Όπως αναφέρεται, το πρόβλημα, μεταξύ άλλων, είναι ο μεγάλος χρόνος αναμονής για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. «Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής κυβέρνησης, τα ραντεβού που δίνονται τώρα στη Λέσβο για προφορικές ακροάσεις είναι για τον Μάρτιο του 2019, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής έχει μειωθεί ελαφρώς. Μείζονος σημασίας για τη βελτίωση της κατάστασης στα νησιά παραμένει όμως το να επισπευστούν την ίδια ώρα και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες», επισημαίνεται στην απάντηση που έλαβε η βουλευτής των Πρασίνων Λουίζε Άμτσμπεργκ.
Επαρκή τα οικονομικά μέσα
Αυτό το διάστημα φιλοξενούνται στο προσφυγικό κέντρο στη Μόρια περίπου 8.500 άνθρωποι ενώ ο καταυλισμός πληροί τις προδιαγραφές για μόλις 3.000 ανθρώπους. Σύμφωνα με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις το ένα τρίτο των προσφύγων είναι παιδιά. Όπως επισημαίνεται στην απάντηση, αυτό το διάστημα η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές υπηρεσίες προκειμένου να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης πριν την έλευση του χειμώνα. «Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επισκευή του αποχετευτικού συστήματος αλλά και δημιουργία χειμερινών καταλυμάτων».
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η έλλειψη οικονομικών πόρων: «Αυτό το διάστημα η γερμανική κυβέρνηση δεν διακρίνει ενδείξεις ότι δεν υπάρχουν επαρκή οικονομικά μέσα για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης».
Βολές των Πρασίνων κατά της γερμανικής κυβέρνησης
Η βουλευτής των Πρασίνων Άμτσμπεργκ κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση για αδράνεια: «Το να παρακολουθείς και να περιμένεις αν οι ελληνικές αρχές θα καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο την αφόρητη κατάσταση στον υπερπλήρη καταυλισμό της Μόριας δεν αρκεί», δήλωσε η βουλευτής προς το Δημοσιογραφικό Δίκτυο Γερμανίας, καλώντας το μεγάλο συνασπισμό να αναλάβει άμεσα δράση: «Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ελληνικών αρχών όσον αφορά την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, στέλνοντας, για παράδειγμα, υπαλλήλους της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) ή να δεχθεί στη χώρα άτομα με ιδιαίτερη ανάγκη προστασίας».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]