Το πρωί της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί ίσως η πιο σημαντική τελετή για την περίοδο που ξεκινά στη χώρα, καθώς θα παρουσιαστεί ζωντανά σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα το έγγραφο με τους καλλιγραφικούς χαρακτήρες kanji που σηματοδοτούν το όνομα της νέας αυτοκρατορικής εποχής.
Η παράδοση του θρόνου θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαΐου και θα είναι η πρώτη εδώ και 200 χρόνια. Υπενθυμίζεται πως το 2017 το ιαπωνικό Κοινοβούλιο θέσπισε νομοθεσία προκειμένου να επιτραπεί στον Ακιχίτο, ο οποίος δεν ήθελε να είναι ισόβιος αυτοκράτορας, να αποχωρήσει για να ανέβει στο θρόνο ο γιος του.
Οπως σημειώνει η εφημερίδα Γκάρντιαν, το όνομα που θα χαρακτηρίσει την αυτοκρατορική περίοδο (το «gengo») είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο ιστορικά και συμβολικά αλλά και θεσμικά, αφού συνδέεται άρρηκτα με ολόκληρη τη θητεία του εκάστοτε αυτοκράτορα μέσα στους αιώνες και τον καθοδηγεί στην άσκηση της εξουσίας του. Για την Ιαπωνία, μια χώρα που προχωρεί στο μέλλον απόλυτα συνδεδεμένη με την παράδοση, η επιλογή των καλλιγραφικών χαρακτήρων που απαρτίζουν το gengo καθορίζει το πνεύμα των καιρών και με το πέρασμα του χρόνου το όνομα είναι ταυτόσημο με διάφορες μνήμες από την κάθε εποχή.
Κρατικά έγγραφα, επιχειρήσεις και πολίτες χρησιμοποιούν το όνομα της αυτοκρατορικής περιόδου για να καθορίσουν την περίοδο του χρόνου που αναφέρονται, αντίστοιχα με τον τρόπο που άλλες χώρες χρησιμοποιούν τις χρονολογίες, ή τις δεκαετίες.
Το gengo εμφανίζεται παντού, σε επίσημα έγγραφα, ταυτότητες, νομίσματα, ημερολόγια, εφημερίδες και φυσικά χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη. Σύμφωνα με το σύστημα, το οποίο διατηρείται όμοιο εδώ και αιώνες, το 2019 αναφέρεται ως «Hesei 31» ή το 31ο έτος της εξουσίας Ακιχίτο.
Η ανακοίνωση του ονόματος γίνεται ένα μήνα πριν ώστε να γίνει έγκαιρη ενημέρωση των υπηρεσιών και των πολιτών, η αναβάθμιση των υπολογιστών και των απαραίτητων εγγράφων, ενώ εταιρίες όπως η Fujitsu βοηθούν τους πελάτες τους ώστε να είναι σίγουροι πως οι υπολογιστές τους δεν θα κρασάρουν με την έναρξη της νέας εποχής.
Κανείς πέρα από μια μικρή ομάδα ιστορικών και πολιτικών δεν θα μάθει την ταυτότητα των ειδικών από την Ιαπωνία και την Κίνα, μελετητών κλασικής λογοτεχνίας που συζητούν για πιθανά ονόματα της νέας αυτοκρατορικής εποχής, εξετάζοντας τα 250 υποψήφια που έχουν κατατεθεί από το 17ο αιώνα.
Το όνομα παραμένει μέχρι την τελευταία στιγμή επτασφράγιστο μυστικό. Η παράδοση επιτάσσει το νέο όνομα να απαρτίζεται από δύο καλλιγραφικούς χαρακτήρες, να είναι εύκολο στη γραφή και την προφορά και να μην είναι κοινότυπο. Για την αποφυγή διαρροών, το πάνελ των ειδικών παραδίδει τα κινητά του πριν από τις τελικές διεργασίες και τις τελευταίες ημέρες όλοι οι συμμετέχοντες στην επιτροπή επιλογής μένουν απομονωμένοι έως ότου γίνει η επίσημη ανακοίνωση του ονόματος – με παραδοσιακό μελάνι sumi στο διακοσμημένο shikishi χαρτί.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου