Η μεταρρύθμιση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η γαλλική κυβέρνηση από τη νέα σχολική περίοδο και στην οποία περιλαμβάνεται η ολοκληρωτική υποβάθμιση -ουσιαστικά καταργούνται- των κλασικών μαθημάτων, μεταξύ των οποίων των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών, έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις σε συνδικαλιστικές ενώσεις καθηγητών, ώστε υπάρχει πιθανότητα να μην ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους. Οι συνδικαλιστές καλούν σε κινητοποιήσεις στις 8 Σεπτεμβρίου.
Το ζήτημα έχει προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση εδώ και μήνες στη Γαλλία, καθώς η σχολική κοινότητα βλέπει πίσω από τη μεταρρύθμιση συστηματική απομάκρυνση από τις κλασικές σπουδές. Εχουν γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν απεργίες και κινητοποιήσεις μαθητών και καθηγητών που δεν θέλουν την κατάργηση των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών. Η κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί ότι πρέπει να ενισχυθεί στο γυμνάσιο η διδασκαλία των μαθηματικών και άλλων «σύγχρονων» μαθημάτων, ώστε να πάψει η Γαλλία να σημειώνει κάθε χρόνο πτώση στις διεθνείς λίστες αξιολόγησης των σχολείων της.
Το υπουργείο Παιδείας έχει σχεδιάσει από την αρχή το πρόγραμμα σπουδών για το γυμνάσιο και το λύκειο. Θεωρώντας ότι ορισμένα μαθήματα εμπίπτουν στην κατηγορία της «ελίτ» -καθώς επιλέγονται από μαθητές που ανήκουν στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις- έχει αποφασίσει να τα καταργήσει και να τα αντικαταστήσει με «παρεμφερή», όπως διατείνεται. Ετσι, στη θέση των Αρχαίων Ελληνικών, που οι προηγούμενες γενιές των Γάλλων διδάσκονταν στο σχολείο, θα μπει το μάθημα «Γλώσσες και πολιτισμοί της αρχαιότητας».
Γαλλία - Μπαϊρού: Είμαι υπερήφανος για τη νέα κυβέρνηση - Δείτε όλα τα ονόματα
Μπροστά στις αντιδράσεις καθηγητών και συλλόγων γονέων που επέκριναν την κατάργηση των Αρχαίων Ελληνικών, η υπουργός Νατζά Βαλό- Μπελκασέμ είχε υποσχεθεί ότι τα μαθήματα αυτά δεν θα καταργηθούν αλλά θα διδάσκονται προαιρετικά. «Τα Λατινικά και τα Ελληνικά δεν θα εξαφανιστούν», καθησυχάζουν και πάλι αξιωματούχοι του υπουργείου, αν και, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι τεχνοκρατικές σπουδές και λιγότερο οι κλασικές και ανθρωπιστικές. Πολιτισμός και τέχνες, Πληροφορική, Επικοινωνία κ.λπ. Για να πείσει, η κ. Μπελκασέμ παρουσίασε χθες τα αποτελέσματα έρευνας του υπουργείου για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι μαθητές στα κλασικά μαθήματα. Οπως είπε, από το 70% των μαθητών της πέμπτης τάξης που έχουν δηλώσει ότι θα παρακολουθήσουν Αρχαία και Λατινικά, μόνο το 20% ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τα μαθήματα αυτά. Τα Λατινικά και τα Αρχαία Ελληνικά θα περιορίζονται στη μία ή τις δύο ώρες την εβδομάδα -στα μαθήματα επιλογής- ανάλογα με την τάξη του γυμνασίου.
Στις ανησυχίες συνδικαλιστών καθηγητών και συλλόγων γονέων και μαθητών ότι παραλείπονται βασικά μαθήματα, η υπουργός τονίζει ότι η νέα μεταρρύθμιση στοχεύει στην εξάλειψη των διαφορών μέσα στο δημόσιο σχολείο και απορρίπτει τις όποιες ανησυχίες συνδικαλιστών οργανώσεων εκπαιδευτικών, που πιστεύουν πως το πρόγραμμα, που δίνει αυτονομία στους διευθυντές των σχολείων για την εφαρμογή του, θα προκαλέσει αναταραχή και θα οδηγήσει σε στροφή των μαθητών προς τα ιδιωτικά σχολεία.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί