Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Άγκυρα -απτόητη, παρά τις αυστηρές επισημάνσεις χωρών της ΕΕ και από τις ΗΠΑ- ανακοίνωσε ότι θα στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή που βρίσκεται το γεωτρύπανο «Πορθητής», με στόχο να αποτρέψουν οποιαδήποτε παρενόχληση.
Στο σχετικό ανακοινωθέν, τονίζεται ότι «οι κανόνες εμπλοκής θα εφαρμοστούν στο ακέραιο» προειδοποιώντας με άμεση απάντηση σε περίπτωση που «απειληθεί» το γεωτρύπανο από τρίτες δυνάμεις.
Και δεύτερο γεωτρύπανο στέλνει στην περιοχή η Τουρκία
Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, δια στόματος του υπουργού Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αποσταλεί και δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει, μάλιστα, ότι οι σεισμικές έρευνες έχουν ολοκληρωθεί και πως έχει έρθει η ώρα για να προχωρήσουν σε γεώτρηση.
https://twitter.com/yazarmuratakan/status/1009398813726044161?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1009398813726044161&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fkyprostoyrkia-stelnei-polemika-ploia-stin-aoz
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Στο ίδιο ανακοινωθέν, η Αγκυρα φθάνει στο σημείο να καταγγείλει την Κυπριακή Δημοκρατία για το γεγονός ότι προχωρά «μονομερώς σε γεωτρήσεις», δίχως να σέβεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Αναστασιάδης: Πρόκειται για «δεύτερη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο»
Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης παρομοίασε τις προκλήσεις των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο ως «δεύτερη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο».
Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση, σημειώνοντας ότι θα θέσει το ζήτημα στην αυριανή -άτυπη- συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Ρουμανία.
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η κυπριακή πλευρά εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις ίσες αποστάσεις που κράτησε στο σχετικό ανακοινωθέν ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Όπως αναφέρουν Κύπριοι αξιωματούχοι, το «νωθρό» ανακοινωθέν του ΟΗΕ δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να ζητά ίσο μερίδιο για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής.