Η Βουλή των Κοινοτήτων «θα αποφασίσει αν θέλει ή όχι να ανταποκριθούμε στην ψήφο του βρετανικού λαού», που αποφάσισε το Brexit, δήλωσε η Μέι κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Κοινοβούλιο όπου προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία, η οποία έχει γίνει δεκτή με μεγάλο σκεπτικισμό.
Η βουλή θα έχει συνολικά πέντε μέρες συζήτησης πριν ψηφίσει, ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο.
Τελεσίγραφο από Ευρωπαϊκή Ενωση και Μέι για το Brexit: Δεν υπάρχει άλλη συμφωνία
«Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Αυτή είναι η μόνη συμφωνία» υπογράμμισε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για το Brexit, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η Τερέζα Μέι απευθύνθηκε απευθείας στους Βρετανούς πολίτες εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αυτή η συμφωνία είναι καλή για τη χώρα. «Πρώτον ξαναπαίρνουμε τον έλεγχο των συνόρων μας, καταργώντας μια και για πάντα την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών», σημείωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι οι δύο άλλοι λόγοι είναι ότι η Μ. Βρετανία θα σταματήσει να συνεισφέρει οικονομικά κάθε χρόνο στα ευρωπαϊκά ταμεία και θα είναι «ελεύθερη» να έχει τους δικούς της νόμους. Ως εκ τούτου, επισήμανε, η συμφωνία κάνει πραγματικότητα την ψήφο των Βρετανών για το Brexit, ενώ προσέθεσε ότι «είναι ώρα να προχωρήσουμε».
Είπε επίσης ότι η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξης μιας «κρίσιμης εθνικής συζήτησης» πριν από μια από τις «πιο σημαντικές ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο για πολλά χρόνια», ενώ ανέφερε ότι η ψηφοφορία θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα. Τέλος, προειδοποίησε ότι η μη στήριξη της συμφωνίας στο κοινοβούλιο θα σήμαινε μεγαλύτερη «αβεβαιότητα».
Παρόλα αυτά ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στην Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την συμφωνία για το Brexit στο κοινοβούλιο.
Τι είπε ο Γιούνκερ
«Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι η μόνη δυνατή συμφωνία». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μαζί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, λίγο μετά τη λήξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την επικύρωση του συναινετικού διαζυγίου μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι παράλληλα εγκρίθηκε η πολιτική διακήρυξη που περιγράφει το πλαίσιο μιας όσο το δυνατό πιο στενής σχέσης, στο μέλλον, με το Λονδίνο, μετά το Brexit.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι υπάρχει ικανοποίηση από τη συμφωνία της αποχώρησης, τόνισε όμως ότι αυτή είναι μια «θλιβερή» και «τραγική» στιγμή για την ΕΕ και τη Μ. Βρετανία. «Τώρα το Βρετανικό Κοινοβούλιο είναι αυτό που πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία», είπε και ξεκαθάρισε ότι «όσοι νομίζουν ότι αν απορρίψουν αυτή τη συμφωνία θα επιτύχουν μια καλύτερη, θα απογοητευτούν το επόμενο δευτερόλεπτο».
Ο Γιούνκερ εξήρε το έργο του διαπραγματευτή της ΕΕ για το Βrexit, Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς και όλης της ομάδας που τον πλαισίωσε στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Δεδομένων των συνθηκών αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία», ανέφερε από την πλευρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ. «Εργαστήκαμε εποικοδομητικά με το Ηνωμένο Βασίλειο για να την επιτύχουμε. Ποτέ εναντίον του. Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί», πρόσθεσε. «Παραμένουμε σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι με το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι η σημερινή συμφωνία δημιουργεί την απαραίτητη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, για τη μελλοντική τους σχέση. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία, πρώτα από όλα διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που μένουν στη Βρετανία και των Βρετανών πολιτών που μένουν στην ΕΕ.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα τη συμφωνία διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο όπως και την πολιτική διακήρυξη που περιγράφει τη σχέση μετά το Brexit με τη χώρα αυτή, την πρώτη που κλείνει την πόρτα στο ευρωπαϊκό σχέδιο.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας», γράφουν οι 27 στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, προσθέτοντας τη βούλησή τους για την εδραίωση της «όσο το δυνατόν πιο στενής» σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit.
