«Η συμφωνία είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει (too big to fail)», δήλωσε στο πρακτορείο «Ανατολή» ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, επικαλούμενος τα τεράστια συμφέροντα που παίζονται στην περιοχή και βάζοντας στο κάδρο «προστατών» της ΠΓΔΜ την Τουρκία.
Υστερα από συνάντηση στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Ντιμιτρόφ υπογράμμισε τους «ιστορικούς δεσμούς» της χώρας του με την Τουρκία, «λόγω της μακραίωνης κοινής ζωής στις ημέρες των Οθωμανών (!) αλλά και επειδή πολλοί Τούρκοι ζουν σήμερα στη “Μακεδονία” απόλυτα ενσωματωμένοι».
Το σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ υιοθέτησε την εκδοχή της ελληνικής Aστυνομίας για τον όγκο των διαδηλωτών (60.000), ενώ οι ταραχές και οι αστυνομικές αγριότητες έκαναν ειδησεογραφικά το γύρο του κόσμου.
«Η Aστυνομία ρίχνει δακρυγόνα σε Eλληνες που διαμαρτύρονται για τη συμφωνία για το όνομα της “Μακεδονίας”», σημείωσε το πρακτορείο Reuters, μεταφέροντας δήλωση του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς ότι η συμφωνία βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ελλήνων βουλευτών.
«“Μακεδονία” και Ελλάδα: Συγκρούσεις στην Αθήνα για την αλλαγή ονόματος του γείτονα», είναι ο τίτλος της ιστοσελίδας του BBC, που χαρακτηρίζει «μεγάλη» τη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας. Το γερμανικό κρατικό κανάλι ARD κάνει λόγο για «ένα όνομα που διχάζει την Ελλάδα», εξηγώντας την ευαισθησία των Ελλήνων για το όνομα της αρχαίας Μακεδονίας. Εκτεταμένες ανταποκρίσεις και αναλύσεις είχαν όλα σχεδόν τα γερμανικά ΜΜΕ («Spiegel», «Deutsche Welle», «Tagesspiegel» κ.λπ.).
Εικόνες και ρεπορτάζ από το συλλαλητήριο μετέδωσαν επίσης όλα τα διεθνή δίκτυα, όπως και τα σάιτ των μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων («Corriere della Sera», «El País»).
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]