Στη μια πλευρά, η Νέα Ορλεάνη που μοιάζει να ξαναγεννιέται σήμερα, 11 ολόκληρα χρόνια μετά το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα «Κατρίνα». Και στην άλλη το Σικάγο, η «νέα πρωτεύουσα της βίας», στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η μητρόπολη του Ιλινόις που σε κάποιους θυμίζει πλέον την εμπόλεμη Συρία και συμπυκνώνει στους έρημους δρόμους της ολόκληρο το πρόβλημα της οπλοκατοχής.
Εντεκα χρόνια μετά τη θεομηνία που την ισοπέδωσε, η μεγαλύτερη πόλη της Λουιζιάνα και μία από τις σημαντικότερες των ΗΠΑ βγαίνει και πάλι για να γιορτάσει στην περίφημη «Bourbon Street», γράφει η γαλλική «Figaro». Γνωστή για την τζαζ μουσική, το περίφημο Mardi Gras και τη γαλλική συνοικία της, η Νέα Ορλεάνη πριν από την καταστροφή του 2005 είχε βασίσει σχεδόν ολοκληρωτικά την οικονομία της στον τουρισμό. Μετά την «Κατρίνα», ωστόσο, όλα άλλαξαν.
Οι κάτοικοι της πόλης χρειάστηκε να γίνουν επιχειρηματίες για να επιζήσουν, ενώ όσοι την είχαν εγκαταλείψει τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 για να σπουδάσουν ή να ανοίξουν εταιρίες, κυρίως στο Τέξας, επέστρεψαν για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση. Η πόλη μεταμορφώνεται έτσι σε ένα νέο και πολλά υποσχόμενο επενδυτικό προορισμό, μια «Σίλικον Βάλεϊ» του Νότου, όπως βιάζονται να τη βαφτίσουν οι πλέον αισιόδοξοι που σύμφωνα με μια νέα έρευνα της εταιρίας ΚPMG είναι 2η στις πιο προσιτές πόλεις μεσαίου μεγέθους για να κάνει κανείς μπίζνες, μετά το Μπατόν Ρουζ.
Συρία: Τουλάχιστον 36 νεκροί και 50 τραυματίες σε ισραηλινά πλήγματα στην Παλμύρα
Μια σειρά από επιχειρήσεις start-up δίνουν τον τόνο της νέας εποχής, από τη NOLA που στηρίζει τις μειονότητες στη δημιουργία εταιριών μέχρι την Kickboard, μια νεοφυή εταιρία τεχνολογίας με την υπογραφή της Τζένιφερ Μέντμπερι που συμμετείχε στο «Τeach for America», ένα πρόγραμμα που συνδέει τους νεαρούς απόφοιτους πανεπιστημίου με τα υποβαθμισμένα προάστια.
«Η Νέα Ορλεάνη ενδείκνυται για να δημιουργήσει κανείς μια επιχείρηση. Για να αποδώσει καρπούς, ωστόσο, η επένδυση κάποιου θα πρέπει να προσθέσει στο χρονοδιάγραμμά του επαγγελματικά ταξίδια στη Νέα Υόρκη, τη Σίλικον Βάλεϊ κ.λπ.». λέει στο Courrier International o Ρομπ Λάλκα, διευθυντής στρατηγικής ανάπτυξης στην εταιρία τεχνολογίας, Propeller.
Παρά τη στήριξη στις κοινότητες Αφροαμερικανών, τις βελτιώσεις στις υποδομές και τα σχολεία της περιοχής και την οικονομική βοήθεια που απορρόφησε η πόλη τα τελευταία χρόνια, το εισοδηματικό χάσμα παραμένει, ένα φαινόμενο που εξακολουθεί να απειλεί την κοινωνική συνοχή.
