Επίσης, ήταν παραγωγός λογοτεχνικών προγραμμάτων. Η Ήβη Μελεάγρου γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 27 Μαΐου 1928 και από νωρίς εμφανίστηκε στα κυπριακά γράμματα. Ήδη ως μαθήτρια ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία. Τέλειωσε το Παγκύπριο Γυμνάσιο και τη Γαλλική Σχολή Καλογραιών (École de Saint Joseph) στην Λευκωσία και έκανε κλασικές σπουδές δι’ αλληλογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ήταν ανιψιά του συγγραφέα και πολιτικού, Λουκή Ακρίτα, ο οποίος διετέλεσε υφυπουργός Παιδείας του Γεωργίου Παπανδρέου, και του επίσης πολιτικού και από τα ιδρυτικά στελέχη της ΕΔΕΚ, Τάκη Χατζηδημητρίου.
Με το λογοτεχνικό της έργο έχει αναδειχθεί ως μία από τις σημαντικότερες μορφές της κυπριακής λογοτεχνίας, αλλά και του ευρύτερου ελληνικού χώρου και έχει τιμηθεί με πολλά λογοτεχνικά βραβεία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αρχισυντάκτρια του περιοδικού «Κυπριακά Χρονικά» (άρχισε να κυκλοφορεί το 1960) και ανέπτυξε έντονη πολιτισμική και πολιτική δραστηριότητα, αποτυπώνοντας και αναλύοντας σημαντικές πτυχές της κυπριακής κοινωνίας στα δοκίμιά της. Στο περιοδικό δημοσίευσε λογοτεχνικά κείμενα, αλλά και κείμενα πολιτικοκοινωνικού προβληματισμού σε μια κρίσιμη για την πρόσφατη ιστορία περίοδο.
Την πρώτη της εμφάνιση στο χώρο των γραμμάτων όμως πραγματοποίησε το 1951 από τις σελίδες της εβδομαδιαίας έκδοσης «Πρωτεύουσα» και του λογοτεχνικού περιοδικού «Κυπριακά Γράμματα», όπου δημοσίευσε σειρά διηγημάτων, από τα οποία το «Φουρνάδικο» τιμήθηκε με το βραβείο του Πνευματικού Ομίλου Κύπρου.
Με το ίδιο βραβείο τιμήθηκε ξανά το 1957 για τη νουβέλα «Το σπίτι του Σολωμού», ενώ πήρε επίσης το κυπριακό Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1969 για το μυθιστόρημα «Ανατολική Μεσόγειος»), το Α΄ Κυπριακό Κρατικό Βραβείο μυθιστορήματος (1982 για την «Προτελευταία εποχή») και το Β΄ ελληνικό Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1983 για την «Προτελευταία εποχή»).
Από τα έργα της Ήβης Μελεάγρου ξεχωρίζουν:
«Πόλη ανώνυμη» (1963, διηγήματα)
«Συνομιλίες με τον Che» (1971, νουβέλα)
«Ανατολική Μεσόγειος» (1969)
«Προτελευταία εποχή» (1981, μυθιστόρημα)
«Πρόσωπο είναι η ανώνυμη Κυπρία Λόγος, φωνή, βίωση (1960-1990)» (μαρτυρίες και μελέτες)
«Στον Ωκεάνιο Βυθό» (1996, νουβέλες – διηγήματα)
«Εις αναζήτησιν ιδανικού» (δοκίμια, 1970)
«Έρημη Χώρα» (δοκίμια, 1971)
«Κύπριος Δημότης Έλλην» (δοκίμια, 1976)
«Κυπριακό χρονολόγιο (χρονικό 1974-1992)» (1992)
Η κηδεία της θα τελεσθεί στις 10 Ιανουαρίου, ώρα 3.15 μμ, από τον ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]