Η εφημερίδα αναδεικνύει τη χρονική συγκυρία που επέλεξε η Αθήνα για να διατυπώσει επίσημα τις απαιτήσεις της για πολεμικές αποζημιώσεις σημειώνοντας: «Ο Τσίπρας σίγουρα θα χάσει τις εκλογές τον Ιούλιο και προσπαθεί τώρα τουλάχιστον να μειώσει τη διαφορά από τον πιθανό νικητή Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα του της Νέας Δημοκρατίας. Στην τακτική του ανήκει να του φέρει προσκόμματα. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να πάρει πίσω με γρήγορες διαδικασίες τη μείωση του αφορολόγητου που συμφώνησε με τους δανειστές. Ακόμη, και άλλα ακριβά προεκλογικά δώρα έχουν στόχο να αναγκάσουν τον Μητσοτάκη, είτε να αποσύρει τα μέτρα μετά την εκλογή του ώστε να μην είναι πλέον δημοφιλής, είτε να ρισκάρει από την αρχή προστριβές με τους δανειστές».
Άλλο άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Το Βερολίνο απορρίπτει τις απαιτήσεις της Αθήνας για πολεμικές αποζημιώσεις» αναφέρεται στην ειδησεογραφική πτυχή του θέματος, ενώ φιλοξενεί ακόμη σχόλιο και σχετική ανάλυση: «Τα γερμανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου προκάλεσαν τόσο πόνο και καταστροφή στις χώρες που κατείχαν που έστω και μια κατά προσέγγιση υλική αποζημίωση είναι αδύνατη. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τον ανθρώπινο πόνο. Η αναγνώριση της ευθύνης για τα εγκλήματα που τελέστηκαν στο όνομα της Γερμανίας και η προσπάθεια για συμφιλίωση αποτελεί αναμφισβήτητα καθήκον του γερμανικού κράτους».
Σε άλλο σημείο του άρθρου ο σχολιαστής ωστόσο σημειώνει: «Παρόλα αυτά η Γερμανία δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά από το να απορρίψει το αίτημα της Ελλάδας για αποζημιώσεις. Διότι δεν είναι και δεν θα ήταν ποτέ σε θέση να ικανοποιήσει όλες τις δικαιολογημένες αξιώσεις. Αλλά και για την Αθήνα δεν είναι αυτό το διακύβευμα. Η απαίτηση μοιάζει περισσότερο σαν ελιγμός στο εσωτερικό της χώρας κατά τον προεκλογικό αγώνα. Αυτό όμως είναι ένα παιχνίδι με το οποίο δεν θα έπρεπε να παίζει κανείς, διότι η ιστορία του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου είναι πολύ πιο σοβαρή για να τη χρησιμοποιεί κανείς ως πολιτικό εργαλείο».
Παραδόθηκε η ρηματική διακοίνωση
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η διακοίνωση καλεί το Βερολίνο να διαπραγματευτεί προκειμένου να υπάρξει «έμπρακτη» ικανοποίηση των ελληνικών απαιτήσεων, σημειώνοντας πως το ζήτημα «έχει ιδιαίτερη σημασία» από ηθικής και υλικής πλευράς.
Η Αθήνα κάνει λόγο για «εκκρεμές ζήτημα», όμως η γερμανική πλευρά έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές πως θεωρεί το θέμα των αποζημιώσεων λήξαν.
Οι ελληνικές αξιώσεις πηγάζουν από τις ζημιές που υπέστη η χώρα κατά τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα θύματα της γερμανικής κατοχής και το κατοχικό δάνειο που επέβαλε το Τρίτο Ράιχ στην Αθήνα επί κατοχής.
Η Αθήνα ζητά επίσης την «επιστροφή των λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:
Κατόπιν οδηγιών της Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου, ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Βερολίνο επέδωσε σήμερα στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών Ρηματική Διακοίνωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλεί την γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η διπλωματική αυτή ενέργεια έλαβε χώρα σε συνέχεια της σχετικής συζήτησης σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, στις 17 Απριλίου, και σε εκτέλεση της απόφασης που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το Πόρισμα-Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας.
Οι ελληνικές αξιώσεις αφορούν αποζημιώσεις και επανορθώσεις για ζημίες που υπέστη η Ελλάδα και οι πολίτες της κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για πολεμικές αποζημιώσεις για τα θύματα και τους απογόνους των θυμάτων της γερμανικής Κατοχής, την αποπληρωμή του Κατοχικού Δανείου και την επιστροφή των λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών.
Η ελληνική κυβέρνηση καλεί τη γερμανική κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις για την έμπρακτη ικανοποίηση των συγκεκριμένων αξιώσεων, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ελληνικό λαό, ως ζήτημα ηθικό και υλικό.