Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου (EASO), τα αιτήματα ασύλου σε χώρες της Ε.Ε. (κυρίως στην Ισπανία) από τη Βενεζουέλα ανήλθαν σε 14.257 το πρώτο τετράμηνο του 2019, ενώ κατά 156% αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα και οι αιτήσεις ασύλου από τη γειτονική Κολομβία, φθάνοντας τις 8.097.
Πρώτοι σε αιτήσεις ασύλου στην Ε.Ε. παρέμειναν οι Σύροι πρόσφυγες (20.392 για την ακρίβεια), αλλά ήταν 8% λιγότεροι αναλογικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αντιθέτως, οι Αφγανοί (14.042) ανέβηκαν στην τρίτη θέση, ελάχιστα πίσω από τους Βενεζουελάνους, παρουσιάζοντας κι αυτοί αυξητική τάση κατά 36%.
«Το γεγονός ότι οι Βενεζουελάνοι κατέθεσαν περισσότερες αιτήσεις από τους Αφγανούς αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη εξέλιξη», σημείωσαν αξιωματούχοι του ευρωπαϊκού οργανισμού, αποκαλύπτοντας ότι ποτέ στο παρελθόν δεν ζήτησαν να έλθουν στην Ευρώπη τόσο πολλοί πολίτες της Βενεζουέλας μέσα σε ένα μήνα.
Πάντως η Βενεζουέλα -την οποία έχουν εγκαταλείψει 4 εκατομμύρια άνθρωποι τα τελευταία χρόνια, βάσει στοιχείων του ΟΗΕ- είναι η κορυφή του παγόβουνου. Οι συνθήκες ακραίας φτώχειας, ανθρωπιστικής κρίσης, βίας και πολιτικής αστάθειας που μαστίζουν τη χώρα του Μαδούρο ενδημούν σε μικρότερο βαθμό και στις γειτονικές της χώρες. Οι ευρωπαϊκές στατιστικές δείχνουν ότι 20.000 πολίτες της Βενεζουέλας ζήτησαν άσυλο στην Ισπανία το 2018, αλλά για πρώτη φορά τους ακολούθησαν τόσο πολλοί «γείτονες» από το Σαλβαδόρ και την Ονδούρα, 2.300 και 2.400 αντιστοίχως. (Πρόκειται για μεγάλους αριθμούς, δεδομένου ότι η Βενεζουέλα έχει 29 εκατομμύρια κατοίκους και το Σαλβαδόρ μόνο 6,4 εκατομμύρια.) Οπως επισημαίνει το «America Magazine», απροσδιόριστος αριθμός Κεντροαμερικανών μεταναστών έρχονται και παράνομα στην Ευρώπη, δουλεύουν μαύρα χωρίς χαρτιά και στέλνουν εμβάσματα στις οικογένειές τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στο Βέλγιο οι κοινότητες Λατινοαμερικανών μεταναστών αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς. Μόνο την περυσινή χρονιά κατέθεσαν αίτηση ασύλου 400 Βενεζουελάνοι και 150 Κολομβιανοί (εικοσαπλάσιοι σε σχέση με λίγα χρόνια πριν), στους οποίους προστέθηκαν 280 μετανάστες από το Σαλβαδόρ. Οι Σαλβαδοριανοί είναι πλέον η 10η εθνότητα ικετών ασύλου στο Βέλγιο, υπολειπόμενοι φυσικά από Σύρους, Παλαιστίνιους, Αφγανούς και Ιρακινούς.
«Οι μετανάστες από την Κεντρική Αμερική έχουν αποφασίσει ότι είναι προτιμότερο να πάρουν το αεροπλάνο για την Ευρώπη κυνηγώντας μια καινούργια ζωή από το να διασχίσουν πεζή το Μεξικό με προορισμό τις ΗΠΑ», ανέφερε το «America Magazine».
Μακελειό στο Μαγδεμβούργο: Ποιος είναι ο «doctor google» που σκόρπισε τον θάνατο
Oι αιτούντες άσυλο στο Βέλγιο δικαιούνται να μείνουν στο σπίτι ενός ντόπιου ή να φιλοξενηθούν σε κέντρα προσφύγων, συνήθως παλιά στρατόπεδα ή νοσοκομεία. Οσο εξετάζεται η αίτησή τους (συνήθως 6-12 μήνες) μπορούν να ζήσουν με μετανάστες διαφορετικών εθνοτήτων και πολιτισμών, συνήθως από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Τόπος συγκέντρωσης και βοήθειας όλων των Λατινοαμερικανών μεταναστών στις Βρυξέλλες είναι ο καθολικός ναός της Νοτρ Νταμ-ο-Ρις Κλερ, με υπεύθυνο τον Κολομβιανό εφημέριο Οσκαρ Εσκομπάρ. «Με παίρνουν τηλέφωνο ή έρχονται να με βρουν για τους δώσω πληροφορίες πολλοί μετανάστες από τη Βενεζουέλα, το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα και φυσικά την Κολομβία», λέει ο καθολικός ιερέας, τονίζοντας ότι μέσα από τις εκκλησίες οργανώνονται με παρόμοιο τρόπο οι Λατινοαμερικανοί μετανάστες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου ανέφερε ότι μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2019 οι αιτήσεις ασύλου στην Ε.Ε. ανήλθαν σε 206.500. Ηταν δηλαδή 15% περισσότερες από τις 179.000 της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
Αύξηση σημείωσαν οι αιτήσεις από Αλβανία, Κόσοβο και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως και από τη Γεωργία και άλλα κράτη του Καυκάσου. Ταυτόχρονα όμως με τις εισροές αυξάνονται και οι απελάσεις, ιδίως στη Γερμανία. Ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γερμανία, Ντόμικ Μπατς, επέκρινε την συνήθη πρακτική να στέλνονται οι εκτοπισμένοι πρόσφυγες πίσω στο Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι η επαναπροώθηση αμάχων σε πολεμικές ζώνες δικαιολογείται μόνο σε «έκτακτες περιπτώσεις».
Τη Δευτέρα η γερμανική οργάνωση ProAsyl ζήτησε να σταματήσουν εντελώς οι απελάσεις προσφύγων στο Αφγανιστάν, στο Σουδάν, στη Συρία και το Ιράκ. Ωστόσο, τα κρατίδια Σαξονίας, Βάδης-Βιρτεμβέργης και Βαυαρίας κάλεσαν την κυβέρνηση να επιτρέψει τις απελάσεις Σύρων προσφύγων, μολονότι δεν έχει τελειώσει ο εμφύλιος στη χώρα του Ασαντ. Το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) κατήγγειλε εξάλλου ότι τον Απρίλιο η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων απέλασε έως και 145 μετανάστες που είχαν ζητήσει άσυλο σε εκκλησίες για μην εκδιωχθούν από τη Γερμανία!
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου