Οι Τούρκοι έγιναν φτωχότεροι και το εισόδημά τους έπεσε στα 9.385 δολάρια επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2008, μια πραγματικότητα που το κυβερνητικό στρατόπεδο προσπάθησε να υποβαθμίσει, το τελευταίο διάστημα, σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις δημοτικές εκλογές, προσανατολίζοντας την κοινή γνώμη σε άλλα ζητήματα.
Στις καθημερινές του ομιλίες σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και στις τηλεοπτικές εμφανίσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν αύξησε την εθνικιστική ρητορική, υποσχόμενος ότι θα λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί, εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας και κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως έχει δεσμούς με το κουρδικό PKK.
Στις ομιλίες του ακούγονταν φράσεις για «τους γκιαούρηδες που έριξαν στη θάλασσα της Σμύρνης», ενώ παράλληλα μιλούσε για αλλαγή στη δόμηση των μεγάλων πόλεων, λέγοντας πως έχει γεμίσει η Κωνσταντινούπολη με ουρανοξύστες, παρόλο που το κόμμα του ελέγχει τον δήμο από το 1994.
Ομως, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να δημιουργήσει δική του ατζέντα, στην καθημερινότητά τους οι Τούρκοι πολίτες αισθάνονται τα σημάδια της κρίσης που χτυπάει την πόρτα της Τουρκίας.
Ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 25%, τα επιτόκια των τραπεζών αυξάνονται στα επίπεδα του 20%, εκατοντάδες εταιρίες καταθέτουν αίτηση προστασίας από τους πιστωτές, οι κατασκευαστικές εταιρίες θεωρείται πως έχουν φτάσει στο όριο της χρεοκοπίας και η τουρκική λίρα από την αρχή του έτους έχει υποχωρήσει κατά 12% και σχεδόν 40% από το 2017.
Ο Τραμπ επέλεξε την Τάλσι Γκάμπαρντ για διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
Η ακρίβεια είναι αισθητή σε όλα τα επίπεδα κι αυτός είναι ο λόγος που τους τελευταίους δυο μήνες έχουν ανοίξει οι κρατικοί λαϊκοί πάγκοι που πουλάνε ντομάτες, πατάτες, φρούτα σε τιμές κάτω του κόστους.
Το… σύνδρομο Οζάλ
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο φοβούνται τους «σιωπηλούς» ψηφοφόρους που ψηφίζουν βάσει της οικονομικής τους ευημερίας και τιμωρούν τους κυβερνώντες. Ενα τέτοιο φαινόμενο είχε συμβεί το 1989, όταν ο τότε πρωθυπουργός Τουργκούτ Οζάλ εθεωρείτο κυρίαρχος, όμως στις δημοτικές εκλογές το κόμμα του συγκέντρωσε μόλις το 21,75% των ψήφων. Οι ψηφοφόροι τον είχαν τιμωρήσει για τον πληθωρισμό που ξεπερνούσε το 50% και παρά την οικονομική ανάπτυξη οι Τούρκοι ήταν φτωχότεροι.
Βέβαια, τα ποσοστά του κυβερνώντος AKP δεν θα φτάσουν εκεί και σίγουρα θα είναι πάνω από το 45%, όμως η πιθανότητα της ήττας σε τρεις μεγάλους δήμους της Τουρκίας είναι εφιάλτης για την κυβέρνηση.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν να χάσει τον δήμο της Αγκυρας, τον οποίο ελέγχει από το 1994. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς θα είναι εκτός απροόπτου ο νικητής στην τουρκική πρωτεύουσα.
Στην Κωνσταντινούπολη, το κυβερνών κόμμα προηγείται οριακά, όμως σχεδόν όλοι οι δημοσκόποι συμφωνούν πως στο σύνολο των ψήφων η συμμαχία ΑKP-MHP (Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και εθνικιστών) θα παρουσιάσει μείωση ποσοστών σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2018, όταν είχε λάβει το 52,6% των ψήφων. Για να ενισχύσει την Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν ζήτησε από τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κοινοβουλίου Μπιναλί Γιλντιρίμ να κατέβει υποψήφιος. Σε αντίθετη περίπτωση και η Πόλη θα είχε περάσει υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων ΚΟΜSAR, η συμμαχία του ΑΚP με το MHP στον δήμο της Αγκυρας θα συγκεντρώσει το 46,11% ενώ η συμμαχία της αντιπολίτευσης CHP-Iyi Parti 51,88%.
Στην Κωνσταντινούπολη, την οριακή νίκη του AKP-MHP προβλέπει η Κomsar με 50,2%.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής