Οι διώξεις αφορούν την εφιαλτική δασική πυρκαγιά στις 17-18 Ιουνίου στην επαρχία Πεδρόγαο Γκράντε της κεντρικής Πορτογαλίας, που εκτός από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη Νότια Ευρώπη έφερε στην επιφάνεια τις τεράστιες ανεπάρκειες του πορτογαλικού κρατικού μηχανισμού. Τη χαριστική βολή στη χώρα της Ιβηρικής έδωσε ένα δεύτερο κύμα πυρκαγιών με 45 νεκρούς (συν άλλους 4 στη γειτονική Ισπανία) που ξέσπασε πέρυσι τον Οκτώβριο, οδηγώντας στην εμβληματική παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών, Κονστάνσα Ουρμπάνο ντε Σόουσα. Συνολικά την περυσινή χρονιά κάηκαν στην Πορτογαλία πάνω από 3.500.000 στρέμματα βλάστησης, έκταση τετραπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας.
Τον Ιούνιο ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα μίλησε για τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία των τελευταίων χρόνων και κήρυξε τριήμερο πένθος, στο οποίο συμμετείχε ψυχικά ολόκληρη η Ευρώπη μαζί με πολλές ακόμη χώρες του πλανήτη.
Την κολασμένη εκείνη νύχτα της 17ης προς 18η Ιουνίου 2017 ξέσπασαν 156 πυρκαγιές σε όλη την Πορτογαλία, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα. Το θερμόμετρο «χτυπούσε» 40άρια επί πολλές μέρες. Σε έναν αγροτικό δρόμο στο Πεδρογάο Γκράντε 30 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους και κάηκαν, ενώ άλλοι 17 απανθρακώθηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν πεζοί. Ακόμη 11 έχασαν τη ζωή τους σκοτώθηκαν στο Νοντεϊρίνιο, δίπλα στον αυτοκινητόδρομο IC8. Πιο τυχεροί στάθηκαν άλλοι 12που κατάφεραν να γλιτώσουν κοντά στο Μο Γκράντε, βρίσκοντας καταφύγιο σε μια δεξαμενή δίπλα στον δρόμο.
Ο πυκνός καπνός εμπόδιζε τη ρίψη νερού με ελικόπτερα, ενώ αρκετοί κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν έκαναν λόγο για καθυστερημένη αντίδραση της πυροσβεστικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατάσβεση συμμετείχαν περισσότεροι από 1.700 Πορτογάλοι πυροσβέστες, με τη συνδρομή αεροσκαφών και έμψυχου δυναμικού από Γαλλία, Ισπανία και Μαρόκο. Αμέσως κινητοποιήθηκε και η Ε.Ε. συντονίζοντας από την πρώτη στιγμή τη διεθνή βοήθεια για την ανακούφιση των πληγέντων.
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Ως πιθανότερη αιτία για τις πυρκαγιές προβλήθηκε η πτώση κεραυνών, αλλά ο πρόεδρος της Ενωσης Πορτογάλων Πυροσβεστών βιάστηκε να μιλήσει για εμπρησμούς.
Ωστόσο τα πορίσματα μιας ανεξάρτητης τεχνικής επιτροπής, του Κέντρου Μελετών Δασικών Πυρκαγιών υπό τον καθηγητή πανεπιστημίου, Ξαβιέρ Βιέγκας και το εσωτερικό πόρισμα της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας οδήγησε τη γενική εισαγγελία στην απόφαση να καταλογίσει αλυσίδα ποινικών ευθυνών σε εκπροσώπους όλων σχεδόν των συναρμόδιων φορέων.
Παρά τις διαψεύσεις εκπροσώπων της ηλεκτρικής εταιρίας (EDP), αποδείχθηκε ότι η φωτιά ξεκίνησε από ξηρή βλάστηση κάτω από ηλεκτρικά καλώδια και επεκτάθηκε ταχύτατα στο δάσος. Οι υπεύθυνοι της πυροσβεστικής επιχείρησης φέρονται να υπέπεσαν σε σωρεία λαθών, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να γίνει ανεξέλεγκτη, ενώ σοβαρές ευθύνες καταλογίζονται και στην απουσία δασικής διαχείρισης (καθαρισμός, αντιπυρικές ζώνες) που επέτρεψε στις φλόγες να διασχίσουν μεγάλη απόσταση σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, περικυκλώνοντας απομακρυσμένους οικισμούς και ανθρώπους που τελικά απανθρακώθηκαν προσπαθώντας να ξεφύγουν από την πύρινη κόλαση (τραγικές ομοιότητες με το Μάτι).
«Οι πάντες απέτυχαν στην πρόληψη, στη μάχη και τελικά στην προστασία του πληθυσμού», σημείωσε το Σάββατο η εφημερίδα Expresso, που προδημοσίευσε το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου.
Η δικογραφία κυριολεκτικά καίει τον διοικητή της Πυροσβεστικής του Πεδρόγαο Γκράντε, Αουγκούστο Αρνάουτ, τον περιφερειακό υποδιοικητή της Πολιτικής Προστασίας, Μάριο Σερόλ, μαζί με δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους πέντε δήμων της περιοχής, τον επικεφαλής του περιφερειακού κέντρου βοήθειας της Λεϊρία, δύο ανώτερα στελέχη του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και τρεις αξιωματούχους της εταιρίας συντήρησης του εθνικού αυτοκινητοδρόμου 236-1, όπου έχασαν τη ζωή τους περίπου 50 άνθρωποι στις 17 Ιουνίου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]