Το χθεσινό δεύτερο πακέτο έκτακτων μέτρων, που ζητείται από το Συμβούλιο να υιοθετηθεί το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, στις 29 Μαρτίου, περιλαμβάνει προτάσεις για τη διακίνηση των φοιτητών (πρόγραμμα Εrasmus+), την κοινωνική ασφάλιση και τη χρηματοδότηση των κοινοτικών προγραμμάτων.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια εντολής που έλαβε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να προετοιμαστεί για την περίπτωση ενός Βrexit στις 30 Μαρτίου χωρίς συμφωνία, πρότεινε χθες τα παρακάτω μέτρα:
– Οι νέοι από την Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο που στις 30 Μαρτίου 2019 συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαμονή τους χωρίς διακοπή.
– Οι Αρχές των κρατών-μελών της Ε.Ε. θα συνεχίσουν να λαμβάνουν υπόψη περιόδους ασφάλισης, μισθωτής και μη μισθωτής εργασίας ή κατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την αποχώρηση, κατά τον υπολογισμό των παροχών κοινωνικής ασφάλισης, όπως οι συντάξεις.
– Οι δικαιούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου που τυγχάνουν χρηματοδότησης της Ε.Ε. θα συνεχίσουν να λαμβάνουν πληρωμές βάσει των τρεχουσών συμβάσεων, υπό τον όρο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει να εκπληρώνει τις οικονομικές υποχρεώσεις του στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε.
Αναφορικά με τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. στο Ηνωμένο Βασίλειο και των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η διασφάλισή τους αποτελεί προτεραιότητά της. Οπως τονίζει, η χθεσινή πρόταση έχει στόχο να διασφαλίσει ότι, σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία, κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των πολιτών που άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελεύθερη κυκλοφορία πριν από την έξοδο των Βρετανών.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι, αν ένας πολίτης της Ε.Ε. των «27» εργαζόταν επί 10 έτη στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το Brexit, η εν λόγω περίοδος θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τον υπολογισμό των συνταξιοδοτικών του δικαιωμάτων από τις αρμόδιες αρχές του κράτους-μέλους της Ε.Ε. στο οποίο συνταξιοδοτείται.
Ο προτεινόμενος κανονισμός διασφαλίζει ότι τα κράτη-μέλη εξακολουθούν να εφαρμόζουν τις βασικές αρχές του συντονισμού των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης στην Ε.Ε., δηλαδή τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, της εξομοίωσης και του συνυπολογισμού. Η Επιτροπή διευκρινίζει ότι η πρότασή της δεν καλύπτει τα δικαιώματα που συσσωρεύονται μετά τις 29 Μαρτίου 2019.
Για τους δικαιούχους κοινοτικών προγραμμάτων (ερευνητές, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις), τονίζει ότι όλες οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τα 28 κράτη-μέλη θα πρέπει να τηρηθούν από αυτά. Αυτό ισχύει επίσης και στην περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να συνεχίσει να τηρεί όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε όσο ήταν μέλος της Ε.Ε.
Η πρόταση παρέχει στην Ε.Ε. τη δυνατότητα να είναι σε θέση, σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να συνεχίσει τις πληρωμές το 2019 προς τους δικαιούχους του Ηνωμένου Βασιλείου για συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και αποφάσεις που έχουν ληφθεί πριν από τις 30 Μαρτίου 2019, υπό τον όρο ότι το Λονδίνο εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που υπέχει στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2019 και δέχεται τους αναγκαίους ελέγχους.
Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι τα χθεσινά μέτρα δεν θα μετριάσουν -και ούτε μπορούν να μετριάσουν- το συνολικό αντίκτυπο του σεναρίου αποχώρησης χωρίς συμφωνία, ούτε αντισταθμίζουν κατά κανέναν τρόπο την έλλειψη ετοιμότητας, ούτε αναπαράγουν τα πλήρη οφέλη που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους της Ε.Ε. ή τους ευνοϊκούς όρους ενδεχόμενης μεταβατικής περιόδου, όπως προβλέπεται στη συμφωνία αποχώρησης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]