Προς το παρόν 378 συλληφθέντες των πρωτοφανών επεισοδίων του Σαββάτου οδηγούνται σήμερα στο αυτόφωρο για να τους απαγγελθούν κατηγορίες (ο νεαρότερος 14 χρόνων), με την αστυνομία να έχει λάβει δρακόντεια μέτρα για την αποφυγή επεισοδίων στα δικαστήρια. Μαζικές καταλήψεις συμπαράστασης στα «Κίτρινα Γιλέκα» -αλλά και για την προβολή δικών τους αιτημάτων- ετοιμάζουν σήμερα και οι μαθητές λυκείων της Γαλλίας, που κατέλαβαν την Παρασκευή πάνω από 200 ιδρύματα, κινητοποιώντας 40.000-50.000 μαθητές.
«Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιο πράγμα από τον Μάη του 1968. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Διανύουμε μεγάλη κρίση και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν», δήλωσε με οργή και απόγνωση η δήμαρχος του τραυματισμένου Παρισιού, Αν Ινταλγκό, που σηκώνει τον δικό της σταυρό του μαρτυρίου. Διαδηλώσεις, ταραχές, μπλόκα και συλλήψεις έγιναν το Σάββατο και σε άλλες γαλλικές πόλεις (Ναντ, Μασσαλία, Ντιζόν) αλλά πολύ μικρότερης έκτασης και έντασης.
Μόνο στην κόλαση του Παρισιού τραυματίστηκαν 133 άνθρωποι -οι 23 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας- ενώ τα γαλλικά ΜΑΤ (CRS) ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν 10.000 δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Κατά τον υπουργό Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέ, ο σκληρός πυρήνας των οργανωμένων ταραξιών που προκαλούν τις καταστροφές δεν ξεπερνά τα 1.500 άτομα.
Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, έχει έκτακτη συνάντηση με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου και του τουρισμού για να γίνει μια αποτίμηση των σαββατιάτικων καταστροφών (μόνο το κοσμηματοπωλείο Dior κατήγγειλε κλοπές και ζημιές 1,5 εκατ. ευρώ) και να στηριχθεί το Παρίσι ως χριστουγεννιάτικος τουριστικός προορισμός.
Μετά την επιστροφή του από το G20 της Αργεντινής ο Μακρόν επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι το βανδαλισμένο εθνικό μνημείο της Αψίδας του Θριάμβου, ευχαριστώντας τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες που το προστάτευσαν όσο μπορούσαν. Οι λιγοστοί περαστικοί ήταν μοιρασμένοι – άλλοι τον επευφήμησαν κι άλλοι του ζήτησαν να παραιτηθεί – όπως έκαναν η Μαρίν Λεπέν κι ο Ζαν-Λικ Μελανσόν κι έγραψαν με μαύρη μπογιά οι διαδηλωτές στην Αψίδα του Θριάμβου, τον Αγνωστο Στρατιώτη της Γαλλίας.
Στο έκτακτο εθνικό συμβούλιο που ακολούθησε, ο Μακρόν απέρριψε προς το παρόν τις εκκλήσεις του υπουργού Καστανέ και του μεγαλύτερου συνδικάτου της αστυνομίας Alliance να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που θα όξυνε δραματικά τα πνεύματα. Η ενεργοποίηση του σχετικού νόμου προβλέπει την ανάπτυξη στρατού στο πλευρό της αστυνομίας, όπως μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Μπατακλάν, τον Νοέμβριο του 2015.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Προελαύνει η Ρωσία - Το Κίεβο έχασε πάνω από το 40% του Κουρσκ
Επιλέγοντας σε πρώτη φάση την τακτική του καρότου, ο Μακρόν υποσχέθηκε ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων απέναντι στους «οργανωμένους και βίαιους διαδηλωτές» και ζήτησε από τον (θεωρούμενο σκληροπυρηνικό) πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης και εκπροσώπους των «Κίτρινων Γιλέκων». Δεν διευκρινίστηκε πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση, καθώς τα «Κίτρινα Γιλέκα» δεν διαθέτουν κεντρική οργάνωση ούτε ηγεσία – συντονίζονται εδώ κι ένα μήνα μέσω των κοινωνικών δικτύων. Κυβερνητικοί βουλευτές του LREM καλωσόρισαν μια πρωτοβουλία 10 εκπροσώπων των «Κίτρινων Γιλέκων» από εννέα περιφέρειες της Γαλλίας να συναντηθούν με τον πρόεδρο και την κυβέρνηση θέτοντας συγκεκριμένα αιτήματα. Ωστόσο παραμένει αβέβαιο αν αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κι αν θα επηρεάσει τους υπόλοιπους «εξεγερμένους».