Και ενώ οι αναλυτές καλωσορίζουν τη νέα εποχή της Νέας Ορλεάνης, το Σικάγο βυθίζεται στη βία και την εγκληματικότητα. Την Ημέρα της Εθνικής Αργίας για την Ημέρα Εργασίας (Labor Day) η πόλη θρήνησε τον 500ό νεκρό της.
«500 ανθρωποκτονίες. 9 μήνες. 1 αμερικανική πόλη», έγραψε το CNN, αναδημοσιεύοντας πολυσέλιδο άρθρο της «Chicago Tribune».
To 2016 ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά εδώ και δύο δεκαετίες για την τρίτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, που μπορεί να μην κρατάει τα σκήπτρα της εγκληματικότητας στη χώρα, εμφανίζει, ωστόσο, τη μεγαλύτερη αύξηση.
Οι Αρχές καταγράφουν πλέον περίπου 82 πυροβολισμούς την εβδομάδα, ενώ σε ένα μόλις Σαββατοκύριακο του Αυγούστου καταγράφηκαν 8 ανθρωποκτονίες και 64 μη θανάσιμα περιστατικά με όπλα.
Το Σικάγο έχει αυστηρή νομοθεσία για τα όπλα, το 64% των όπλων ωστόσο που χρησιμοποιήθηκαν σε περιστατικά βίας αγοράστηκαν εκτός του Ιλινόις, λόγου χάρη στην Ιντιάνα και το Ουισκόνσιν που έχουν πιο χαλαρή νομοθεσία.
Η ανεργία που άγγιξε το 2015 το 6,1% εξηγεί για κάποιους τα φαινόμενα βίας, ενώ για τον ανταποκριτή του ΒΒC, Ιαν Πάνελ, που έχει ταξιδέψει σε εμπόλεμες ζώνες όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία, η αύξηση των ανθρωποκτονιών στην αμερικανική μεγαλούπολη παραπέμπει κατά κάποιο τρόπο στον… εμφύλιο της Συρίας. «Ο κόσμος ζει με μια απειλή και έναν κίνδυνο (…). Πουθενά αλλού δεν έχω δει τόσα όπλα σε χέρια πολιτών εκτός ζώνης πολέμου, όπως στο Σικάγο, αυτή την ετοιμότητα για χρήση όπλων». Στο Σικάγο, όπως και στη Συρία, η παιδική ηλικία τελειώνει πρόωρα…
ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ: Σίλικον Βάλεϊ του Νότου VS
● Ιδρύθηκε το 1718 από τους Γάλλους και αποκτήθηκε από τις ΗΠΑ το 1803 ως τμήμα της Εξαγοράς της Λουιζιάνα. Εχει πληθυσμό 500.000 κατοίκους.
● Θεωρείται η πατρίδα της τζαζ μουσικής και για το αμίμητο και… χαλαρό στιλ της ονομάζεται «Βig Easy»
● Τον Αύγουστο του 2005 το 80% της πόλης πλημμύρισε όταν τα αναχώματα υποχώρησαν από τον τυφώνα «Κατρίνα». Ηταν ο 5ος πιο θανατηφόρος τυφώνας (1.833 νεκροί) και ο πιο δαπανηρός (81 δισ. δολάρια) στην αμερικανική ιστορία.
ΣΙΚΑΓΟ: Η νέα εμπόλεμη Συρία
● Το Σικάγο είναι η μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία του Ιλινόις και η 3η μεγαλύτερη από άποψη πληθυσμού στις ΗΠΑ μετά τη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες και ιδρύθηκε το 1833.
● Γνωστή και ως «Chicagoland» η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή έχει 9,7 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ η πόλη φιλοξενεί περί τα 3 εκατομμύρια.
● Θεωρείται άντρο του Δημοκρατικού Κόμματος, αποτέλεσε προπύργιο του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου Αφρο-Αμερικανού προέδρου των ΗΠΑ, ενώ είναι γνωστό και με τα προσωνύμια «Δεύτερη Πόλη» και η «Πόλη των Ανέμων».
ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου