Την ίδια ώρα, ο ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προς την Κυβέρνηση της χώρας του μετά και τη διφορούμενη απάντηση που δόθηκε στη δημοσιότητα για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησαν οι απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου Άλαν Ντάνκαν.
Υπενθυμίζεται πως αργά χθες το βράδυ, το foreign office εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία επαναλαμβάνει ακριβώς τα όσα είπε προηγουμένως ο Ντάνκαν.
Συγκεκριμένα γράφει: «η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Στη συνέχεια επαναλαμβάνεται η μέχρι τώρα γνωστή βρετανική θέση για την κυπριακή ΑΟΖ: «Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Foreign Office».
Οι θέσεις του Άλαν Ντάνκαν είναι γνωστές εδώ και καιρό και δεν αποτελούν έκπληξη με τη Λευκωσία να υπενθυμίζει πως είχαν γίνει και παρελθόν διαβήματα προς την βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για το πρόσωπο του.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολιάζοντας χθες τη δήλωση του Βρετανού Διπλωμάτη, τον χαρακτήρισε απαράδεκτο, ενώ εξέφρασε την βούληση της Κυβέρνησης να γίνει ανάλογο βήμα προς τη πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Η όλη στάση του το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο, και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά, υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.