Ειδικότερα, κληθείς κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών να σχολιάσει τις ελληνικές αντιδράσεις στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, περί δυνατότητας διδασκαλίας της “μακεδονικής” γλώσσας στην Ελλάδα, είπε: «Θα ήθελα να είμαι ακριβής, για να μην υπάρξει καμία παρανόηση. Η κυβέρνηση της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” είναι έντονα αφοσιωμένη στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλες οι ενέργειες και δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να στηρίξουμε αυτή τη Συμφωνία.
Ως χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ, έχουμε πλήρη συνείδηση ότι οι χώρες μεριμνούν για τους δικούς τους πολίτες και ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών χωρών για το όποιο ζήτημα.
Σε αυτή την κατεύθυνση υπογραμμίζουμε το άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συμφωνίας των Πρεσπών, με το οποίο δεσμευόμαστε να μην αναμειγνυόμαστε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσώπων που δεν είναι πολίτες μας.
Από αυτήν την άποψη εννοείται ότι οι πολιτικές σε θέματα γλώσσας στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκφράζουμε πλήρη κατανόηση και σεβασμό ότι το ζήτημα ποιες γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής και εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός Ζάεφ είναι πλήρως προσηλωμένος σε μία πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων, όπως είναι αφοσιωμένος και στην βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας. Εκφράζουμε λύπη αν τα σχόλιά του έγιναν αντιληπτά και ερμηνεύτηκαν με λάθος τρόπο» δήλωσε ο Μίλε Μποσνιάκοφσκι.
Σάλος έχει προκληθεί εδώ και λίγα 24ωρα με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ ο οποίος μίλησε για Μακεδόνες στην Ελλάδα οι οποίοι θα μπορούν να διδάσκονται την μακεδονική γλώσσα.
Οι πρώτες πληροφορίες απέδιδαν τις συγκεκριμένες δηλώσεις στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ προκαλώντας μάλιστα και την παρέμβαση του διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς και την εν τέλει… «οπισθοχώρηση» των Σκοπιανών.
Ωστόσο ένα βίντεο που έρχεται στο φως της δημοσιότητας αποδομεί κάθε διευκρινιστική δήλωση από πλευράς Σκοπίων αφού δείχνει τον Ζόραν Ζάεφ να υιοθετεί την σκληρή γραμμή των ακροδεξιών των Σκοπίων.
Διαβάστε επίσης: Ζάεφ στην DW: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα εφαρμοστεί
Προηγουμένως, τo IBNA (βαλκανικό πρακτορείο ειδήσεων) επικοινώνησε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της πΓΔΜ, Mile Bosnjakovski ο οποίος δήλωσε για το Σκοπιανό:
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
«Η συμφωνία των Πρεσπών παρέχει μια ευκαιρία φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και δίνει την ευκαιρία ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ .
Με τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ, η μακεδονική γλώσσα – η οποία επιβεβαιώνεται από τη Συμφωνία ότι είναι στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών – θα αποτελέσει επίσημη γλώσσα στην ΕΕ ως μέσο επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης.
Δεν υπάρχουν άρθρα στη συμφωνία Πρεσπών που να καθορίζουν τα δικαιώματα χρήσης των γλωσσών στις δύο χώρες. Ταυτόχρονα, η συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει μια βασική αρχή ότι δεν πρέπει να υπάρχει παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των δύο χωρών και αυτό επιβεβαιώνεται από τις συνταγματικές τροποποιήσεις».
Το βίντεο ντοκουμέντο
Στο αποκαλυπτικό βίντεο από την ομιλία του Ζόραν Ζάεφ στην Βουλή φαίνεται ξεκάθαρα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός να λέει απαντώντας στην αντιπολίτευση: «Μιλάτε για Μακεδόνες στην Ελλάδα με τόσο πάθος και αυτό είναι σπουδαίο. Ας ρωτήσουμε τους εαυτούς μας, τι κάναμε γι αυτούς εδώ και 27 χρόνια;».
Στην συνέχεια ο Ζάεφ ξεπερνώντας κάθε νοητή γραμμή ανοχής που διαγράφει η Συμφωνία των Πρεσπών μιλά και για την διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα! «Ας είμαστε ειλικρινείς, τι κάναμε γι αυτούς; Μέσω της φιλίας και λύνοντας αυτό το πικρό πρόβλημα, που είχαμε για 27 χρόνια, αυτό ήταν ένα βάρος στους ώμους μας. Τώρα έχουμε καλύτερες ευκαιρίες, τώρα έχουμε την ευκαιρία για τα παιδιά στην Ελλάδα να μάθουν την ‘μακεδονική’ γλώσσα», είπε.
Συνέχισε δε λέγοντας «Η ελληνική γλώσσα ήδη διδάσκεται στην ‘Μακεδονία’. Τώρα έχουμε την καιρία να τους βοηθήσουμε πραγματικά αφαιρώντας τα σύνορα».
Στην συνέχεια μιλά για την διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας λέγοντας πως μέχρι τώρα αυτό απαγορευόταν στην Ελλάδα γιατί ήταν ένα θέμα ταμπού.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]