Οι 27 τάσσονται υπέρ της «όσο το δυνατόν πιο στενής» σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit.
Μόλις 38 λεπτά χρειάστηκαν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ για να εγκρίνουν τη συμφωνία του διαζυγίου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, προειδοποιώντας, πάντως, ότι δεν θα γίνει νέα ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση ακόμη κι αν η Βρετανική Βουλή την απορρίψει.
«Η ΕΕ27 ενέκρινε την συμφωνία αποχώρησης και την Πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-ΗΒ», ανακοίνωσε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Αυτή η συμφωνία είναι όσο καλύτερη γίνεται, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο θα την επικυρώσει. «Εγώ θα ψήφιζα ναι, γιατί αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία. Είμαι λυπημένος που βλέπω το Ηνωμένο Βασίλειο να φεύγει, γιατί δεν είναι αμελητέα χώρα για την ΕΕ. Είναι μια στιγμή βαθιάς λύπης. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να είναι ένα ομαλό διαζύγιο. Αλλά δεν υπάρχουν ομαλά διαζύγια», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.
«Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία και η ΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξει τις θεμελιώδεις θέσεις της. Πιστεύω ότι το βρετανικό κοινοβούλιο, επειδή είναι σοφό, θα επικυρώσει αυτή τη συμφωνία», κατέληξε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση που είχε χθες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε για το ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού είπε πως ήταν μια «ζωντανή και ενδιαφέρουσα συνάντηση»και πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο προκειμένου να μειωθούν οι διαφορές. «Ξεκαθάρισα ότι δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο», υπογράμμισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.
Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «μια τραγωδία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στην οποία αναμένεται να εγκριθεί η συμφωνία διαζυγίου του Λονδίνου και της ΕΕ.
«Είναι μια θλιβερή μέρα, όταν βλέπω μια χώρα όπως η Βρετανία, αλλά θα έκανα την ίδια παρατήρηση με όλες τις άλλες χώρες, να εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι μια στιγμή χαράς ούτε γιορτής, είναι μια θλιβερή στιγμή, μια τραγωδία».
Το Brexit δείχνει ότι η ΕΕ είναι «εύθραυστη» και την ανάγκη «επανίδρυσής» της, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σήμερα κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για την έγκριση της συμφωνίας διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ», δήλωσε ο Μακρόν, εκτιμώντας ότι υπάρχει «ανάγκη για επανίδρυση» της ‘Ενωσης. «Αυτό δείχνει ότι η ΕΕ έχει ένα εύθραυστο μέρος» και «επιδέχεται βελτίωση», πρόσθεσε εκτιμώντας ότι η συμφωνία με το Λονδίνο είναι μια «καλή συμφωνία».
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κάλεσε το βρετανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία του Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν θα την παρουσιάσει στο σώμα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
«Δεν θέλω να σκεφτώ την μη ψήφισή της, νομίζω ότι θα υπερψηφιστεί, δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν υπάρχουν νικητές εδώ σήμερα … όλοι χάνουμε. Στο πλαίσιο αυτό, η συμφωνία αυτή είναι αποδεκτή». Τόνισε ότι έχει «πολύ σεβασμό για την Τερέζα Μέι May και για τις προσπάθειές της… ειδικά τις τελευταίες δύο ή τρεις εβδομάδες».
Προσήλθε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες με θέμα την έγκριση του σχεδίου συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τη Ευρωπαϊκή Ένωση και του σχεδίου πολιτικής διακήρυξης για το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.
«Θα παραμείνουμε εταίροι και φίλοι» με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, δήλωσε ο κύριος διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ σήμερα κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες που συνεδριάζει εκτάκτως για να εγκρίνει τη συμφωνία διαζυγίου με το Λονδίνο.
Ο Μπαρνιέ επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια των «πολύ δύσκολων και περίπλοκων» διαπραγματεύσεων, εργάστηκε «μαζί, ποτέ κατά του Ηνωμένου Βασιλείου». Επίσης, ζήτησε από τον «καθένα στο εξής να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί», ενώ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία Brexit του παραμένει πολύ αβέβαιο.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]