Πάντως οι «10» που αυτοπροσδιορίστηκαν στη «Journal du Dimanche» ως «Ελεύθερα Κίτρινα Γιλέκα» καταδίκασαν κάθε μορφή βίας, καλώντας την κυβέρνηση να μην απαντήσει στον λαϊκό θυμό με μια «εγωιστική πολιτική αδιεξόδου». Πέρα από το πάγωμα του φόρου στα καύσιμα και στο Ι.Χ., οι «10» θέτουν και πολιτικά αιτήματα, όπως η καθιέρωση απλής αναλογικής, η διοργάνωση τακτικών δημοψηφισμάτων, το άνοιγμα ευρύτερης συζήτησης για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και τα κοινωνικά ζητήματα.
Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, ο Μακρόν και η κυβέρνησή του αντιμετωπίζουν τεράστιο πολιτικό πρόβλημα, καθώς θα βγουν χαμένοι σε κάθε περίπτωση. Αν υποχωρήσουν στις απαιτήσεις των διαδηλωτών θα δείξουν αδυναμία στην εφαρμογή ενός βασικού κεφαλαίου του προγράμματός τους (μετάβαση στην οικολογική οικονομία) ενώ αν συντρίψουν με αστυνομικά μέσα το κίνημα θα πυροδοτήσουν ακόμη μεγαλύτερη λαϊκή οργή, καθώς το 70%-80% της κοινής γνώμης βλέπει θετικά τα «Κίτρινα Γιλέκα».
Η αναστάτωση έχει μεταφερθεί και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος «Η Δημοκρατία Μπροστά» (LRM). Τουλάχιστον 5 βουλευτές του Μακρόν ζήτησαν επώνυμα και ανώνυμα να εφαρμοστεί μορατόριουμ στο φόρο των καυσίμων (που απομυζά το ήδη συρρικνωμένο από άλλους φόρους και περικοπές μέσο εισόδημα) και να αποτελέσει το θέμα της φορολογίας και της οικολογίας αντικείμενο δημόσιου διαλόγου, ακόμη και με συνταγματική αναθεώρηση.
«Διάλογο χωρίς όρους με τα Κίτρινα Γιλέκα» ζήτησε ο βουλευτής Παρισιού, Σιλβέν Μεγιάρ, ενώ ο Ματιέ Ορφλέν τόνισε ότι χωρίς βαθιά κοινωνικά μέτρα δεν μπορεί να γίνει η μετάβαση στην πράσινη οικονομία. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα να κυλήσει στο χάος. Ο πρωθυπουργός πρέπει να ακούσει οπωσδήποτε τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις. Πρέπει επειγόντως να ανοίξουμε διάλογο και να βρούμε άμεσες λύσεις», τόνισε η Εμιλί Καριού. Κάποιοι άλλοι βουλευτές κατήγγειλαν την «ιδιαίτερα σκληρή» γραμμή του Ματινιόν (σ.σ.: το Μαξίμου της Γαλλίας).
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κεντροδεξιάς (Οι Ρεπουμπλικανοί), Λοράν Βοκιέ, δεν συντάχθηκε με το αίτημα των Λεπέν-Μελανσόν για πρόωρες εκλογές, αλλά ζήτησε να τεθεί σε δημοψήφισμα το θέμα της φορολογίας στα καύσιμα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]