίζω ότι στις αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις του στις περιοχές που του παραχωρήθηκαν από την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ουσιαστικά η Άγκυρα με τα δύο ερευνητικά πλοία και με τα δύο γεωτρύπανα στέλνει μήνυμα της παρουσίας της στην ανατολική Μεσόγειο. «Όλα γίνονται στα δικά μας νερά, στη δική μας υφαλοκρηπίδα και προσπαθούμε να εντοπίσουμε πηγές υδρογονανθράκων», υπογράμμισε ο Ντονμέζ.
Προεκλογική ρητορική
Πάντως οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο έχουν μπει και στον προεκλογικό λόγο του Mπιναλί Γιλντιρίμ, υποψηφίου του κυβερνώντος ΑΚP για τις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης. Ο Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως ο Ερντογάν είναι ένας ηγέτης που βρίσκεται αντιμέτωπος με τα διεθνή συμφέροντα. «Λένε, τι δουλειά έχει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο; Να μείνει στην άκρη στο θέμα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Αν η Τουρκία τα έκανε αυτά τότε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ήταν ένας ηγέτης που θα έλεγε σε όλους “στις διαταγές” σας… Θα προστατεύσουμε τη χώρα μας, τον ηγέτη μας, θα προστατεύσουμε την πόλη του κόσμου, την Κωνσταντινούπολη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την έντυπη έκδοση