Ο ίδιος πηγαίνει σχολείο στη Βαρκελώνη, έχει ιδιαίτερη αγάπη για τα εικαστικά και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Κάπως έτσι εμπνεύστηκε το τελευταίο καλλιτεχνικό πρότζεκτ του: μια σκηνή σε στιλ ιγκλού φτιαγμένη από τα γνωστά πλέον σε όλο τον κόσμο σωσίβια των νεοαφιχθέντων προσφύγων στο νησί του ανατολικού Αιγαίου.
Σε μια περίοδο όπου το προσφυγικό ταλανίζει την Ευρώπη και σε μια χρονική συγκυρία όπου στην Ελλάδα, λίγες μέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων μπαίνει στο επίκεντρο το θέμα της ένταξης των προσφυγόπουλων στην ελληνική κοινωνία, ο νεαρός μαθητής στέλνει το δικό του μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς προς τους πρόσφυγες.
Σε συνέντευξή του προς τη Süddeutsche Zeitung αναφέρει: «Με το ιγκλού που έφτιαξα ήθελα να δείξω συμβολικά ότι η κατασκευή ενός προσφυγικού καταλύματος μπορεί τελικά να μην είναι μια τόσο δαπανηρή υπόθεση. Όταν σκέφτομαι το προσφυγικό πρόβλημα αμέσως έρχονται στο μυαλό μου πολλά συναίσθήματα, αυτή τη φορά όμως θέλησα να συμβάλω με έναν τρόπο πιο δημιουργικό».
Ο Αχιλλέας Σούρας περιγράφει στη γερμανική εφημερίδα πώς ήρθε σε επαφή με τον δήμαρχο της Λέσβου προκειμένου να προμηθευτεί τα σωσίβια αλλά και πώς σχεδίασε και υλοποίησε τα «προσφυγικά ιγλού», χρησιμοποιώντας μια τεχνική τρισδιάστατου σχεδιασμού αλλά και συρραφής των σωσιβίων… με το χέρι. «Χρειάστηκα τρεις εβδομάδες περίπου για να το ολοκληρώσω», λέει ο ίδιος.
Η προσφυγική σκηνή του νεαρού μαθητή εκτίθεται ήδη σε μουσείο της Βαρκελώνης, και όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, το έργο του μπορεί κάλλιστα να συγκριθεί με αντίστοιχες εικαστικές παρεμβάσεις του Άι Γουέι Γουέι.
To διπλό μήνυμα του Σόιμπλε προς τη Μέρκελ
To περιοδικό Der Spiegel στο νέο του τεύχος θέτει επί τάπητος τα σχέδια του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενόψει των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών του 2017, προβαίνοντας σε μια διεξοδική ανάλυση της στρατηγικής του. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στέλνει ένα διπλό μήνυμα προς την καγκελάριο Μέρκελ: Θα την βοηθήσει μεν στην προεκλογική της εκστρατεία, ωστόσο δηλώνει παράλληλα έτοιμος να αναλάβει ο ίδιος δράση σε περίπτωση που εκείνη αποχωρήσει», γράφει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό.
Όπως σημειώνει το Spiegel ο 74χρονος γερμανός πολιτικός, όπως όλα δείχνουν, μάλλον θα συνεχίσει την καριέρα του στον πολιτικό στίβο, «μετά από 44 χρόνια στο γερμανικό κοινοβούλιο» και ενώ βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της ιεραρχίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, «έχοντας φτάσει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής στέλνοντας συχνά σκοπίμως αινιγματικά μηνύματα».
Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό: «Εάν ήθελε ο Σόιμπλε, θα μπορούσε ήδη να κάνει τη γερμανίδα καγκελάριο να παραπαίει. Ωστόσο ο ίδιος έχει απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση από τη μεριά των αντιπάλων της Μέρκελ που μπορεί να σχετίζεται με την ανατροπή της. Πρώτον διότι θεωρεί κάτι τέτοιο μάταιο, δίχως προοπτική. Και δεύτερον επειδή τον συνδέει με την Μέρκελ μια εταιρικού τύπου σχέση με αμοιβαίο συμφέρον». Ωστόσο το Spiegel δε διστάζει να αναφερθεί και στην «τραγικότητα» του πολιτικού ανδρός Σόιμπλε: «Νούμερο ένα στο κόμμα θα μπορούσε να γίνει μόνο εάν έπεφτε η Μέρκελ», γράφει χαρακτηριστικά.
Οι Ελβετοί τα καταφέρνουν καλύτερα από τον Ντράγκι
H oικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε σχόλιό της ασκεί εκ νέου κριτική στον Μάριο Ντράγκι και την συνεχιζόμενη πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ. Αυτή τη φορά τη συγκρίνει με τη διαφοροποιημένη νομισματική πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η Τράπεζα της Ελβετίας, δίνοντας έμφαση στην ισχυροποίηση του εθνικού νομίσματος και επιβάλλοντας ειδικά επιτόκια στις ελβετικές τράπεζες που «παρκάρουν» τα χρήματά τους στην Κεντρική Τράπεζα.
«Τα χαμηλά επιτόκια στον χώρο του ενιαίου νομίσματος θα συνεχίσουν να υφίστανται ως έχουν, αν όχι να μειωθούν περαιτέρω, κι αυτό θεμελιώνεται με το επιχείρημα ότι εξακολουθεί να επικρατεί μια πολύ κακή οικονομική κατάσταση. (…) Ωστόσο μόλις την Πέμπτη στην Ελβετία άρχισε να γίνεται αισθητό κάτι που δεν ήταν μέχρι τώρα πολύ γνωστό: εκεί η γενική εικόνα της οικονομίας εμφανίζεται καλύτερη. Και το ισχυρό ελβετικό φράγκο σταθεροποιείται. Σε όλον τον κόσμο οι Κεντρικές Τράπεζες περνούν δύσκολα από την αρχή της οικονομικής κρίσης.
Αλλά οι Ελβετοί εμφανίζονται πλέον σε πλεονεκτική θέση έναντι των ομολόγων τους στη Φραγκφούρτη, τη Νέα Υόρκη και το Τόκιο. Η νομισματική πολιτική της Βέρνης είναι πράγματι επιτυχής. (…) H oικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος κατά 1,5% και ο αποπληθωρισμός να αποφευχθεί.»
Πηγή: Deutsche Welle