Το Spiegel είναι ένα περιοδικό ευρείας κυκλοφορίας που εκδίδεται στο Αμβούργο της Γερμανίας και περιέχει διεθνείς ειδήσεις. Τα ρεπορτάζ του είναι άκρως αποκαλυπτικά και τυγχάνει μεγάλης αναγνώρισης. Όλα αυτά ίσχυαν μέχρι πριν λίγες ημέρες! Η πτώση του περιοδικού ξεκίνησε.
Ο Claas Relotius την υπέγραψε, καταστράφηκε επαγγελματικά και φυσικά παραιτήθηκε.
https://www.youtube.com/watch?v=1_curt1GnXs
Τι συνέβη στο Spiegel;
Ο Claas Relotius, μόλις 35 ετών ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους και πολυβραβευμένους δημοσιογράφους του μέσου.
Τα ρεπορτάζ και οι αποκαλύψεις του σε ποικίλα διεθνή θέματα είχαν διαβαστεί και επικροτηθεί με διεθνή και εγχώρια βραβεία και εκείνος απολάμβανε την επιτυχία σε μικρή ηλικία.
Εν μέσω μιας βράβευσης βρισκόταν μάλιστα όταν η καταστροφή του ξεκινούσε. Το κείμενό του για ένα μικρό παιδί από τη Συρία που βίωνε τη φρίκη του πολέμου του χάρισε το βραβείο του Δημοσιογράφου της Χρονιάς.
Ταυτόχρονα όμως ένα email ενός Αμερικανού συνοριοφύλακα που αναρωτιόταν πώς είχε γράψει το ρεπορτάζ που αναφερόταν σε αυτούς χωρίς να έχουν έρθει ποτέ σε επαφή άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι.
Αμέσως, τα fake news αποκαλύφθηκαν. Και ήταν πολλά!
Πέθανε ο κροκόδειλος από την ταινία «Ο Κροκοδειλάκιας» - Ήταν πάνω από 90 ετών
Τουλάχιστον 14 άρθρα του ήταν κατασκευασμένα γεγονός που παραδέχθηκε και ο ίδιος. Μεταξύ αυτών ρεπορτάζ που είχαν προκαλέσει αίσθηση για έναν Υεμενίτη στη φυλακή του Γκουαντάναμο, για τον Αμερικανό αθλητή που γονάτιζε διαμαρτυρόμενος κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και για ανταποκρίσεις στον εμφύλιο της Συρίας.
Οι προϊστάμενοι και η ομολογία
Οζλέμ Γκετσέρ και Χουάν Μορένο ήταν δύο από τους ανωτέρους του Relotius. Ασφαλώς μετά την αποκάλυψη των fake news δεν ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν την καταστροφή. Πολύ περισσότερο κινδύνευσε ο Μορένο. Ο δημοσιογράφος που δεν είχε καμία ανάμειξη με τα ψευδή ρεπορτάζ δυσκολεύτηκε πολύ να το αποδείξει.
Μπροστά στο βραβευμένο «καλό» παιδί του Spiegel όλοι θεώρησαν εκείνο υπεύθυνο του σκανδάλου και ο Μορένο κινδυνεύει με απόλυση, αφού δυστυχώς για τον ίδιο η υπογραφή του βρίσκεται μαζί με εκείνη του Relotius κάτω από το ρεπορτάζ που αποκάλυψε το σκάνδαλο.
Τελικά, ο Χουάν Μορένο τη… γλίτωσε φθηνά αφού ο Relotius παραδέχθηκε τα δεκάδες fake news του. Οι παραπλανηθέντες δήλωσαν έκπληκτοι και είπαν ότι βιώνουν όλη την κατάσταση σαν πένθος σε μια οικογένεια.
Claas Relotius πολύ αργά για κλάματα!
Ο «δράστης» δημοσιογράφος από την άλλη, αφού ομολόγησε την κατασκευή των άρθρων του προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι αιτία της πράξης του ήταν ο φόβος της αποτυχίας.
Πλέον, το διάσημο περιοδικό προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του και να ανασυνταχθεί θάβοντας το σκάνδαλο με πολλή δουλειά.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]