Πρόκειται για τον 59χρονο Φάριντ Αχμαντ, η γυναίκα του οποίου, Χούσνα, πυροβολήθηκε από τον Τάραντ στο τζαμί Αλ Νουρ και άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 44 ετών.
Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο, ο Φάριντ ρωτήθηκε για το αν θα συγχωρούσε τον δράστη και απάντησε: «Φυσικά. Το καλύτερο είναι η συγχώρεση, η γενναιοδωρία, η αγάπη και η τρυφερότητα, το να έχει κανείς θετική στάση».
#UPDATE "I would say to him 'I love him as a person'": Farid Ahmad, whose wife was killed in the Christchurch mosque attack as she rushed back in to rescue him, tells #AFP he forgives the gunman https://t.co/cQPlxWBhCp pic.twitter.com/wQdI6nx7nu
— AFP News Agency (@AFP) March 17, 2019
Ο 59χρονος επισήμανε ότι «θα έλεγα ότι τον αγαπώ όσο οποιονδήποτε άλλο» καθώς και ότι «έχει μεγάλες δυνατότητες να γίνει ένας γενναιόδωρος, καλός άνθρωπος, ικανός να σώζει ανθρώπους αντί να τους καταστρέφει».
«Θα του ευχόμουν να αναζητήσει αυτή τη θετική στάση, ελπίζω και προσεύχομαι για εκείνον (…) Δεν του κρατώ κακία», πρόσθεσε ο Άχμαντ.
Οι τελευταίες στιγμές της 44χρονης Χούσνα
Όταν ξεκίνησε το μακελειό η σύζυγός του, η Χούσνα Άχμαντ 44 ετών, βοηθούσε τους πιστούς να βγουν από το τέμενος, όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες στον Φάριντ. «Φώναζε: “ελάτε εδώ, βιαστείτε” και οδήγησε πολλά παιδιά και γυναίκες στην ασφάλεια, σε ένα κήπο», εξήγησε.
«Στη συνέχεια επέστρεψε για να δει τι κάνω, διότι είμαι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και, την ώρα που πλησίαζε στην πόρτα, σκοτώθηκε. Ήταν πολύ απασχολημένη να σώζει τις ζωές άλλων για να ασχοληθεί με τον εαυτό της», συνέχισε ο 59χρονος άνδρας.
«Ο άνδρας (ο Τάραντ) πυροβολούσε εναντίον του ίδιου ανθρώπου δύο ή τρεις φορές, αυτό μάλλον μας επέτρεψε να γλιτώσουμε, (…) πυροβολούσε ξανά ακόμη και τους νεκρούς», δήλωσε ο Άχμαντ.
Ο ίδιος δεν βρήκε τη σύζυγό του όταν έφυγε από το τέμενος και έμαθε για τον θάνατό της αφού είδε τη φωτογραφία της στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Πηγή φωτογραφίας: Twitter/AFP