Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, θα μιλήσει στην τελετή.
Από την πρόσοψη του κτιρίου έχει ήδη αφαιρεθεί η ονομασία «κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και αναμένεται να αναρτηθεί η νέα επιγραφή «Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
«Μετά την πλήρωση όλων των νομικών προϋποθέσεων για την έναρξη ισχύος της Τελικής Συμφωνίας και των συνταγματικών τροπολογιών, η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ των συνταγματικών τροπολογιών και του συνταγματικού νόμου.
Στη συνέχεια, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα αποστείλουν κοινή επιστολή στον γγ του ΟΗΕ, με την οποία θα ενημερώνουν τον Αντόνιο Γκουτέρες για την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ της Τελικής Συμφωνίας, δίνοντας έτσι τέλος στην επί δεκαετίες διμερή διαφορά μεταξύ των δύο χωρών.
Κατόπιν, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα ενημερώσει αναλόγως: την Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, τα κράτη-μέλη, τα κράτη παρατηρητές στον ΟΗΕ καθώς και όλους τους λοιπούς διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος, για τις αλλαγές που έχουν επέλθει» αναφέρεται στην ανακοίνωση.της κυβέρνησης.
https://www.youtube.com/watch?v=IGi67Pp0sDQ
Ουκρανία: Οκτώ τραυματίες από ρωσική επίθεση με drone στην Ντνιπροπετρόφσκ
Η Κυβέρνηση των Σκοπίων σχηματίζει ήδη ομάδα που θα προετοιμάσει μέσα σε επτά ημέρες ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων και δράσεων, για την αλλαγή της ονομασίας από τους κρατικούς θεσμούς, την αλλαγή στις ταμπέλες στα σύνορα και τις διπλωματικές και τις προξενικές αρχές με το νέο όνομα του κράτους – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία.
Η χρήση του νέου ονόματος του κράτους θα πρέπει να εναρμονιστεί με το νόμο σχετικά με τη χρήση των γλωσσών που σημαίνει ότι οι πινακίδες θα γραφτούν και στην αλβανική γλώσσα, διότι, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιάκοφσκι οι Αλβανοί είναι το 20% του πληθυσμού.
Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης θα λάβουν επίσης εντολές για την αλλαγή των εγγράφων, ενώ στις δημόσιες υπηρεσίες θα σταλούν κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του νέου συνταγματικού ονόματος.
«Μακεδόνας» ο Κεμάλ για τον πρόεδρο Ιβανόφ
Την ώρα που η γειτονική χώρα ετοιμάζεται να αλλάξει την επίσημη ονομασία της σε «Βόρεια Μακεδονία» και ξηλώνει πινακίδες από τα κυβερνητικά κτίρια, ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκεόργκι Ιβανόφ μνημονεύει τον… «Μακεδόνα» Κεμάλ.
Η κυβέρνηση των Σκοπίων εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς για τις σημερινές εκδηλώσεις ενώπιον εκπροσώπων του επιτελείου του ΝΑΤΟ για την επίσημη αλλαγή της ονομασίας. Παράλληλα, όμως, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις του προέδρου Γκεόργκι Ιβανόφ που είδαν το φως της δημοσιότητας κι έγιναν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής του με Τούρκους επιχειρηματίες στα Σκόπια.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της «Χουριέτ», Βαχάπ Μουνιάρ. ο οποίος συμμετείχε στην τουρκική αποστολή, ο Ιβανόφ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στην πραγματικότητα ο Μουσταφά Κεμάλ είναι Μακεδόνας. Διότι την εποχή που γεννήθηκε ο ίδιος, η Θεσσαλονίκη ήταν μακεδονικό έδαφος. Η Θεσσαλονίκη εντάχθηκε στα ελληνικά σύνορα το 1913».
Στη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης, κατά την οποία παρασημοφορήθηκε ο πρόεδρος της τουρκικής εταιρείας TAV Σαντί Σενέρ -που έχει κατασκευάσει δύο αεροδρόμια στη χώρα- ο πρόεδρος Ιβανόφ τόνισε ότι «η Τουρκική Δημοκρατία είναι μια μεγάλη χώρα, έχει μεγάλη οικονομία. Είναι πολύ σημαντικό μια τέτοια χώρα να είναι φιλική σε εμάς. Ελπίζουμε αυτή η βοήθεια και αυτή η υποστήριξη να συνεχιστεί στο μέλλον. Εμείς σας στείλαμε τον Μακεδόνα Μουσταφά Κεμάλ. Τώρα οι τουρκικές εταιρείες έρχονται στη “Μακεδονία”».
Η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που είχε αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία». Πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει ανακοινώσει πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να αναγνωρίζει τη Μακεδονία με τη συνταγματική της ονομασία». Οι δύο χώρες διατηρούν στενές εμπορικές σχέσεις, που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η Αγκυρα πραγματοποιεί τεράστιες επενδύσεις για τα δεδομένα της μικρής χώρας, που ξεπερνούν τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η τουρκική κρατική τράπεζα HALKBANK διαθέτει 40 υποκαταστήματα και είναι η 3η μεγαλύτερη τράπεζα στα Σκόπια. Πολύ σημαντική θεωρείται η επένδυση της τουρκικής ΤΑV -ξεπερνά τα 120 εκατομμύρια δολάρια- που έχει τη διαχείριση αεροδρομίων των Σκοπίων και Οχρίδας. Επίσης, επενδύσεις έχουν πραγματοποιήσει και πολλές τουρκικές εταιρείες, όπως η γαλακτοβιομηχανία SUTAS, ο όμιλος ΚΟC με το εμπορικό κέντρο Ramstore. Παράλληλα έχουν ιδρυθεί νοσοκομεία της εταιρείας Acibadem και ο όμιλος Cevahir έχει επενδύσει στον τουρισμό και σε εμπορικά κέντρα.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]