Διάχυτη ήταν χθες η άποψη μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών ότι η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μει, δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει ή μάλλον δεν το λέει γιατί γνωρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να το πάρει, αφού οι «27» ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας της 25ης Νοεμβρίου. Η τοποθέτησή της στη διάρκεια της συζήτησης ήταν εντελώς αόριστη, ζητώντας βοήθεια προκειμένου να περάσει από τη Βουλή της η συμφωνία.
Αυτό που της έδωσαν οι Ευρωπαίοι είναι κάποιες λεκτικές προσθήκες στη συμφωνία με τις οποίες δεν πρόκειται να πάει μακριά στις επιδιώξεις της.
Το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας την επόμενη μέρα αποδεικνύεται πολύ μεγαλύτερο «αγκάθι» από όσο αρχικά νόμιζε η κ. Μέι, η οποία αποδέχθηκε στις 25 Νοεμβρίου μια διατύπωση που δεν περνάει από τη Βουλή της χώρας της.
Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει μια δικλίδα ασφαλείας, σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση που μέχρι το τέλος του 2020 δεν υπάρξει συμφωνία για τη μελλοντική σχέση της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο, τότε η Βόρεια Ιρλανδία (βρετανική επικράτεια) θα παραμείνει στην ενιαία αγορά, χωρίς να προσδιορίζεται η ακριβής περίοδος. Βουλευτές του κόμματός της θεωρούν ότι η κατάσταση μπορεί να διαιωνιστεί και η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει μόνιμα στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. και να αποσχιστεί στην πράξη από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τις τελευταίες μέρες η κ. Μέι επιχείρησε να προσδιορίσει χρονικά την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά, ωστόσο οι Ευρωπαίοι αρνούνται οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Το μόνο που της έδωσαν είναι μια ασαφής δέσμευση ότι το καθεστώς θα είναι προσωρινό μέχρι να βρεθεί λύση για τις μελλοντικές σχέσεις.
Στα συμπεράσματα που εξέδωσαν χθες οι «27», επισημαίνουν ότι στηρίζουν τη συμφωνία της 25ης Νοεμβρίου, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να την επαναδιαπραγματευθούν με το Λονδίνο. Οι Ευρωπαίοι επαναλαμβάνουν ότι επιθυμούν να δημιουργήσουν στο μέλλον μια όσο το δυνατόν στενότερη εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την αποχώρηση.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η λύση για τη Βόρεια Ιρλανδία προορίζεται να λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλίδα για να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα στη νήσο και να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Η Ενωση είναι απόλυτα αποφασισμένη να εργαστεί με ταχείς ρυθμούς για να επιτευχθεί μια μεταγενέστερη συμφωνία που θα καθορίσει, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, εναλλακτικές διευθετήσεις, ώστε να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί η δικλίδα ασφαλείας.
Οι Ευρωπαίοι υπογραμμίζουν ότι, αν παρ’ όλα αυτά ενεργοποιηθεί η λύση ασφαλείας στην Ιρλανδία, θα εφαρμοστεί προσωρινά.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά να ενταθούν οι εργασίες για την προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα όσον αφορά τις επιπτώσεις από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, λαμβανομένης υπόψη κάθε πιθανής έκβασης. Πάντως, η Κομισιόν πρόκειται να δημοσιεύσει την Τετάρτη μια έκθεση, η οποία θα αναφέρεται στο βαθμό προετοιμασίας της Ε.Ε. στο ενδεχόμενο ενός σκληρού Brexit και θα ενημερώνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε σχέση με τις αλλαγές που θα επιφέρει μια έξοδος χωρίς συμφωνία.
Είναι προφανές ότι με την έκθεση αυτή επιχειρείται μια αύξηση της πίεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να επιταχυνθεί η επιλογή των Βρετανών προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]